kryptovalutor nybörjare

Investera i kryptovalutor – Den ultimata guiden

Bitcoin, den första kryptovalutan, sågs som inget mer än ett fenomen och långt ifrån en investeringsform när den först kom ut 2009. Idag är Bitcoin tillsammans med tusentals nya kryptovalutor väl känt och ett populärt investerings alternativ till mer traditionella investeringar som aktier, fonder och fastigheter. Vissa tror att kryptovalutor är framtiden för de finansiella systemen och eventuellt kommer att delvis eller helt och hållet ersätta nuvarande valutor som Amerikanska dollar och Euro.

För att kunna investera i kryptovalutor behöver du ha ett konto hos en kryptomäklare eller växlingstjänst som Trijo, BTCSWE, Etoro eller Binance som tillhandahåller kryptovalutahandel. Du kan även investera indirekt i kryptovalutor genom olika certifikat hos Avanza eller aktier med exponering mot kryptovalutor.

Vilka är de huvudsakliga fördelarna med kryptovalutor?

För tillfället är de två största fördelarna med kryptovalutor att:

  • Du kan använda kryptovalutor som ett betalmedel och valuta
  • Du kan få avkastning på din investering

Kryptovalutor i jämförelse med exempelvis aktie och fond sparande är inte bara ett sätt att investera dina pengar på utan även ett smart sätt att kunna handla på. Det kommer hela tiden nya betallösningar och användningsområden för kryptovalutor, vilket du inte får genom att investera dina pengar i exempelvis aktier eller fonder.

Många som investerade i kryptovalutor när priserna exploderade 2017 och 2021 gjorde dessutom sin bästa investering någonsin. Det finns alltså stora möjligheter men som också följs av stora risker och jag ska i denna guiden förklara hur man ska tänka om man vill investera i kryptovalutor.

Varför ska du investera i kryptovalutor

Att investera i kryptovalutor är en fantastisk möjlighet att ta del av den globala finansiella utvecklingen och utnyttja tillväxten för att få avkastning på din investering. Kryptovalutor är något revolutionärt med stor potential och kan till skillnad från mer traditionella investeringar som börsen och fastigheter ge dig en “krydda” och ett lyft i dina investeringar. Enligt CryptoRunner är det en god idé att investera i kryptovaluta (främst Bitcoin) då den gett bäst genomsnittlig avkastning under de senaste 10 åren.

Passar kryptovalutor dig?

Vill du ta del av den globala finansiella utvecklingen och tror att kryptovalutor kommer se framtida tillväxt kan det vara bra att allokera en del av din portfölj i kryptovalutor. På grund av Kryptovalutors volatilitet passar det dig som är långsiktig med din investering, tror på tekniken och har is i magen. Jag har förlorat mycket pengar på kryptovalutor genom att inte ha is i magen, så det är bäst att vara säker innan du väljer att börja – och då helst börja smått. Om du inte känner att kryptovalutor passar dig kanske du vill investera dina pengar i aktier och fonder. Det går smidigt att göra via en nätbank som avanza.

Diclaimer*
Investeringar i kryptovalutor innebär en stor finansiell risk då kryptovalutor är volatila och högt spekulativa tillgångar. Läs alltid på noga innan och börja endast investera med en liten del av ditt totala kapital.

Så börjar du investera i kryptovalutor

Att investera i och köpa kryptovalutor är enkelt och du kan med hjälp av bank-id och olika handelsplattformar komma igång på bara några minuter. Det finns dock stora risker med kryptovalutahandel och det är viktigt att veta att kryptovalutor är spekulativa och kan förlora stor delar av sitt värde snabbt.

När jag först investerade i bitcoin kändes det krångligt till en början men jag började med mindre belopp och lärde mig mycket under tiden. Idag har jag stor erfarenhet av hur man ska investera i kryptovalutor samt vad som är viktigt att tänka på som nybörjare för att minimera risker och investera säkert.

1. Välj handelsplattform och sätt att investera

För att kunna investera i kryptovalutor behöver du först och främst använda dig av en handelsplattform som tillhandahåller handel med kryptovalutor. Det finns idag väldigt många alternativ men mina favoriter när det gäller investeringar i kryptovaluta är Trijo och Avanza. Trijo och avanza är de bästa valen för de allra flesta men skiljer sig åt i sättet att investera i kryptovaluta. Trijo är en kryptobörs där du direkt investerar i och äger kryptovalutorna du köper, till skillnad från avanza som endast erbjuder handel med kryptovalutor via certifikat, vilket betyder att du precis som med trijo investerar i kryptovaluta men utan att äga dem. De olika sätten att investera i kryptovalutor skiljer sig åt och har både för och nackdelar, mer om det kan du läsa i den här artikeln.

Jag rekommenderar att investera i kryptovaluta via både Trijo och Avanza för att dels få en bredare exponering men även kunna ta del av de bådas fördelar. Vill du läsa om de olika svenska kryptomäklarna kan du läsa mitt omdöme om de största här. Jag har testat de flesta själv och rekommenderar bara de jag tycker är säkra och bra genom egna erfarenheter.

2. Välj kryptovaluta

Idag finns det tusentals olika kryptovalutor varav de flesta är väldigt små, osäkra och mycket riskfyllda. Därför är det viktigt att välja kryptovalutor som är stabila och som du tror på. De största och vanligaste är bitcoin och ethereum vilka därav är de minst volatila kryptovalutorna. Läs på noga innan du investerar i kryptovalutor och börja lånsamt med ett mindre kapital.

3. Välj flera olika kryptovalutor för att sprida risken

Att sprida risker är alltid viktigt vid finansiella investeringar, speciellt när det gäller kryptovalutor. Det är mer riskfyllt att endast investera i en kryptovaluta än att sprida ut investeringarna över fler kryptovalutor. Det ger en större möjlighet till att undvika större förluster och få en stabilare tillväxt.

4. Investera regelbundet för att minska risken

Kryptovalutor är volatila, framförallt under korta perioder, vilket gör det viktigt att inte investera hela ditt kapital på en gång. Sprid ut dina köp för att minimera risker för kraftiga svängningar och förluster. Det har med historiska grafer och uppgångar på börsen och liknande investeringar bevisats att det säkraste sättet at investera är att sprida ut sina köp och köpa både i upp och nedgång. Detta brukar på engelskan kallas för “Dollar cost average” och är viktigt att tänka på som nybörjare.

5. Förvara dina kryptovalutor

För att äga och använda kryptovalutor behöver du ha en plats att förvara dem på, vilket brukas kallas för en krypto-plånbok. När du handlar kryptovalutor behöver du på en del handelsplattformar ha en extern plånbok att förvara dina kryptovalutor i. Då behöver du ladda ner en plånbok som Blue wallet på din mobil, vilket går smidigt och är i de flesta fall gratis. En del plattfromar som Trijo och Binance erbjuder en intern förvaring medan de flesta, exempelvis BTCSWE och Safello kräver en extern förvaring. Mer om förvaring och vad som gäller kan du läsa på den handelsplattform du väljer att köpa dina kryptovalutor på.

Aktier eller kryptovalutor?

Som ny på investeringar kan det kännas som en djungel av alternativ när du först börjar. Den vanligaste investeringsformen är aktier och fonder till stor del för enkelheten och tillgängligheten. Kryptovalutor har historiskt sätt vart svårt att investera i och inte alls lika lättillgängligt som aktier och fonder, men har på senaste tiden blivit allt mer lättillgängligt och enkelt genom nya alternativ och plattformar som Trijo och BTCSWE.

Idag är det lika enkelt att köpa kryptovalutor som det är att köpa aktier och fonder. Så till frågan:

Jag tycker att man ska diversifiera sina investeringar så mycket som möjligt för att minska risken och därför tycker jag att man borde investera en del av sitt kapital i kryptovalutor och en del i aktier och fonder. Eftersom kryptovalutor historiskt sätt gett en stor avkastning men hög risk kan man med fördel investera en mindre del av sin portfölj, cirka 5-15% i kryptovalutor.

bästa kryptovalutorna för nybörjare

Bästa kryptovalutorna för nybörjare

Många som börjar investera i kryptovalutor börjar med att “chansa” på mindre kryptovalutor som har kraftiga rörelser i hopp om att tjäna snabba pengar. När jag först började med kryptovalutor köpte jag dels bitcoin och ethereum men även mindre kryptovalutor som jag förlorade mycket pengar på. Jag skulle råda nybörjare att börja i andra änden och se till de största kryptovalutorna till att börja med för att senare allokera delar av ditt kapital i mer riskfyllda kryptovalutor.

De klart största kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum vilka båda har många fördelar jämfört med övriga kryptovalutor. Både bitcoin och ethereum är ett bra sätt att börja investera eftersom de är mindre volatila och stabilare än mindre kryptovalutor. Du riskerar att förlora stora delar av din investering om du investerar i mindre och nyare kryptovalutor.

Med detta sagt fungerar alla kryptovalutor olika och har olika funktioner och användningsområden så det kan vara bra att investera i flera olika kryptovalutor, men att kanske ha den övervägande delen av investeringen i de större kryptovalutorna.