Elbil

Hur mycket kostar det att försäkra en elbil? – Pris elbilsförsäkring

Elbilar blir allt vanligare på svenska vägar och förväntas öka exponentiellt de kommande åren.

Om du ska ut på vägarna och köra behöver du enligt lag åtminstone ha din elbil trafikförsäkrad, vilket gör att bilförsäkring blir en kostnad att räkna med för alla elbilsägare oavsett om man vill eller inte. Betalar man inte för en trafikförsäkring blir man automatiskt bötfälld och tvungen att betala en “trafikförsäkringsavgift”, vilken är mycket dyrare än en vanlig trafikförsäkring.

Bilförsäkringen är en månadskostnad som kan skifta väldigt mycket bland annat beroende på vilken försäkringstyp du har, vilken typ av elbil du kör och hur gammal du är. På grund av att bilförsäkringskostnader skiljer sig åt mycket är det många som undrar just hur mycket det kostar, eller bör kosta med en bilförsäkring för elbil. Det är heller inte ovanligt att samma typ av elbilsförsäkring kan skilja hundratals kronor i månaden, beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Därför är det viktigt att jämföra bilförsäkringar innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag du vill ha. Du hittar svaren på alla dina frågor i den här artikeln!

Kolla upp vad en bil kostar på compricer

Se exakt vad en speciell bil kostar att försäkra genom att skriva in regnr – på några sekunder och såklart helt gratis.

Hur mycket kostar en försäkring för elbil?

Försäkringspriser för elbilar varierar kraftigt beroende på ett antal faktorer men vi har tagit fram ett genomsnitt.

Att försäkra en elbil kostar i genomsnitt 441 kronor per månad eller 5300 kronor per år, men varierar bland annat beroende på typ av elbil, bilens ålder och skick samt föraren. De dyraste elbilarna att försäkra är Tesla och Polestar.

Försäkringskostnaden för en elbil är något dyrare än den genomsnittliga bilförsäkringen, som är 4236 kronor per år eller 353 kronor per månad. Detta beror främst på att de flesta elbilar är nya och dyra jämfört med genomsnittsbilen.

Prisskillnader för olika elbilsförsäkringar

En bil måste som sagt minst vara trafikförsäkrad för att få köra på vägarna. Trafikförsäkringen är den mest grundläggande och därför även den billigaste typen av bilförsäkringen man kan ha. Vissa väljer att enbart ha sin elbil trafikförsäkrad av ekonomsika skäl, men de allra flesta bilägare väljer något av de lite dyrare men säkrare alternativen – helförsäkring eller halvförsäkring. 

På grund av att försäkringsnivåerna täcker olika mycket är prisskillnaderna stora, och det kan vara bra för dig som försäkringstagare att veta exakt vad som skiljer dem åt för att kunna välja en försäkringsnivå som passar ditt behov och din plånbok.

1. Trafikförsäkring - Obligatorisk och billigast

Trafikförsäkringen måste du ha om du ska köra, oavsett om bilen är värd 5000 kronor eller 500 000 kronor. Att bara ha bilen trafikförsäkrad är ovanligt, och oftast är denna försäkringsnivån något för dig som inte riktigt bryr dig om att ha bilen försäkrad, kanske för att bilen är gammal och inte värd så mycket. 

En trafikförsäkring ger ersättning för skador på förare, passagerare, medtrafikanter och någon annans egendom, till exempel en annan bil eller ett staket. Trafikförsäkringen ger ingen ersättning för varken stöld, brand, skador på bilen eller saker i bilen, och det kan därför bli väldigt dyrt med trafikförsäkring om olyckan är framme, speciellt på nyare, dyrare elbilar.

2. Halvförsäkring - kan löna sig för billigare elbilar

En halvförsäkring ger vanligtvis ersättning för brand-, maskin-, och glasskador samt stöld och är en relativt vanlig försäkringstyp för lite äldre bilar. Det ingår även ersättning för rättskydd samt bärgning till verkstaden vid plötsligt driftstopp. Då halvförsäkring inte ger ersättning för vagnskador blir den generellt sett mer prisvärd för lite billigare bilar som inte kostar mycket att reparera.

3. Helförsäkring - Störst skydd men dyrast

Helförsäkring ger ersättning för allt som ingår i trafik- och halvförsäkring plus vagnskador, det vill säga skador på eller i din elbil. Helförsäkringen är populär med tanke på att den ger full ersättning för kostnader som uppstår vid olyckor och krockar, vilket kan annars bli väldigt dyrt. Helförsäkring lönar sig mest för dyrare bilar som kostar mer att laga eller reparera, vilket gäller de allra flesta elbilar.

En helförsäkring är den dyraste typen av försäkring och kostar i genomsnitt 683 kronor per månad för en elbil.

Om man köper en ny elbil så ingår oftast vagnskadegaranti (försäkring på bilskador) i tre år från bilköpet, vilket oftast gör halvförsäkring till det bästa valet eftersom du inte behöver vagnskadeförsäkring som ingår i helförsäkring.

Kolla upp vad en bil kostar på compricer

Se exakt vad en speciell bil kostar att försäkra genom att skriva in regnr – på några sekunder och såklart helt gratis.

Elbil

Detta påverkar priset på en försäkring för elbil

Utöver vilken försäkringstyp du väljer (trafik-, halv- eller helförsäkring) så finns det ett flertal andra faktorer som påverkar priset på din elbilsförsäkring. För att få det lägsta priset är det viktigt att vara medveten om vad som påverkar hur mycket du får betala varje månad.

1. Bilens värde, märke och ålder

Tre prisavgörande faktorer för försäkringen är bilens värde, märke och ålder. Nyare dyrare bilar samt exklusiva märken som tesla eller bmw kostar mer att försäkra än genomsnittet. Nedan ges exempel på priser för olika elbilsmodeller och deras försäkringspris.

  • Nissan Leaf 2018: Från 420 kronor per månad
  • Volkswagen id4 2022: Från 700 kronor per månad
  • Bmw i3s 2018: Från 600 kronor per månad
  • Renault Zoe 2019: Från 480 kronor per månad
  • Tesla model s 2017: Från 800 kronor per månad
  • Tesla model x 2017: Från 900 kronor per månad
  • Polestar 2 2021: Från 1100 kronor per månad

Priserna i detta exempel gäller helförsäkring för en 52 årig kvinna.

2. Förarens ålder, kön och historik

Bilförsäkringar baseras på en rad olika riskfaktorer, och en av de viktigaste är förarens ålder. Unga förare (och män) är mer benägna att vara inblandade i olyckor, och de tenderar också att ha mindre erfarenhet bakom ratten. Därför tar bilförsäkringsbolagen ut högre avgifter för yngre förare (och män). I vissa fall kan premien vara upp till 4-5 gånger så hög som för en erfaren förare. Även om det kan vara frestande att låta en äldre person teckna försäkringen eller att köpa en försäkring med minimal täckning för att slippa höga kostnader är detta inte tillrådligt. Om du är inblandad i en olycka kan du stå inför betydande läkarräkningar och fordonsreparationer. Om du dessutom skulle vara skyldig kan du bli stämd för skadestånd. 

Det finns dock några sätt för unga förare att få billigare bilförsäkringar, till exempel genom att gå defensiva körkurser eller genom att leta runt efter de bästa priserna. I slutändan kommer de dock fortfarande att betala mer än en äldre, mer erfarna förare.

  • Försäkringspris för 18 årig förare: 1800-2000 kronor per månad
  • Försäkringspris för 22 årig förare: 1000- 1200 kronor per månad
  • Försäkringspris för 52 årig förare: 300-400 kronor per månad

Försäkringspriserna gäller en man, helförsäkring och självrisk på 4000kr på en Nissan leaf 2018. Som man kan se på exempelpriserna så skiljer sig försäkringspremien kraftigt mellan de olika åldrarna, trots att det gäller samma försäkring och bil!

3. Län

Var du bor har en stor påverkan på priset du får betala för att ha din bil försäkrad. Prisskillnaderna är svårt att göra något åt så man får helt enkelt hoppas på att man bor i ett “billigt län”. Till de dyraste länen hör storstadsregionerna med Stockholms län i topp. Detta beror på att bilmiljöer i storstadsregioner har en högre frekvens av olyckor och skador.

4. Självrisknivå

Självrisken brukar vara antingen en fast summa eller en procentsats och påverkar priset du får betala för din elbilsförsäkring. Högre självrisk innebär ett lägre försäkringspris men att du får betala mer om olyckan väl är framme.

Kolla upp vad en bil kostar

Se exempelvis vad den här Teslan kostar att försäkra genom att skriva in registreringsnummer TAE68E 

Såhär hittar du den billigaste försäkringen för en elbil

Oavsett om du redan har en bilförsäkring och vill byta eller letar efter en för första gången så är det självklart att man vill hitta den bästa bilförsäkringen med det billigaste priset. 

Fundera ut ditt behov

När du vill hitta en billigare bilförsäkring behöver du först och främst fundera på vad du har för behov av en försäkring. Vad vill du att försäkringen ska täcka och till vilket pris? Har du en billigare elbil kan det löna sig med enbart en trafikförsäkring eller halvförsäkring medan du som har en dyrare bil kan åka på dyra reparationskostnader och kanske behöver en helförsäkring. Allt landar i vad som lönar sig för just din bil beroende på vad olika försäkringstyper kostar och täcker. Oftast lönar det sig med en helförsäkring för elbilar då de allra flesta elbilar är dyra och relativt nya.

Jämför priser på bilförsäkringar

Att jämföra priser på olika varor och tjänster har blivit allt vanligare och det finns bara en anledning till det – att jämföra priser kan göra att du sparar mycket pengar, och det gäller i högst grad bilförsäkringar. Genom att använda en jämförelsetjänst som compricer får man en tydlig överblick över vad som ingår i olika försäkringar och hur mycket de kostar. Att jämföra bilförsäkringar kan spara dig hundratals kronor varje år, så se till att jämför om du vill ha en billigare försäkringspremie!

Vanliga frågor om bilförsäkring

Varför är det dyrt att försäkra en elbil?

Alla som har en elbil, eller bil överlag vet att en relativt stor del av månadskostnaden utgörs av bilförsäkringen, och många undrar varför det är så pass dyrt. Anledningen till varför en bilförsäkring ofta kostar uppemot 500 kronor per månad är helt enkelt för att bilar ofta går sönder genom krockar och skador samtidigt som de kostar mycket att reparera. Den höga risken för stora reperationskostnader gör att försäkringsbolagen behöver ta ut en hög premie för att kunna täcka dina kostnader om något skulle hända.

Är det ekonomiskt att köpa en elbil?

Elbilar har generellt sett ett dyrt inköpspris, ofta över 500 000 kronor, men kan vara billigare i drift än en “vanlig” bil. Tack vare att elbilar använder el istället för bensin eller diesel betalar elbilsägare vanligtvis 50-60% mindre än bensin- eller dieselbilägare gör varje månad. Främst på grund av prisskillnaden på el och bensin/diesel anser många att en elbil är mer ekonomisk i längden.

Vid vilken ålder blir en bilförsäkring billigare?

Elbilar är dyra att köpa och försäkra, framförallt för unga. Dyrast blir försäkringen för unga mellan 18 och 25 år, eftersom försäkringsbolagen anser att unga förare är mer riskbenägna. En bilförsäkring brukar därför bli billigare med åren, och en stor prisminskning sker mellan 25 och 30 års ålder.

Är en tesla dyr att försäkra?

Att försäkra en tesla kan vara krångligt och framförallt dyrt. En försäkring för en tesla kostar vanligtvis 1500-2000 kronor per månad hos de stora försäkringsbolagen. Det är dessutom inte många försäkringsbolag som vill försäkra en tesla på grund av den ansett höga risken. Genom att välja alternativa försäkringsbolag som watercircles kan priset på försäkringen gå ner kraftigt.

Om du har ytterligare funderingar kring hur en försäkring fungerar och vad som skiljer olika försäkringar åt kan du se denna videon:

Siffror, statistik och fakta är tagna från compricer.se och insplanet.com samt genom egna undersökningar med bilägare.

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!