Avanza

Är Avanza en bra bank?

Jag har använt avanza i flera år tack vare min svärfar som introducerade mig för aktiehandel, vilket ledde till att jag registrerade mig på avanza eftersom min dåvarande bank (Swedbank) inte hade det utbudet av aktier och användarvänligheten jag sökte.

Jag har sedan dess använt avanza för alla mina investeringar och inspirerat många av mina vänner till att börja med ett gratis och enkelt sparande i avanza. Avanza utvecklar hela tiden sin plattform och jag önskar att de snart blir en komplett bank så att jag kan byta bank helt – med det sagt är jag väldigt nöjd med avanza och tänkte i denna artikeln dela med mig av mina erfarenheter så att du också blir inspirerad till att spara i avanza.

Avanza är en bra bank av många olika anledningar inte minst på grund av deras låga courtage och avgifter, användarvänlighet och breda utbud av aktier, fonder, certifikat och andra värdepapper. Om du handlar värdepapper är Avanza ett bra alternativ jämfört med många andra banker som har höga avgifter och mindre utbud av värdepapper. Dessutom är Avanza anpassat (framförallt deras smidiga app) för nybörjare och småsparare. Det är enkelt att handla värdepapper, lära sig mer om börs och finans och hålla koll på sitt sparande. De erbjuder stora möjligheter att lära sig mer i bland annat videor, artiklar och nyheter och skapar på så sätt en livsstil kring att spara pengar, vilket jag tycker avanza är bäst på i Sverige.

Är Avanza gratis?

Det är helt gratis att bli kund hos avanza som dessutom erbjuder gratis courtage (transaktionsavgifter) för dig som har ett totalt sparat kapital under 50 000 kronor. Du som har ett sparkapital över 50 000 kronor behöver betala courtage på dina transaktioner. Avanza debiterar 0,4%- 0,6% av en transaktion (både köp och sälj inräknat), vilket är en relativt liten avgift jämfört med andra banker. Att starta investeringssparkonto (isk), kapitalförsäkring och andra konton är också gratis på avanza.

Är Avanza en säker bank?

Avanza är säkert eftersom de har banklicens, är ett svenskt företag och ligger under finansinspektionens kontroll samt inkluderas i den statliga insättningsgarantin och investerar-skyddet. Detta och att avanza (för nuvarande) har över 1,3 miljoner användare gör att du kan känna dig trygg när du handlar aktier, fonder, certifikat och andra värdepapper på Avanza.

Vad kan man göra på Avanza?

På avanza kan man handla aktier, fonder, certifikat, warranter, etf:er, optioner, obligationer och kapitalandelsbevis samt låna pengar, läsa om börs och finans och använda avanzas funktioner.

Lista på avanzas funktioner:

 • Handla med värdepapper
 • Låna pengar – Avanza bolån
 • Autospar med fondroboten Avanza auto
 • Se analyser och få insikter om sitt sparande
 • Läsa nyheter om börsen och aktier
 • Portföljgeneratorn – hjälp att välja fonder
 • Sätta upp bevakningslista med relaterade nyheter
 • Se råvarupriser, valutaindex, räntor och marknadsindex
 • Sätta upp sparmål och milstolpar

Vad tycker kunder om Avanza? Omdömen och recensioner.

Avanza har elva år i rad vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande av Svenskt kvalitetsindex (SKI) vilket är ett mått på mycket god lojaliteten och nöjdhet bland avanzas kunder. I kategorin utmäts image, förväntningar, produktkvalité, servicekvalité och prisvärdhet i vilka avanza vunnit 11 år i rad jämfört med andra banker.
Utöver detta har Avanza bank (AZA) haft en kursutveckling på över 23 000% sedan börsintroduktionen 1992 och över 350% de senaste fem åren vilket också är ett mått på nöjdheten och förväntningarna på avanza som bolag och bank.

Avanza bolån

Avanza bolån är bra och förmånligt för dig som vill låna till bostad på grund av att de erbjuder en effektiv ränta från 1,04% vilket är den lägsta räntan på marknaden. Nedsidan är att belåningsgraden är relativt låg (upp till 75%) jämfört med andra banker som ofta erbjuder en belåningsgrad upp till 85%. Avanza bolån ingår i ett samarbete med både Landshypotek och Stabelo. Här är en lista med kraven för Avanzas bolån:

KravAvanza + LandshypotekAvanza + Stabelo
Ränta (effektiv ränta):Från 1,04%Från 1,13% (1,14%)
Belåningsgrad:Upp till 75%Upp till 65%
Minsta belopp:750 000 kronor500 000 kronor
Högsta belopp:Obegränsat10 miljoner kronor

Avanza har även ett bolån för dig med ett totalt sparat kapital över tre miljoner kronor på avanza kallat superbolånet. Med superbolånet erbjuds du en effektiv ränta på 0,79-0,99% med en högsta belåningsgrad på 50%. Räntan är den lägsta på marknaden, nackdelen är att du behöver ha tre miljoner på avanza och en belåningsgrad på bara 50%.

Fondroboten Avanza auto

Avanza auto är en billig fond och ett bra verktyg för dig som inte har tid att läsa på om aktier och fonder eller är nybörjare på börsen och vill ha ett automatiskt, billigt och smidigt sparande. “Fondroboten” investerar i sex olika fonder som i sin tur investerar i andra fonder vilket skapar en stor marknadsexponering med låg risk. Förvaltningsavgiften är ca 0,5-0,55% per år vilket är en liten avgift jämfört med många andra fonder och automatiska sparverktyg. Avanza auto finns som sex olika värdepapper, från Avanza auto 1 till Avanza auto 6, där skillnaderna ligger i riskspridning, marknadsexponering och typen av värdepapper. Den genomsnittliga avkastningen har för dessa sex alternativ varit 9,6% (inklusive dragen förvaltningsavgift) per år sedan starten 2017, vilket är i linje med vad index presterar.
Mitt omdöme: Jag skulle inte rekommendera Avanza auto till någon som söker högre avkastning än ungefär 8% per år, vilket är vad man kan förvänta sig av Avanza auto. Dessutom kan man inte sälja eller köpa individuella aktier eller fonder vilket gör det svårt att påverka och utveckla sitt sparande.

Är Avanza zero en bra fond?

Avanza zero är en bra fond för dig som är nybörjare och vill ha ett enkelt sparande utan fondavgifter. Fonden är en indexfond med mål att följa utvecklingen av SIX30RX- index, vilket är ett brett index inriktat på de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen. Detta betyder att risken är liten samtidigt som marknadsexponeringen är relativt liten jämfört med många andra fonder. Avkastningen har sedan starten 2006 snittat strax över 23% per år, vilket är mer än de breda marknadsindexen som i snitt ger en avkastning på 8% per år. Avanza zero har även överpresterat många andra fonder som dessutom ofta har en förvaltningsavgift på 1-4% men har trots detta bara ett morningstar betyg på 2/5 framförallt på grund av den ”höga” risken som kommer med att endast investera i 30 bolag.

Nackdelar med Avanza

Nackdelarna med avanza som internetbank är att det inte är en komplett bank jämfört med de traditionella bankerna i Sverige och saknar viktiga funktioner som försäkringsalternativ, banköverföringar och att kunna betala fakturor. Avanza går därför inte att använda som enda bank utan endast som komplement till en traditionell bank och en plats att förvalta ditt sparande. I övrigt gällande nackdelar är mina egna erfarenheter efter fem år på avanza dessa:

 • Utländska aktier och värdepapper uppdateras något långsamt (ibland en fördröjning på 15 minuter) vilket försvårar handeln för dig som handlar värdepapper varje dag.
 • Kundservicen är ofta underbemannad och tar därför lång tid att få svar och hjälp

Varför ska man välja Avanza?

Jag själv har varit kund hos avanza i över fem år och är nöjd med den konstanta utvecklingen av plattformen, appen och funktioner och verktyg. Du ska välja avanza för att:

 • Det är enkelt att komma igång som nybörjare
 • Sveriges nöjdaste kunder elva år i rad
 • Gratis courtage för dig med ett totalt sparkapital under 50 000 kronor
 • Stort utbud av värdepapper på marknader i Sverige, Europa och Amerika
 • Stort utbud av olika typer av värdepapper, exempelvis aktier, fonder, certifikat och warranter
 • Förmånliga bolån
 • Noll förvaltningsavgifter eller insättningsavgifter
 • Snabba och smidiga insättningar och uttag