Solceller lönsamhet

Är solceller en bra investering?

För ett år sedan investerade jag i solceller på vår villa och har tack vare det fått en bra avkastning och en stor inblick i hur bra en investering i solceller faktiskt är. Dessutom har jag fått en uppvärdering på vårt hus tack vare solcellerna, men jag tänker inte sälja huset för det, utan fortsätta njuta av den årliga avkastningen. Jag tänkte använda mina erfarenheter och kunskaper i denna artikeln och förklara hur man ska tänka när man funderar på att köpa solceller och hur stor avkastningen faktiskt blir.

Solceller är en bra och lönsam investering för både din ekonomi och klimatet och du kan förvänta dig stabil avkastning och snabb återbetalningstid från din solcellsanläggning genom en stor minskning av elkostnader.

När blir solceller lönsamt?

Återbetalningstiden är i genomsnitt 15-17 år för en investering i en solcellsanläggning, beroende på elpriset, geografiskt läge och skattereduktioner. Solceller betalar sig alltså helt efter ungefär 16 år vilket innebär att du efter det tjänar ren vinst i form av sänkta elkostnader. Lönsamheten för solceller kommer dock redan från första dagen eftersom de ger en avkastning redan från installationsdagen.

Exempel återbetalningstid:
Med en genomsnittlig avkastning på 6% per år tar det ungefär 16 år och 6 månader för en solcellsanläggning att bli helt återbetald. Efter den tiden är allt du tjänar ren vinst. Om du har en solcellsanläggning som kostade dig 200 000 kronor tjänar du i snitt 12 000 kronor per år.

Solceller kan bli lönsamt mycket snabbare än 16 år genom att enbart investera i solceller och sedan sälja huset med en uppvärdering på 14% tack vare solcellerna – läs mer om det här nedanför.

Solceller lönsamt

Avkastning för solceller

Att investera i en solcellsanläggning ger en genomsnittlig avkastning eller utdelning på 5-7% per år redan första året genom att drastiskt sänka dina elkostnader. Med en sådan avkastning går en investering i solceller att jämföra med exempelvis aktier och fonder som i snitt ger en avkastning på 9% per år – skillnaden är dock avsevärd då solceller till skillnad från börsen ger en garanterad avkastning, som dessutom fortsätter år efter år. Du får med en solcells-investering även en typ av hävstång då bostäder med solceller i genomsnitt värderas upp cirka 14%, vilket är en enorm prisökning.

Exempel hävstång:
Du investerar 200 000 kronor i en solcellsanläggning och ditt hus är värderat till 4 miljoner innan investeringen. Efter investeringen är ditt hus (enligt den genomsnittliga ökningen på 14%) värderat till 4 560 000, vilket innebär att du inte bara har betalat av dina solceller utan även tjänat 360 000 kronor på investeringen. Detta innebär en avkastning på 280%!

En bostad med solceller ökar i genomsnitt 14% i värde enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Disclaimer*
Avkastning på en solcells-investering varierar beroende på bland annat elpriset och skattereduktioner och är inte alltid 5-7%.

Är det värt att köpa solceller för villa?

Det är värt och lönsamt för en villa att investera i solceller då man ofta kan låna till solceller via utökat bolån och på så sätt få en låg ränta vilket gör att avkastningen för solcells-investeringen blir högre. En genomsnittlig villa installerar solceller för cirka 150-200 tusen kronor och har en återbetalnings tid på 15-17 år. Att installera solceller på din villa ökar även värdet på villan vilket gör att du redan från start gör en bra investering.

När vi installerade solceller på vår villa fick vi en uppvärdering på 7% av husets värde, vilket därav redan från start blev en otroligt bra investering i och med att solcellerna redan betalade av sig och gav en bra avkastning om vi skulle välja att sälja huset.

Är det lönsamt att låna till solceller?

Det är (beroende på din ränta på lånet) oftast lönsamt och värt att låna till solceller. Bolåneräntan ligger runt 1-2% vilket innebär att du i snitt (efter avdrag av räntan från lånet) får en avkastning på 5% på din solcells-investering. Det är alltså mycket lönsamt att låna till solceller om du gör det med en låg ränta med ett utökat bolån, eftersom solceller i genomsnitt ger en avkastning på 6% per år.

Vi tog ett solcells-lån för att låna till våra solceller, det billigaste lånet hittade vi på Lendos jämförelsetjänst. Vi jämförde olika räntor och hittade ett lån som vi visste skulle bli lönsamt eftersom låneräntan var betydligt lägre än årsavkastningen från solcellerna.

Vad tjänar man på solel?

Om du med hjälp av dina solceller producerar mer el än vad du gör åt med kan du sälja elen som blir över och tjäna pengar på det. Elen som bli över kallas överskottsel och går att sälja till elbolag för i genomsnitt 5000 kronor om året för en normalstor villa. Det är alltså 5000 kronor i ren vinst, utöver den elen du förbrukar som blir helt gratis.

Från den 1 Juli 2021 höjdes gränsen för energiskatten på egenproducerad solel till: skattebefriat på anläggningar upp till 500kW, från tidigare 255kW. Detta innebär att du kan producera solcells el upp till 500 kW helt skattefritt, vilket gör en solcells-investering mer lönsam.

Alternativa solcells-investeringar

Vill du investera i solceller men äger ingen fastighet? Då finns det andra alternativ. Du kan exempelvis investera i solcellsbolag som soltech på avanza, eller genom tjänster som Trine. Trine är en bra tjänst som ger dig en stabil avkastning genom att du tillsammans med andra finansierar olika solcells-installationer runt om i världen. Du gör dig själv en ekonomiskt bra gärning samtidigt som folk runt om i världen kan få bygga solceller och ta del av solenergin.

Kostnader för solceller

Om du funderar på att investera i solceller och inte har koll på vad det kostar kan du läsa den här artikeln, i vilken solteknikern Dler går igenom allt som har med pris och kostnader att göra.