aktieapp, fondapp

Bästa aktie- och fond apparna för att bevaka, analysera och handla med aktier och fonder – stor jämförelse

Idag är appar det vanligaste sättet att ha sitt sparande på och investera sina pengar genom. Appar som avanza, etoro och savr gör det enkelt att bevaka, analysera, förvalta och investera i aktier, fonder och andra värdepapper. Den främsta fördelen med att investera via en app direkt i mobilen är givetvis enkelheten. Man kan på ett smidigt sätt sköta sitt sparande direkt i mobilen var man än är och samtidigt utnyttja många smarta funktioner, som relevanta nyhetsnotiser, live-uppdaterade kurser och användarvänliga analyser och bevakningar.

Jag har använt många olika appar för investeringar och vet att många endast använder en, eller bara använder sin “traditionella” bank för att spara och investera sina pengar. Det finns dock många fördelar med att gå ifrån de traditionella bankerna och istället använda en nätbank som avanza eller en fondplattform som savr. Några fördelar med dessa investerings-appar till skillnad från en traditionell bank är:

 • Lägre avgifter
 • Större utbud av aktier, fonder och andra värdepapper
 • Erbjuder alternativa tillgångslag som kryptovalutor
 • Större användarvänlighet med fler funktioner
 • Enklare att få en översikt på sitt sparande

Jag väljer aktivt att ta del av olika fördelar på olika investerings-appar. Jag har länge använt avanza, men utnyttjar även nordnets kom igång rabatter och gratis courtage upp till 80 000 kronor, vilket gör mitt sparande så fördelaktigt som möjligt. Vissa appar, som etoro använder jag mestadels för att kunna investera i alternativa tillgångar som kryptovalutor, vilket gör att jag kan diversifiera min portfölj bortom vad som är möjligt med bara en app eller plattform.

*Varning
Handel med aktier, fonder och andra värdepapper genom olika appar innebär en finansiell risk och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Såhär börjar du handla aktier och fonder i en app

1. Välj ut app

Att välja rätt app kan vara avgörande i hur smidigt du kan handla aktier, fonder och andra värdepapper, vilka avgifter du får betala och måste därför göras med omsorg. Du måste bland annat ha visdom om:

 • Avgifter (inklusive förvaltningsavgifter, courtage, insättning- och uttags avgifter, valutaväxlings-avgifter, spreads med mera)
 • Utbud av aktier, fonder och värdepapper
 • Säkerhet
 • Regler och villkor

Du kan jämföra olika appar längre ner i artikeln för att få en bra översikt av vilken app som passar dig.

2. Ladda ner app och skapa ett konto

När du har valt ut en eller fler investerings appar är det dags att starta ett konto, vilket hos de flesta (alla appar i denna jämförelsen) är helt gratis och bara tar några minuter. Svenska appar använder bank-id medan många utländska appar använder andra verifieringsmetoder när man skapar ett konto.

3. Sätt in pengar

När du har skapat ett konto på exempelvis avanza, savr eller eToro, behöver du sätta in pengar från din bank för att kunna börja investera. Detta gör du smidigt via swish och trustly eller genom en banköverföring. Vissa investerings-appar har insättnings-avgifter vilket kan vara bra att veta. De flesta appar som Avanza, Nordnet, Etoro och Savr har dock inga insättningsavgifter.

4. Börja handla med aktier, fonder och andra värdepapper

När du har satt in pengar och har likvider (lösa pengar) på ditt konto kan du börja investera i aktier, fonder och andra värdepapper. Innan du investerar finns det dock mycket som är viktigt att tänka på, bland annat:

 • Courtage, förvaltningsavgifter och andra avgifter
 • Sprida risken
 • Sprid ut köpen
 • Börja med mindre köp

Mer om vad du ska tänka på innan du handlar värdepapper som aktier och fonder kan du läsa i den här artikeln.

Detta ska du tänka på innan du laddar ner en aktie- och fond app

Innan du laddar ned en app är det viktigt att få en överblick av appen för att undvika dyra eller tidskrävande misstag. Här är tre korta punkter du behöver se över innan du laddar ned och börjar investera i en app:

Säkerhet

Hur säker är appen och plattformen? Detta kan du enklast kolla upp genom företagets hemsida, på bolagssidor som allabolag.se och genom att läsa omdömen och recensioner. I Sverige är det viktigt att företaget bakom appen är under finansinspektionens tillsyn och att du har insättningsgaranti och skyddas av investerar-skyddet. Utländska appar kan vara krångligare att lita på och hitta fakta om men de har ofta liknande auktorisering som Svenska appar.

Avgifter

Är företaget och appen transparent eller finns det dolda avgifter? Det är viktigt att veta vilka avgifter som tillkommer innan du väljer att investera i en app. Jag har några gånger behövt betala högre avgifter än jag först tänkt eftersom jag inte läste på noga om alla avgifter i förväg.

Utbud

En viktig del att realisera innan du laddar ner och investerar i aktier, fonder och andra värdepapper via en app är utbudet. Finns de värdepapper du vill investera i? Vissa appar och plattformar som capital.com erbjuder enbart handel med CDF:er och alltså inte med riktiga aktier medan vissa appar erbjuder handel med kryptovaluta. Det är alltså viktigt att ta reda på vilken typ av handel som erbjuds och välja en som matchar dina preferenser.

Om du vill fokusera på aktier rekommenderar jag avanza, Om du vill fokusera på fonder rekommenderar jag savr, och om du vill fokusera på kryptovalutor rekommenderar jag eToro. Det ultimata är givetvis att använda flera appar och på så sätt ta del av allas utbud och fördelar.

Skatter

Innan du väljer att investera genom en app är det viktigt att veta vilka typer av konton som erbjuds i appen då detta påverkar den skatt du behöver betala. Det mest förmånliga kontot när det gäller skatt är ett investeringssparkonto (ISK) vilket schablonbeskattas på ungefär 0,375% per år, och finns som alternativ på exempelvis avanza, savr och nordnet. Etoro erbjuder inte handel med isk utan enbart med aktiekonto (AF) vilket medför en vinst skatt på 30%, vilket kan ha stor påverkan på vilken avkastning du får.

Långsiktighet

Olika aktie- och fond appar fokuserar på olika typer av handel. Avanza och nordnet fokuserar till exempel på ett långsiktigt sparande och betonar hela tiden vikten av att vara långsiktig medan etoro med CFD-handel passar dig som vill investera kortsiktigt genom daytrading och liknande. Ett sätt som etoro är anpassade för kortsiktig handel är med gratis courtage, vilket möjliggör många, små och regelbundna köp och sälj utan kostnader.

Jämförelse av aktie- och fond appar

Nedanför har jag samlat information, omdömen och mina egna erfarenheter kring olika aktie- och fond appar. Man kan med fördel använda flera olika appar för olika ändamål, utbud och funktioner.

Avanza app

1. Avanza app

Avanza app har betyget 4,6 av 5 baserat på över 55 000 omdömen på appstore. Mitt egna omdöme av avanzas app är 5 av 5.

Svenska avanza bank har funnits i över två decennium och gör det enkelt att starta ett sparande, framförallt genom deras ständigt utvecklade app. Avanza app är gratis att ladda ner, tar bara några minuter och fungerar på både iphone och android. På appen kan man investera i aktier, fonder, certifikat, obligationer, etf:er och fler, med störst utbud av aktier och fonder.

Avanza app är en användarvänlig handelsplattform med låga avgifter, brett utbud av aktier, fonder och andra värdepapper och mängder av funktioner som nyheter, bevakningar, aktieanalyser, olika grafer och sparmål.

Jag har använt avanzas app i flera år och hade redan från början en trevlig upplevelse. Det är dock stor skillnad på avanza appen idag kontra för några år sedan och det tillkommer ständigt nya funktioner som gör det enklare och roligare att investera i aktier, fonder och andra värdepapper. Avanza har med sin app hittat den perfekta balansen av användarvänlighet och avancerade funktioner vilket gör appen väl anpassad för alla typer av investerare från nybörjare till mer erfarna värdepappers-handlare.

Avanza tillhandahåller även flera tjänster som avanza bolån, avanza Zero (sparrobot), automatiskt sparande och avanza superlån – lån med väldigt låga räntor.

Säkerheten i avanza är lika hög som på en traditionell bank, kräver alltid bank-id och dina personliga uppgifter blir aldrig exponerade.

Avanza app i kort
Ladda ner Gratis, enkelt
AvgifterGratis courtage upp till 50 000 kronor
UtbudStort utbud av aktier och fonder
AnvändarvänlighetMycket användarvänlig
InsättningTrustly, Swish, banköverföring
Läs mer om avanzas avgifter och courtage här
etoro

2. Etoro app

eToro app har betyget 3,9 av 5 baserat på över 32 000 omdömen på appstore och betyget 4,2 av 5 i playbutiken baserat på över 90 000 omdömen. Mitt omdöme av Etoros app är 4,5 av 5.

Etoro app är en global investeringsplattform med över 5 miljoner nedladdningar som erbjuder enkel handel med aktier, kryptovalutor, råvaror, valutor (forextrading) och ETF:er. Etoro app tillhandahåller många tjänster där det populäraste är verktyget “copy trader” vilket låter dig som investerare kopiera andra mer erfarna investeras portföljer, köp och sälj vilket blir som ett automatiskt sparande. Etoro passar till skillnad från avanza och nordnet dig som vill investera kortsiktigt, exempelvis genom daytrading.

Etoro app erbjuder till skillnad från exempelvis avanza och nordnet handel med kryptovalutor, vilket gör att appen når en bredare målgrupp och även passar dig som vill diversifiera dina investeringar med kryptovalutor. Den största negativa aspekten som skiljer etoro från avanza och nordnet är att man behöver betala 30% vinstskatt vid försäljning av värdepapper och kryptovalutor då det inte erbjuds handel med ett isk-konto.

I och med att etoro är en utländsk plattform är det extra viktigt med hög säkerhet. Etoro har en hög säkerhet och är auktoriserade av många stora banker. Dessutom litar över 20 miljoner användare på etoro. Du kan läsa min mer ingående recension om etoro här.

Etoro app i kort
Ladda nerGratis, enkelt
Avgifter Gratis (0 kronor i courtage)
UtbudStort utbud (erbjuder handel med kryptovaluta)
AnvändarvänlighetMycket användarvänlig
Skatt30% vinstskatt
Mer om avgifter på Etoro app kan du läsa här
Nordnet app

3. Nordnet app

Nordnet app har betyget 4,4 av 5 baserat på över 100 000 omdömen på app store. Mitt omdöme av Nordnets app är 4,5 av 5.

Nordnet är nordens ledande nätbank och har med sin användarvänliga app växt till en av de vanligaste alternativen när det kommer till handel med aktier, fonder och andra värdepapper. Likt avanza är det billigt och enkelt att handla värdepapper på nordnet appen.

Jag har använt nordnet under några år och utnyttjat nordnets fria courtage handel upp till 80 000 kronor. Nordnet har i sin app många funktioner som är användbara för både nybörjade och mer avancerade investerare – exempelvis nyheter och analyser.

Nordnet app i kort
Ladda nerGratis, enkelt
AvgifterGratis courtage upp till 80 000 kronor
UtbudStort utbud av aktier och fonder
AnvändarvänlighetMycket användarvänlig
InsättningSwish, banköverföring
Läs mer om avgifter på nordnet
Savr fondapp

4. Savr app

Savr app har betyget 4,6 av 5 baserat på över 3000 omdömen på appstore. Mitt omdöme av savr appen är 4,9 av 5.

Savr appen är en fondplattform med över 1400 olika fonder vilket är det största utbudet av fonder på marknaden. Savr går inte direkt att jämföras med exempelvis avanza, nordnet och etoro då savr endast erbjuder handel med fonder. Fördelarna med att använda savr fondapp är framförallt det breda utbudet av fonder som inte går att hitta på banker och nätbanker samt de låga fondavgifterna.

Jag använder savr till mitt fondsparande på grund av det breda utbudet och de låga fondavgifterna. Låga förvaltningsavgifter är viktigt vid långsiktig handel då de kan “äta upp” stora delar av avkastningen.

Savr app i kort
Ladda nerGratis, enkelt
AvgifterLägst fondavgifter på marknaden
UtbudEndast handel med fonder
AnvändarvänlighetAnvändarvänlig
InsättningSwish, banköverföring
Läs mer om avgifter på savr här

Det finns även flera icke traditionella fondappar som istället automatiskt investerar dina pengar i olika fonder genom att med teknik och matematik göra beräkningar på vilka fonder som förväntas ge bäst avkastning baserat på dina preferenser. Ett exempel på dessa är Lysa, som är en av de största fondrobotarna på marknaden.

Capital.com app

5. Capital.com app

Capital.com appen har betyget 4,7 av 5 baserat på över 1600 omdömen på appstore. Mitt omdöme av Capital.com appen är 4 av 5.

Capital.com appen erbjuder handel med aktier genom CFD:er, kryptovaluta, valutor (forex trading) och råvaror. I appen finns användbara verktyg för tekniska analyser och nyhetsfunktioner. Jag testade Capital.com och tycker att den påminner om etoro med CFD handel men med mindre funktioner och mindre utbud. Det är viktigt att tänka på att handel med CFD:er innebär en högre risk eftersom man inte äger den underliggande tillgången och lämpar sig därför för en mer erfaren investerare.

Jag tycker överlag att etoro är ett bättre alternativ än capital.com men att man själv borde testa sig fram. Man kan börja utan pengar och lära känna appen innan man väljer att investera.

Capital.com app i kort
Ladda ner Gratis
AvgifterGratis (0 kronor i courtage)
UtbudMedelstort utbud, erbjuder handel med kryptovalutor
AnvändarvänlighetOkej
InsättningTrustly, banköverföring
Läs mer om avgifter på capital.com
Apples app aktier

6. Apples app – aktier

Om du har en iphone har du en förinstallerad app som heter aktier. Här kan du ta del av bolagsnyheter och se aktie- och indexkurser, vilket är ett smidigt alternativ när du vill bevaka och analysera olika värdepapper. Apples app aktier är endast en app för bevakning och analysering av aktier och inte till för handel av aktier eller fonder, men jag tyckte ändå att det är värt att ta upp vid en jämförelse då det finns vissa som föredrar en förinstallerad app som är smidig och inte kräver något konto.

Mitt omdömde av apples aktie app är 3 av 5.

Slutsats

Som en slutsats tycker jag att man själv ska testa sig fram och använda flera olika appar för att ta del av fördelar hos olika handelsplattformar, exempelvis kan man utnyttja gratis courtage upp till 130 000 kronor genom att använda både avanza och nordnet eller använda etoro som ett sätt att investera i alternativa tillgångar som kryptovalutor.

Att använda och spara i flera aktie- och fondappar skapar du en bredare diversifiering, får större utbud och kan betala lägre avgifter.

Om du enbart vill investera i kryptovalutor kan du läsa min jämförelse av de svenska kryptomäklarna här.