investera 100 000 kronor

Investera 100 000 kronor – Såhär placerar du dina pengar och får dem att växa snabbt (Enkel guide)

Om du är nybörjare vad gäller investeringar kan det kännas svårt att veta hur man på bästa sätt ska placera sina pengar för att få dem att växa utan att ta stora risker. När jag var runt 18 år var jag precis i denna situationen. Jag hade under några år jobbat ihop 100 000 kronor och var stolt över det, men så kom nästa stora fråga: Hur ska jag nu investera dem?

I denna guiden ska jag gå igenom hur man på bästa sätt (inräknad risk kontra avkastning) kan spara 100 000 kronor, var man placerar dem, hur man fördelar dem och hur man får dem att växa.

Alternativ till investeringar

100 000 kronor är mycket pengar för de flesta och det finns många olika alternativ till investeringar. Den vanligaste investeringsformen för privatpersoner är aktier, fonder och liknande värdepapper på börsen. Aktier och fonder erbjuder stora möjligheter och ett enormt utbud. Det stora utbudet kan till en början kännas överväldigande och det är lätt hänt att investera i riskfyllda aktier och fonder och förlora mycket pengar.

Den näst vanligaste formen av investering är en investering i fastigheter. Trots att det historiskt sett har visat sig vara bland de bästa och tryggaste investeringarna är det inte många som faktiskt köper en fastighet som investering, utan ofta som bostad (men som blir råkar bli en bra investering).

Mindre vanligt är investeringar i smalare tillgångar som exempelvis fondrobotar, guld och metaller, kryptovalutor eller solceller. Jag listar här nedanför de olika investeringsalternativen och går senare igenom vilka för- och nackdelar som finns vid en investering på 100 000 kronor:

investera 100 000 kronor i aktier och fonder

Investera 100 000 kronor i aktier och fonder

En investering på 100 000 kronor i aktier och fonder har historiskt sätt ofta visat sig vara en bra investering, framförallt på lång sikt. Börsen har i genomsnitt gått upp (avkastat) ungefär 9% per år de senaste decennierna, vilket är en otrolig möjlighet för dig som vill placera dina pengar och få dem att växa. 9% per år kan kännas lite men genom ränta på ränta effekten kan det bli en väldig tillväxt över tid.

Exempel – investering på 100 000 kronor i aktier och fonder:
Om du investerar i många olika aktier, fonder och index har du en förväntad genomsnittlig avkastning på 9% per år, låt oss räkna på det:

SparhorisontStartbeloppTotaltUtveckling i procent
10 år100 000 kronor236 736 kronor137%
20 år100 000 kronor560 441 kronor560%
30 år100 000 kronor1 326 767 kronor1327%
Se fler exempel på Börskollen

Detta är givetvis baserat på ett genomsnitt och skall inte ses som en garanterad avkastning. Alla investeringar i aktier och fonder innebär en risk och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Det är viktigt att sprida risken genom att köpa många olika aktier och fonder och inte enbart förlita dig på en eller några få. Fonder är ett utmärkt sätt att få en bra riskspridning. Här kan du läsa min artikel om hur du kommer igång med ett fondsparande: Allt du behöver veta om fonder som nybörjare

Ska man investera i aktier eller fonder?

En av de vanligaste frågorna gällande investeringar i aktier och fonder är vilken av dem man ska välja. Den bästa vägen för de allra flesta är nog en kombination av de båda. Fonder innebär generellt sätt en mindre risk då de i sig har en stor riskspridning, medan enskilda aktier är känsligare med högre risk (bland annat på grund av högre potentiell avkastning). Det viktigaste är att diversifiera sig och sprida sina risker genom att investera i flera olika aktier och fonder. Med en portfölj bestående av 2-3 fonder och 8-15 aktier får man en bra exponering mot marknaden med en mindre risk. Du får själv avgöra hur många aktier och hur många fonder du ska äga baserat på hur villig du är att ta risk för att uppnå potentiell avkastning, ett övervägande baserat på dina mål helt enkelt.

Fördelar med att investera i aktier och fonder

De främsta fördelarna med att investera i aktier och fonder är lättillgängligheten, utbudet och den potentiella avkastningen. Jag har investerat i aktier och fonder i många år och förstår varför detta är det vanligaste sättet att investera sina pengar. Fördelarna är enligt mig följande:

  • Lätt att komma igång på bara några minuter
  • Går att investera vilka belopp som helst, små som stora
  • Tillgång till mycket information och relevanta nyheter
  • Stort utbud
  • Hög genomsnittlig avkastning, 9% per år

Med aktier och fonder kan du i princip investera i vilket bolag som helst (oftast börsnoterat men även onoterat i vissa fall) vilket innebär att du kan investera i något du gillar eller står för, till exempel bolag med inriktning mot ett bättre klimat, ett bolag som tillverkar en produkt du gillar eller varför inte bolaget du jobbar på?

Nackdelar med att investera i aktier och fonder

Nackdelar finns, som med alla investeringar, även gällande aktier och fonder. Många nybörjare förlorar pengar på grund av för lite kunskap och ibland en släng otur. De huvudsakliga nackdelarna med att investera i aktier och fonder är följande:

  • Krävs ofta mycket kunskap
  • Kan förlora pengar snabbt

På börsen kan det gå snabbt och man kan förlora stora delar av sitt investerade kapital på korta perioder. Dessutom krävs det ofta mycket kunskap om olika aktier och fonder för att kunna tjäna pengar. För nybörjare rekommenderar jag att antingen läsa på mycket och noga innan en investering eller att helt enkelt låta någon annan förvalta dina pengar genom exempelvis fonder eller fondrobotar.

Såhär investerar du 100 000 kronor i aktier och fonder

Att investera 100 000 kronor i aktier och fonder behöver inte vara komplicerat. Jag har gjort en kort guide på 5 punkter som visar dig vägen till ditt investerande:

1. Välj nätmäklare eller handelsplattform

Det första du behöver göra för att investera 100 000 kronor är att välja genom vilken nätmäklare, bank eller handelsplattform du ska investera. Alla nätmäklare, banker och handelsplattformar har olika för- och nackdelar, men generellt sätt är en nätmäklare som Avanza eller en fondplattform som Savr ett bra alternativ för dig som vill börja.

Den bästa appen för aktier och fonden hittar du här.

2. Skapa konto

När du har valt nätmäklare, bank eller handelsplattform är det dags att skapa ett konto, vilket går smidigt med bank-id på bara några minuter. Om du vill investera genom din nuvarande bank (exempelvis Swedbank) kan du enkelt göra detta direkt genom att starta ett e-sparkonto.

3. Sätt in pengar

När du har ditt konto klart är det läge att sätta in pengar. Om du gör det genom din vanliga bank behöver du bara flytta över pengarna från ditt vanliga konto till ett sparkonto. Om du ska börja investera genom en nätmäklare eller annan handelsplattform behöver du föra över pengar från din bank, vilket du gör enkelt på några minuter genom swish, trustly eller vanlig banköverföring.

4. Börja investera

När du har ett konto och pengar hos en nätmäklare, bank eller handelsplattform är det enkelt att börja investera. Du söker helt enkelt upp den aktie eller fond du vill investera i för att sedan välja belopp och köpa.

5. Minska risken – Välj flera olika aktier och fonder

Många som börjar investera köper aktier eller fonder som syns och hörs mycket på media. Dessa aktier och fonder kan ibland vara bra och stabila investeringar men är ofta övervärderade och risken för nedgång är stor. Det bästa sättet att börja investera i aktier och fonder är istället att läsa på själv, analysera och välja de som du tycker om. Det är viktigt att välja flera olika aktier och fonder och inte bara förlita sig på en eller några stycken då detta ökar risken avsevärt. Välj istället en bred exponering genom flera olika aktier och fonder i olika branscher för att minska risken.

Investera 100 000 kronor i fastigheter

Investera 100 000 kronor i fastigheter

En investering i fastigheter har för många blivit den bästa investeringen de någonsin gjort, då priserna har ökat stabilt i flera decennier. 100 000 kronor kan kännas lite i sammanhanget, men med ett bolån och en belåningsgrad på 85% kan du köpa en fastighet för ca 670 000 kronor med en kontantinsats på 100 000 kronor. Nedan följer tre exempel på fastigheter får du för en kontantinsats på 100 000 kronor och en belåning på 85%:

Lägenhet i Sundsvall
En fräsch 1:a på 41 kvm i Sundsvall. Pris: 670 000 kronor.
Lägenhet Lidköping
En nybyggd 2:a på 58,5 kvm i centrala Lidköping. Pris: 665 000 kronor
Mark Ängelholm
1100 kvm mark mellan Ängelholm och Båstad. Pris: 600 000 kronor

Det finns många olika alternativa investeringar i fastigheter och flera olika sätt att tjäna pengar. Du kan till exempel investera i en central lägenhet, en sommarstuga eller mark i ett attraktivt område för en kontantinsats på 100 000 kronor. Du kan ha som mål att tjäna pengar genom uthyrning eller endast låta tiden öka värdet på din fastighet och sedan sälja den med vinst. Enligt mäklarstatistik har bostadsrättspriserna stigit med 579% de senaste 20 åren (från 2018).

Fördelar med att investera i fastigheter

Det finns flera tydliga fördelar med att investera i fastigheter, de största är enligt mig:

  • Stabil och trygg investering med låg risk
  • Flera sätt att tjäna pengar
  • Möjlighet till bra avkastning
  • Hävstång på din investering

Fastigheter har historiskt sätt varit en stabil investering och mångas ekonomiska trygghet, vilket sannolikt även kommer att infrias i framtiden. Det har dock inte bara varit en stabil investering med låg risk utan även gett en god avkastning i form av både uthyrning och försäljning. Dessutom kan man tjäna extra mycket pengar vid försäljning av en fastighet genom hävstångs-effekten som uppstår från de lånade pengarna. Mer om hävstång kan du läsa i den här artikeln.

Nackdelar med att investera i fastigheter

För många känns det riskabelt att investera i en fastighet, främst på grund av lånet som ofta behöver tas. Att ta ett lån innebär alltid en större finansiell risk. De största riskerna med att investera i en fastighet är:

  • Krävs ofta ett lån från banken
  • Kan vara svårt att hyra ut (om du ska det)
  • Uppstå oväntade renoveringskostnader

För att undvika majoriteten av nackdelarna och göra en så bra investering som möjligt är det oerhört viktigt att göra en grundläggande och djupgående översikt och kalkyl med olika riskscenarion. Kolla på liknande fastigheter och se hur det har gått för dem och kontakta gärna en fastighetsägare för att få fram faktisk information kring ett område, kostnader som kan uppstå eller andra erfarenheter.

Såhär gör du för att investera 100 000 kronor i fastigheter

1. Konkretisera dina mål

Innan du börjar leta fastighet är det viktigt att sätta upp mål och preferenser med din investering. Att ge sig ut i fastighets marknaden utan mål och konkreta preferenser är både farligt och förvirrande. De viktigaste punkterna att konkretisera och ha koll på innan du letar är:

  • I vilket område fastigheten ska ligga
  • Vilken prisklass fastigheten ska ha
  • Om du ska hyra ut eller inte
  • Möjliga renoveringar och kostnader

2. Sök efter fastighet

Sök efter och hitta en lämplig fastighet enligt dina mål och preferenser på en plattform som hemnet eller blocket bostad. Du kan anpassa sökfiltret efter dina preferenser, exempelvis pris och område, vilket gör det lättare att hitta rätt. Jag rekommenderar att alltid investera i en fastighet inom området där du bor, dels för att du har bättre koll på själva området och du kan enkelt åka dit om det skulle behövas.

3. Ansök om lån

När du har hittat en intressant och lämplig fastighet behöver du oftast ansöka om ett lån (iallafall om du ska köpa en fastighet över dina 100 000 kronor i detta fallet), vilket du enkelt gör via en jämförelsetjänst som Lendo. Lendo hittar snabbt det billigaste och bästa lånet för din investering.

4. Hyr ut eller förvalta din fastighet

När du har köpt din fastighet är det dags att hyra ut eller förvalta den på något sätt. Detta borde du ha klart redan innan du köper fastigheten för att säkerställa en avkastning eller åtminstone ha en plan. Om du inte ska hyra ut fastigheten utan endast hålla den som investering på längre sikt kan du passa på att renovera fastigheten och på så sätt höja värdet.

Övriga investeringsalternativ

100 000 kronor går att fördela över många olika typer av investeringar. Du kan till exempel investera en del i aktier och fonder, en del i kryptovalutor och en del i fondrobotar. Här listar jag andra investeringsalternativ som jag tycker är bra (jag har skrivit en artikel om varje alternativ och hur man på bästa sätt investerar och får sina pengar att växa):

Fondrobotar

Fondrobotar

Fondrobotar är ett bra alternativ till ett fondsparande med relativt låg risk som jag tycker är fantastiskt smidigt och enkelt. Du sätter helt enkelt in dina pengar, svarar på frågor om dina preferenser för att sedan få dina pengar förvaltade automatiskt av en fondrobot. Mer om fondrobotar och hur du kommer igång kan du läsa i den här artikeln: Allt om fondrobotar

kryptovalutor

Kryptovalutor

Kryptovalutor är volatila och innebär stor risk. Jag rekommenderar att endast investera en del, 5-10% av ditt totala kapital (ungefär 5000-10 000 kronor av 100 000 kronor) för att minimera risken. Den höga risken är dock ett resultat av en extremt hög potentiell avkastning. Mer om kryptovalutor och hur du kommer igång med en investering kan du läsa i den här artikeln: Investera i kryptovalutor – Den ultimata guiden

Guld och metaller

Guld och andra metaller

Guld och andra metaller som silver och koppar kan vara en bra investering, framförallt i kombination med något annat som aktier. Guld har exempelvis avkastat ungefär 10% per år de senaste decennierna vilket med ränta på ränta effekten blir en väldigt bra investering över tid. Dessutom anses guld och andra metaller vara en hedge mot aktie- och fondmarknaden. Mer om guld och hur du investerar i metallen kan du läsa i den här artikeln: Exponering mot guld [Komplett guide]

Solceller

Solceller

Om du är villaägare och vill investera 100 000 kronor är solceller ett bra alternativ. Solceller är en trygg investering med garanterad avkastning i form av billig el, dessutom får du ofta en högre värdering på ditt hus genom att installera solceller. I snitt värderas hus upp 14% efter en solcells-installation vilket betyder en stor och direkt avkastning om du skulle sälja huset. För 100 000 kronor får du ungefär 38 kvadratmeter solceller (inklusive grönt rotavdrag). Mer om en investering i solceller kan du läsa i den här artikeln: Är solceller en bra investering?

Detta behöver du tänka på innan du investerar

Innan du investerar dina 100 000 kronor är det viktigt att du känner dig säker på din sak. De allra flesta behöver jobba hårt för att spara ihop till 100 000 kronor och det skulle vara en ren mardröm att förlora stora delar av pengarna genom en dålig investering. Därför är det viktigt att läsa på om olika investeringar och välja den eller dem som passar dig bäst.

Med alla investeringar gäller det att minimera riskerna. Detta kan du enklast göra genom att diversifiera – alltså att investera i fler olika saker och därmed sprida dina risker.

Med detta sagt passar det inte alla att investera sina pengar och det är i vissa fall inte värt det, framförallt om du kommer att behöva pengarna inom kort. Jag har flera vänner som bara har sina pengar på ett vanligt bankkonto, dels för att de inte är villiga att ta några risker men även för att de har andra mål med pengarna annat än att få dem att växa. Många sparar kortsiktigt till en bil eller liknande och vill därför inte äventyra sina pengar genom att investera dem.