Hemförsäkring kostnad

Vad kostar en hemförsäkring? Billigaste hemförsäkringen 2023

Inlägget innehåller reklamlänkar till Zmarta.

De allra flesta har en hemförsäkring, men många är bekväma och betalar tyvärr onödigt mycket pengar varje månad. Det är dessutom många som inte har koll på hur mycket en hemförsäkring bör kosta eller vad de faktiskt betalar för. I denna artikeln får du veta hur mycket en rimlig hemförsäkring brukar kosta varje månad och vad som ingår. Kom ihåg att det alltid lönar sig att jämföra olika försäkringar!

Hemförsäkringen är den största och viktigaste försäkringen eftersom den täcker så pass mycket. Trots att man inte måste ha en hemförsäkring enligt lag så väljer de allra flesta att teckna en hemförsäkring oavsett om man bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt. Beroende på vilka behov du har och hur du bor kan en hemförsäkring kosta olika mycket, men generellt sett är en hemförsäkring mycket prisvärd.

Vad kostar en hemförsäkring?

En grundläggande hemförsäkring kostar vanligtvis 90-120 kronor i månaden beroende på vad som ingår. Äger man bostaden, lägger till drulle och har högt lösöre blir hemförsäkringen dyrare och du kan förvänta dig en månadskostnad på upp till 200 kronor.

Siffrorna är tagna från compricers jämförelsetjänst samt en omfattande undersökning av hundratals aktiva hemförsäkringar och priser i olika områden och bostäder i Sverige.

Vad kostar din hemförsäkring?

Alla har olika försäkringspris beroende på var och hur de bor. Se ditt pris på Zmarta!

Detta påverkar priset på din hemförsäkring

Hur mycket en hemförsäkring kostar ser olika ut beroende på försäkringsbolag och behov. Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket din hemförsäkring kostar, och ofta kan du själv sänka kostnaderna med enkla åtgärder.

1. Värde på lösöre

När man tecknar en hemförsäkring behöver man ange ett uppskattat värde på lösa saker i hemmet (lösöret), till exempel elektronik och möbler. Värdet på lösöret påverkar hur mycket din hemförsäkring kostar, desto högre värde på lösöre desto dyrare blir försäkringen eftersom försäkringsbolaget tar större risk (skulle potentiellt behöva betala mer ersättning) om något skulle hända dina grejer. Enligt vår undersökning kan ett högt värde på lösöre göra hemförsäkringen 10-20% dyrare, så se till att värdera dina saker på rätt sätt för att undvika att betala onödigt mycket varje månad.

2. Typ av boende

Vilket typ av boende och hur stort du bor påverkar kostnaden på hemförsäkringen. Hemförsäkring för större bostad kostar mer och det är dessutom dyrare för bostadsrätter eftersom de även behöver teckna ett bostadsrättstillägg.

3. Allriskförsäkring (drulle)

Allriskförsäkring eller drulle som det ofta kallas är ett alternativt tillägg i en hemförsäkring. Allriskförsäkringen täcker skadekostnader som uppstår om du har otur och till exempel råkar tappa datorn. Allriskförsäkringen gör hemförsäkringen dyrare eftersom det ger ett utökat skydd.

4. Var man bor kan påverka priset med upp till 50%!

Var man bor är svårt att ändra på för att få en billigare hemförsäkring, men det är minst sagt intressant och bra att veta att priset du får betala för din hemförsäkring ofta baseras på i vilket område du bor. Det är generellt sett dyrare med en hemförsäkring i större städer (Stockholm, Göteborg osv) än i mindre städer och på landet, vilket dels kan bero på att risken för inbrott och skador är större.

5. Antal personer i hushållet

Hur många personer som bor i hushållet påverkar priset eftersom en hemförsäkring ger personskydd och eventuell ersättning för både dig som försäkringstagare, men även barn och personer som är bokförda adressen. På grund av att försäkringsbolagen tar en större risk blir en hemförsäkring dyrare desto fler personer som bor i hushållet.

6. Rabatt med samlade försäkringar

Många försäkringsbolag erbjuder “mängdrabatt” om du samlar flera olika försäkringar hos dem, exempelvis motorcykelförsäkring, hemförsäkring och hundförsäkring. Vanligtvis kan man få 5-15% rabatt på alla försäkringar, vilket blir mycket pengar. Kontakta ditt försäkringsbolag och se om det är möjligt att samla försäkringar och därigenom få ett lägre pris på din hemförsäkring.

7. Säkerhet, lås och larm

Varje år anmäls tiotusentals inbrott runt om i Sverige och eftersom ersättning för stöld ingår i hemförsäkring så kan du få en lägre månadskostnad genom att ha godkända larm- och säkerhetssystem. Försäkringsbolagen anser alltså att ett bra skyddat hem har en lägre risk för inbrott och det blir därför ofta billigare att försäkra om du uppger och bevisar detta. Det bästa är att ringa försäkringsbolaget och förhandla ned priset.

8. Självrisk

Självrisken är ett bestämt belopp som du själv behöver betala om det uppstår skadekostnader. Vilken självrisk du har påverkar priset på hemförsäkringen, desto högre självrisk desto billigare hemförsäkring. För de flesta lönar det sig ofta med en högre självrisk, men skulle du använda dig av försäkringen ofta blir det vanligtvis billigare med en låg självrisk.

9. Försäkringstagarens ålder och historik

När ett försäkringsbolag ska ge ett kostnadsförslag kollar de ofta på hur gammal du är och vilken historik du har. Är man äldre och har en ren historik utan stora försäkringskostnader blir hemförsäkringen ofta billigare eftersom försäkringsbolaget anser dig som person vara en mindre risk.

Vad ingår i en vanlig hemförsäkring?

Exakt vad som ingår i en hemförsäkringar och vilket pris du får betala kan se olika ut beroende på försäkringsbolag. Försäkringsbolagen väljer själva vad som ska ingå utöver den så kallade basförsäkringen, vilket är den del av hemförsäkringen som alltid ingår oavsett försäkringsbolag. Basförsäkringen eller grundskyddet täcker saker i ditt hem (lösöre), dig och de du bor med om någon skadar sig samt grundläggande reseförsäkring. Man kan alltså dela in en hemförsäkring i tre större delar, egendomsskydd, personskydd och reseskydd. Här nedanför ska vi gå igenom vad som ingår i varje del i detalj:

Egendomsskydd - täcker stöld och skador

Egendomskyddet är en del av basförsäkringen som täcker eventuella kostnader från skador eller stöld. Egendomskyddet gäller lösa prylar i ditt hem eller som du bär, ofta kallat lösöre, som  möbler, elektronik och smycken. Det är vanligt att få ersättning från egendomsskyddet eftersom skador eller stöld uppstår frekvent oavsett hur eller var du bor.

Vad kostar din hemförsäkring?

Alla har olika försäkringspris beroende på var och hur de bor. Se ditt pris på Zmarta!

Personskydd

Med personskydd får du ersättning om något skulle hända dig som försäkringstagare, dina barn eller personer som är bokförda på samma adress. I personskydd ingår:

  • Överfallsskydd – Du kan få överfallsersättning i form av ett schablonbelopp om blir utsatt för fysisk misshandel eller vissa sexualbrott.
  • Ansvarsskydd – Du kan få ersättning om du har råkat skada någon eller någons saker och krävs på skadestånd. Utan en hemförsäkring kan sådant bli mycket kostsamt.
  • Rättsskydd – Täcker under vissa förutsättningar kostader för jurist vid en rättslig tvist som tas upp i tingsrätten, hovrätten eller högsta domstolen.
  • Id-kapning – Hjälp och ekonomisk ersättning vid id-kapning ingår inte i alla hemförsäkringar så se till att kolla upp detta.

Reseskydd

Reseskyddet är som en förlängning av personskyddet. Det täcker dig och din familj på resor upp till 45 (ibland 60) dagar och kan ge ersättning för olycksfall, akut sjukdom (läkarvård), rån eller hemresekostnader om ni akut skulle behöva resa hem. Reseskyddet kan även täcka vissa skador på resgods.

OBS:

  • Bor du i villa behöver du utöver hemförsäkring dessutom en villaförsäkring som täcker hus och tomt.
  • Bor du i en bostadsrätt behöver du ett bostadsrättstillägg som även skyddar väggar, golv tak och annan fast inredning.
  • Har du ett fritidshus kan du behöva en fritidshusförsäkring.

Vilken är den billigaste hemförsäkringen?

Den billigaste hemförsäkringen får du om du väljer hög självrisk, bor själv och utan tillägg som drulle. Denna typen av grundläggande hemförsäkring kostar vanligtvis omkring 60-70 kronor per månad. Den billigaste hemförsäkringen hittar man enklast genom att jämföra olika försäkringsbolag på compricer. På så sätt får man en prisöverblick för ditt personliga försäkringsbehov.

Lär dig mer om vad en hemförsäkring täcker och vad man bör tänka på för att spara pengar i den här videon!

Knappa in regnr och se pris på Zmarta!