fondrobot

Allt om fondrobotar

Mitt intresse för fondrobotar är stort och kom tack vare mina vänner som ville hitta ett sätt att spara pengar på utan att behöva lägga ner mycket tid och fortfarande få en bra avkastning. Jag har historiskt sett haft majoriteten av mina pengar i aktier och fonder som jag har valt ut genom noggrann läsning och analysering, men har mer och mer gått över till fondrobotar och aktierobotar som ger mig en stabil och trygg avkastning med låg risk.

Liksom mina vänners nöjdhet med fondrobotar vill jag att fler ska bli medvetna och inspirerade till att skaffa ett automatiskt sparande och tänkte i denna artikeln ta upp allt du behöver veta om fondrobotar och automatiskt sparande för att komma igång.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot (robotrådgivare, sparrobot) är en automatiserad tjänst som hjälper dig att placera pengar i olika fonder, räntor, aktier och andra värdepapper med en risknivå, sparhorisont och exponering baserat på dina preferenser och målsättningar. Fondrobotar är ett bra alternativ för dig som vill ha ett enkelt och billigt sparande med automatiskt fondsparande genom att låta en dator “robot” förvalta din investering.

Hur fungerar en fondrobot?

En fondrobot fungerar som en automatiserad tjänst som efter insatta preferenser (riskbenägenhet, sparhorisont m.m) placerar ditt kapital i passande fonder, räntor och aktier genom algoritmer, maskin lärning och tusentals beräkningar. En fondrobot placerar din investering i aktuella, stabila och billiga fonder, vilket även innebär att roboten ibland vill sälja och köpa nya fonder, vilket kallas ombalansering. Ombalansering gör fondroboten för att maximera din avkastning och sprida risken baserat på trender i marknaden, plötsliga ändringar i nuvarande innehav eller andra händelser som berör din investering. Du får oftast ett meddelande och blir frågad av roboten om du vill göra en ombalansering.

Vilka fondrobotar finns det?

I Sverige finns det åtta populära fondrobotar. Här är en lista på alla fondrobotar:

Jag har testat Lysa, opti, fundler, betterwealth och sigmastocks och introducerade lysa och opti för mina vänner som är nybörjare då jag anser att de två är enklast att komma igång med för att skapa ett automatiskt sparande. Betterwealth och Sigmastocks är något mer komplicerade men går även de snabbt att komma igång med.

Fondrobotar säkerhet

Fondrobotarna Lysa, Opti, Avanza auto, Sigmastocks, Betterwealth, Nordnet robosave och Fundler är alla säkra att använda eftersom de står under finansinspektionens tillsyn och dina pengar är skyddade av insättningsgarantin och investerar-skyddet vilket gör det lika säkert som att ha dina pengar på banken. Fondrobotarna ägs av seriösa aktiebolag med hundratusentals kunder och tiotals miljarder i förvaltat kapital vilket gör att du kan känna dig trygg när du placerar dina pengar i en fondrobot. En ytterligare säkerhet fondrobotar använder sig av är Bank-id som säkerställer dina personliga uppgifter.

Varför ska man spara i en fondrobot?

Den främsta anledningen till att spara i en fondrobot är att automatisera sparandet och därmed minimera tiden och jobbet du behöver lägga ner på förvaltning vilket är bra eftersom en aktiv förvaltning ofta kräver mycket tid och energi. Fondrobotar investerar ofta med en stor riskspridning genom att äga flera olika fonder med bred exponering mot flera olika sektorer i marknaden, vilket gör risken låg för dig som investerare. Eftersom fondförvaltaren är en robot och inte en människa blir förvaltningsavgiften ofta låg vilket är bra och prisvärt för den förvaltningen du får. Fondrobotar har även presterat bra under en längre period och har gett bra avkastning, de flesta har överpresterat index.

Kort sagt är fondrobotar ett utmärkt sätt att komma igång med sitt sparande på utan att behöva läsa på och sätta sig in i fond och aktiemarknaden. Du kan få avkastning på din investering med aktiv robotförvaltning utan att ta stor risk eller betala höga förvaltningsavgifter, vilket ger dig möjligheter att läsa på och lära dig under tiden dina pengar jobbar och undvika nybörjarmisstag.

Fördelar med en fondrobot

  • Automatiskt sparande: spara tid
  • Hög genomsnittlig avkastning
  • Låg risk
  • Låga förvaltningsavgifter

Nackdelar med en fondrobot

  • Begränsat utbud av tillgångslag
  • Ingen möjlighet till att påverka själv

Risker med fondrobotar

Likt alla investeringar innebär det en finansiell risk att investera i en fondrobot och du kan förlora hela eller delar av din investering. Fondrobotar anpassar risken efter din egen riskbenägenhet och preferenser för att generera avkastning. Det värsta som kan hända är att bolaget som äger fondroboten går i konkurs och du förlorar hela din investering. Detta är högst osannolikt dels för att fondrobotarna ägs av stabila och lönsamma bolag men också för att du som investerare skyddas av investerar skyddet vilket innebär att du kan få ersättning upp till 250 000 kronor om bolaget går i konkurs och du förlorar dina värdepapper. I övrigt innebär fondrobotar ingen större finansiell risk än den du utsätter dig för när du själv placerar dina pengar på börsen eller gör andra investeringar, snarare innebär fondrobotar en mindre risk på grund av den breda marknadsexponeringen och välutvecklade beräknande robotar.

Fondrobotar avkastning

Många fondrobotar har de senaste åren överpresterat index. Lysa, fundler, Opti, Betterwealth och Sigmastocks har alla haft fondrobotar som avkastat mer än 10% per år i genomsnitt sedan start, vilket är en fantastiskt bra och stabil tillväxt. När du väljer fondrobot får du välja risknivå i proportion till potentiell avkastning, vilket kan vara allt från 5% avkastning per år till potentiellt 30% och mer. De olika valen av risknivå och potentiell avkastning har varit exakta och ofta avkastat ±0,5% från det utsatta estimatet. Med det sagt är det viktigt att förstå att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, framförallt på de fondrobotar med en högre risk och högre potentiell avkastning. Som alltid innebär högre potentiell avkastning en högre risk.

fondrobot sparande

Avgifter för fondrobotar

Förvaltningsavgifter är det priset du betalar för att få dina pengar förvaltade. Avgiften kan variera beroende på fond och tjänst och är oftast mellan noll upp till 4-5%. En hög förvaltningsavgift har stor påverkan på din totala avkastning och kan över tid äta upp stora delar av din avkastning genom ränta på ränta effekten. Fondrobotar har generellt en låg avgift på 0,09-1,23% vilket är bra baserat på förvaltningstjänsten. Lista över avgifter för fondrobotar och totala avgifter:

FondrobotAvgift för fondrobotTotal avgift
Betterwealth0,09-0,65%0,25-0,93%
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%
Avanza0,35%0,40-0,50%
Opti0,50%0,82-0,88%
Nordnet0,50%0,90-0,98%
Sigmastocks0,35-0,39%0,35-0,49%

Skillnaden på avgift för fondrobot och total avgift

I total fondrobot avgift ingår initial transaktionskostnad (courtage), fondavgifter, förvaltningsavgifter, valutaväxling och ISK-avgifter, till skillnad från avgift för fondrobot vilket endast innebär själva förvaltningsavgiften för robottjänsten. Den generella förvaltningsavgiften för fondrobotar är låg i jämförelse med andra fonder och tjänster som ofta har en total avgift på 1,5-3%.

Disclaimer
Det innebär en finansiell risk att investera i en fondrobot. Läs alltid på och gör din egen analys innan du investerar dina pengar.