försäkring mopedbil

Försäkringskostnad för din mopedbil, a-traktor/epa-traktor – detta gäller

Inlägget innehåller reklamlänkar till compricer.

Mängden mopedbilar/ a-traktorer har ökat mycket de senaste åren dels till följd av nya lagar och kostnader. Det är alltså många mopedbilar ute på vägarna vilket är jätte kul, men det innebär även en större risk i trafiken då mopedbilar ofta är små och saknar samma säkerhet som finns i vanliga bilar. Detta gör det viktigt att försäkra sig för att slippa väldigt dyra fakturor om något skulle hända.

De flesta som kör a-traktor/mopedbil är unga och har inte full koll på vad det är som gäller med en försäkring, vad det kostar eller vad som ingår. Det leder till att många betalar mer än nödvändigt eller har en försäkring som inte täcker viktiga situationer. Om du känner att du har koll på försäkringar men är ute efter den billigaste kan du jämföra försäkringar längre ner i artikeln.

Kostnaden för en a-traktor försäkring beror (ibland) på hur gammal du är. Många låter vårdnadshavare (föräldrar eller annan äldre person) teckna sig på försäkringen för att få en så billig försäkring som möjligt. Det är dock inte alltid så smart att låta någon annan än den som brukar fordonet stå som ägare och försäkra det. Försäkringsbolag är inte hjälporganisationer, de vill tjäna pengar. Om de kan sniffa till sig minsta fusk (och det är de väldigt bra på) så gör de allt de kan för att betala ut så lite som möjligt, helst inget alls. Så skall man ha någon nytta av de pengar som man lägger på försäkringen när den väl behövs, då är det bäst att ha alla papper i ordning och rent mjöl i påsen.

Det lönar sig att fråga så många försäkringsbolag som möjligt, de säljer risk och ett bolag kan bedöma dig som risk lägre än ett annat bolag gör. En billigare försäkring betyder ofta hög självrisk, så vet man med sig att man är en person som sällan hamnar i klistret så kan man ju välja hög självrisk, annars är det kanske värt att betala lite mer för en lägre.

Kostnad för att försäkra en a-traktor/mopedbil

Att försäkra en mopedbil eller a-traktor kan vara dyrt, ofta kostar det mer än en vanlig bilförsäkring eller mc-försäkring, men det kan det bli väldigt dyrt utan försäkring om oturen är framme (dessutom kräver lagen att din mopedbil/a-traktor är trafikförsäkrad)!

Den genomsnittliga trafikförsäkringen för en mopedbil/a-traktor kostar 1500 kronor per år eller 125 kronor per månad. Den genomsnittliga halvförsäkringen för en mopedbil/a-traktor kostar 2000-5000 kronor per år medan den genomsnittliga helförsäkringen kostar mellan 7000-15 000 kronor per år. Vissa märken erbjuder märkesförsäkring vilket ofta är mer än hälften så billigt som en vanlig försäkring.

Kostnader för försäkring på mopedbilar och a-traktorer skiljer sig mycket beroende på typ av bil (värde, modell osv), var du bor och självklart försäkringsbolag. Du kan enkelt ta reda på om det erbjuds märkesförsäkring på ditt fordon genom att kontakta din återförsäljare.

Jag har frågat runt en mängd mopedbils-ägare vad de betalar i försäkring. Här kommer ett urval av olika försäkringskostnader hos olika försäkringsbolag:

FörsäkringsbolagTyp av försäkringKostnad per år
FolksamHelförsäkring6 600kr
Länsförsäkringar Helförsäkring14 400kr
FolksamHelförsäkring6 173kr
VarsamHelförsäkring12 000kr
Länsförsäkringar Halvförsäkring2 500kr
Dina försäkringarHalvförsäkring7 536kr
Som du ser skiljer det sig mycket eftersom försäkringarna gäller för olika bilar, olika orter och olika situationer.

Om du har en äldre mopedbil/a-traktor som inte kostar särskilt mycket är det billigaste i många fall att bara ha en trafikförsäkring för någon tusenlapp per år.

billigast försäkring

Den billigaste försäkringen för a-traktor/mopedbil

Eftersom kostnaderna på försäkringar för mopedbilar och a-traktorer skiljer sig så pass mycket är det absolut bästa och enklaste att använda en jämförelsetjänst som compricer för att hitta den billigaste försäkringen för dig och ditt fordon. På compricer kan du söka efter olika typer av försäkringar och välja självrisk och annat utifrån din situation.

Välj en försäkring som passar dig

Det är lag på att minst ha mopedbilen trafikförsäkrad vilket täcker personskador och skador på andras egendom. Det är mycket som inte täcks av en trafikförsäkring och det kan vara smart för både dig själv och din ekonomi att ha en försäkring som täcker mer. Det som vanligtvis ingår i både hel- och halvförsäkring är:

  • Skador vid brand, blixtnedslag eller explosion.
  • Skador på kåpans glas genom exempelvis stenskott.
  • Om din mopedbil blir stulen eller skadas vid inbrott.
  • Bärgning, räddning om din mopedbil råkat ut för driftstopp, blivit stulen eller skadats under färd. 
  • Advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.

Skillnaden brukar vara att halvförsäkring saknar försäkring för vagnskada:

Skador på din mopedbil vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid så kallad annan yttre olyckshändelse, till exempel vid dikeskörning och skador när mopedbilen transporteras på släpvagn, tåg eller båt.

Se hur mycket försäkring för elbil kostar.

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!