Vardagen kantas av hundratals utgifter och den stora frågan är hur man lever billigare och blir bättre på att spara pengar. För att leva så billigt som möjligt krävs det planering, budgetering och kunskap om vilka utgifter som finns, hur stora dem är och framförallt hur nödvändiga dem är.
Jag har satt ihop en lista med spartips som jag själv tycker är högst relevanta och som jag också sparat mycket pengar på. Spartipsen är relevanta för både familjer, ungdomar, studenter och äldre! Alla kan spara pengar och förbättra sin ekonomi med mindre utgifter.
Exempel sparade pengar
För att kickstarta denna artikeln har jag listat de enklaste spartipsen med högst potential till en billigare vardag. Det finns många kostnader som är enkla att dra ner på och vissa kan man till och med utesluta helt. Med dessa konkreta spartips kan en genomsnittlig vuxen spara 2197 kronor i månaden (varierar givetvis från person till person).
Spartips | Sparade pengar per månad | Sparade pengar per år |
---|---|---|
Byt elförsäkring | 112 kronor | 1355 kronor |
Byt lån | 600 kronor | 7200 kronor |
Alternativa fordon/transport | 700 kronor | 8400 kronor |
Avsluta medlemskap (streaming etc) | 150 kronor | 1800 kronor |
Odla hemma | 200 kronor | 2400 kronor |
Äta vegetariskt | 200 kronor | 2400 kronor |
Skippa snabbmat | 200 kronor | 2400 kronor |
Ta med egen matkasse | 35 kronor | 420 kronor |
Totalt | 2197 kronor | 26 375 kronor |
Med spartipsen i listan kan du komma undan billigt i vardagen och spara 2197 kronor i månaden och 26 375 kronor per år.
22 spartips för en billigare vardag
1. Spara undan en del av lönen direkt
Genom att spara undan en del av lönen direkt vid löning tvingas du hålla en strängare budget och på så sätt minska onödiga utgifter, förutsatt ett bra planerande. Vanligtvis rekommenderas det att spara undan minst 10% av lönen, men jag tycker att man ska sikta på minst 20%.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 6000 kronor per år
2. Implementera ”30 dagars” regeln
30 dagars regeln går ut på att spara pengar genom att vänta 30 dagar från den dagen du tänkt köpa något. Självklart behöver man köpa vissa saker som mat, men många köp är rena nöjesköp vilka går att undvika genom att vänta ett tag innan du köper dem, vilket kan göra att du tappar lusten. 30 dagar är väldigt länge men det är principen som är viktig här. Det går ofta lika bra att bara vänta ett dygn.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1500 kronor per år
3. Sälj saker du inte behöver
I vårt konsumtionssamhälle är det många som köper saker som sen bara ligger och skräpar, vilket öppnar upp möjligheter för dig som vill spara pengar. Det mesta går att sälja på blocket, facebook marketplace eller liknande.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 800 kronor per år
4. Använd alternativa fordon
Att bil är en stor utgift vet de flesta, men inte alla är villiga att byta bilen mot ett annat transportmedel trots att möjligheten finns.Till alternativa fordon syftar jag främst på buss, cykel, gemensam bil eller el-sparkcykel. Att byta bilen mor någon av dessa kommer göra dramatiska skillnader på ditt sparande och du kommer enkelt kunna spara flera hundra kronor i månaden. När jag var yngre och jobbade i en fabrik tog jag bussen till en kostnad på 600 kronor i månaden, medan mina kollegor spenderade tusentals kronor på bensin, försäkringar, skatter och inte minst själva bilen.
Uppskattad summa pengar sparade per år: 8400 kronor
5. Använd dig av en budget
En budget är a och o för ett hållbart sparande. Med en budget undviker du onödiga utgifter och ”tvingar” dig själv att vara mer sparsam och mindre slösaktig. En bra budget är rimlig, det vill säga inte för sträng och inte för lös. Du måste själv räkna noga på vilka utgifter du faktiskt har, vilka som kan minskas på och vilka som kan tas bort helt. Det bästa är att testa under en månad att leva som vanligt för att i slutet av månaden räkna ihop exakt vilka utgifter som finns. Jag använder mig bland annat av Lunar appen för att se vilka utgifter jag kan ändra på och hålla en bra budget.
6. Betala av skulder
Skulder är inte ovanligt och med låga räntor kan det givetvis vara hållbart (bolån och liknande), men allt för höga räntor, speciellt på småköp som kläder och nöjes-prylar är en stor fälla i ett sunt sparande. Om du har någon skuld som ligger och kostar mer och mer med ränta är det bästa du kan göra att betala av dem direkt. Prioritera skulder och betala av dem så snabbt du kan.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1000 kronor i månaden
7. Jämför försäkringar
Bilförsäkring, hemförsäkring och hundförsäkring? Det finns många försäkringar och alla kostar pengar. Genom att jämföra dina försäkringar på en jämförelsetjänst som compricer och byta till billigare alternativ går det att spara tusentals kronor om året.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1700 kronor per år
8. Jämför lån
Många som har lån tog de för länge sen, eller tog bara första bästa låne-erbjudande vid köp av hus, bil eller liknande. Du kanske är nöjd med dina lån men det är värt att jämföra lån och försöka hitta ett bättre och billigare, framförallt innan du ska köpa något. I och med att lån är bland de största utgifterna man har går det att spara mycket pengar här.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 7200 kronor per år
9. Jämför elavtal
El kostar mycket varje månad och det är vanligt att man har ett elavtal som är för dyrt. Genom att jämföra elavtal på jämförelsetjänster som Zmarta, elskling eller el.se kan du enkelt byta elavtal och spara hundralappar i månaden.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1800 kronor per år
10. Avsluta onödiga medlemskap och tjänster
Det är otroligt vanligt att man använder tjänster som spotify, netflix, viaplay och andra streamingtjänster. Med många medlemskap blir månadskostnaden lätt dyr, dessutom blir det lätt att du glömmer bort något du skrev på för flera månader sen eller slutar använda det. Därför går det att spara mycket pengar genom att se över onödiga medlemskap och tjänster.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1800 kronor per år
11. Betala med kontanter
Att ta ut kontanter och endast hålla dig till fysiska pengar kan öka medvetenheten och få dig att tänka till en extra gång innan du köper något. Att betala med kort eller direkt med mobilen (typ apple pay) är så enkelt att det knappt känns att man har spenderat några pengar alls, vilket gör det extremt lätt att gå över sin budget och spendera mer än nödvändigt.
Uppskattat sparande: 1500 kronor per år
12. Betala alltid direkt
Vem har inte glömt att betala en faktura någon gång och ett tag senare fått hem en påminnelse med en extra avgift? Det har jag iallafall gjort många gånger och det har kostat mig mycket onödiga pengar. Mitt skydd mot detta är enkelt: Betala alltid fakturor direkt, köp aldrig något på kredit.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 300 kronor per år
Spartips mat
Handla i den billigaste matbutiken.
13. Ät vegetariskt
Vegetarisk mat som bönor och linser är mycket billigare än kött, fisk och kyckling. Nötfärs har till exempel ett genomsnittligt kilopris på 95 kronor, medan bönor i genomsnitt kostar 22,50 kronor per kilo, vilket innebär att nötfärs är ca 422% dyrare än bönor! Man behöver såklart inte byta ut allt kött, fisk och kyckling mot vegetariska alternativ för att spara pengar, det räcker gott och väl att göra detta någon/några dagar i veckan.
Uppskattat sparande: 2400 kronor per år
14. Odla hemma
Att odla hemma är både nyttigare utan kemikalier och billigare. En påse med frön som kostar runt 20 kronor kan ge hundratals grönsaker och frukter under väldigt lång tid. Enkla grönsaker att odla hemma är exempelvis tomater, gurka och sallad. Det kräver visserligen en del tid men för dig som har tid och lust kan det hjälpa dig att spara mycket pengar.
Uppskattat sparande: 2400 kronor per år
15. Skriv en inköpslista
Planering överlag är ett bra sätt att undvika impulsköp, framförallt när det kommer till mataffären där det är så lätt att plocka på sig mycket onödigt. En inköpslista hjälper till att hålla dig till det nödvändiga och du kan lättare gå från mataffären utan massa spontanköp.
Uppskattat sparande: 4000 kronor per år
16. Undvik snabbmat
Snabbmat kostar i genomsnitt 100 kronor per måltid och ersätter vanligtvis en hemmalagad måltid för omkring 30-40 kronor per måltid, vilket innebär en mer än dubbelt så dyr kostnad. Genom att skippa snabbmat och äta hemma-lagad mat kan du enkelt spara hundratals kronor i månaden (beroende på hur ofta du äter snabbmat givetvis). Jag köper ofta snabbmat enbart för att jag är för lat för att laga egen mat, vilket inte är speciellt ekonomiskt.
Uppskattat sparande: 2400 kronor per år
17. Använd matlådor
Många tar den bekväma vägen till lunchen på jobbet genom utemat, vilket är ett mycket dyrare alternativ än matlådor. Matlådor kan även användas till annat än lunch på jobbet, till exempel dagsresor eller utflykter. Om du planerar och lagar större mängder man behöver det inte vara jobbigt med matlådor och dessutom spara mycket pengar.
Uppskattat sparande: 5000 – 10 000 kronor per år
18. Köp storpack
Desto mindre kvantitet och förpackning desto dyrare snittpris, därför går det att spara mycket pengar på att köpa mat och andra livsmedel i storpack. Exempelvis kostar ett 6-pack toalettpapper cirka 40 kronor/kg medan ett 18 pack kostar cirka 25 kronor/kg. Det kan även vara skönt att slippa handla lika ofta. Du kan handla storpack på olika grossister som exempelvis snabbgross.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 5500 kronor per år
19. Ta med egen påse/kasse
En plastpåse kostar cirka 6 kronor och en papperspåse kostar 2-3 kronor, vilket kan kännas som små utgifter, men sett över ett år blir det en del pengar att spara in på. Att ta med egen påse/kasse är även miljövänligt!
Uppskattat sparande: 420 kronor per år
Spartips för dig som student
20. Laga mat tillsammans med vänner
Hemlagad mat är det billigaste alternativet (och det godaste enligt mig), framförallt om man lagar större mål och sprider ut portionerna över flera personer och äter tillsammans med vänner, kollegor eller klasskompisar. Fördelarna är dessutom att saker i kylskåpet lättare kommer till användning och inte behöver slängas när de är halvfulla.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 1000 kronor per år
21. Dela boende
Boende kostnader är de överlägset dyraste kostnaderna och därför kan ett delat boende göra en drastisk skillnad i ditt sparande. Detta är givetvis inte för alla, men fungerar bra för många studenter, framförallt vänner. Man kan enkelt byta från en trång 1:a till en större 2:a med en eller flera vänner och på köpet betala mindre hyra.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 14 000 kronor per år
22. Köp begagnade läroböcker av vänner eller på internet
Alla studenter vet att läroböcker är dyrt. Det går enkelt att dra ner på kostnaderna genom att köpa begagnade böcker, köpa av andra studenter eller varför inte få dem gratis av någon i din närhet.
Uppskattat genomsnittligt sparande: 350 kronor per år
Hur ska man placera sina sparade pengar och få dem att växa?
Innan man implementerar spartips i vardagen och lyckas leva billigare behöver man realisera varför man ska spara och vad man ska göra med de sparade pengarna. För de allra flesta utgår jag från att man vill få sina sparade pengar att växa så att man en dag kan köpa en bostad, bil eller något annat man vill ha.
Jag rekommenderar att placera sparade pengar i aktier och fonder eller fastigheter (vilket kräver mer pengar). En investering i någon av dessa tillgångar har historiskt sett gett en avkastning på ungefär 9% per år, vilket med ränta på ränta effekten blir mycket över tid – Därför är det värt att investera sina sparade pengar. Jag har skrivit en artikel om hur du kommer igång med ett fondsparande (som jag rekommenderar för nybörjare): Allt du behöver veta om fonder som nybörjare
Jag har även skrivit en artikel om hur man kan investera 100 000 kronor, hur man fördelar dem och hur man får dem att växa.