kryptomäklare sverige

Bästa kryptomäklaren (växlingstjänsten) i Sverige – Komplett jämförelse

Var är det enklast, billigast och säkrast att köpa kryptovalutor? Det önskar jag att jag visste när jag först började köpa bitcoin 2019, men istället tog jag mig igenom djungeln av alternativ, både på svenska och utländska plattformar. Det jag har insett är bland annat att det är en trygghet att handla på svenska plattformar, men att avgifterna är något högre än vad man hittar globalt. Jag själv har inte blivit utsatt för bedrägerier men har vänner som har blivit det, därför lägger jag stor vikt på trygghet och säkerhet, något som de svenska kryptomäklare jag går igenom i denna artikeln kan garantera.

För att du ska slippa gå igenom den djungel av olika kryptobörser och kryptomäklare ger jag dig istället mina erfarenheter genom att jämföra de svenska plattformarna, hoppas det ska vara till hjälp.

Kryptomäklare (växlingstjänster och kryptobörser) jag går igenom i artikeln:

Vilken kryptomäklare är bäst?

Enligt mina erfarenheter är Trijo och BTCSWE de bästa alternativen för dig som vill handla kryptovalutor i Sverige. Trijo erbjuder en lättanvänd plattform med låga avgifter och störst utbud på kryptovalutor i Sverige (Bitcoin, Ethereum och Litecoin) medan BTCSWE erbjuder snabba och enkla köp av (endast) bitcoin med Swish. För att du ska få en överblick och en jämförelse av de olika alternativen och själv få en uppfattning går jag igenom varje kryptomäklare här nedan:

trijo bitcoin

Trijo

Trijo är en kryptobörs som erbjuder handel med bitcoin, ethereum och litecoin utan dolda avgifter – de enda avgifterna du betalar är insättningsavgift och uttagsavgift runt 1,8-5% vilket gör trijo till ett av de billigaste alternativen för handel med kryptovalutor. Trijo är en kryptobörs och inte en växlingsplattform (som safello,BTCSWE och Btcx) vilket innebär att du köper dina kryptovalutor på en öppen marknadsplats (börs) av andra som vill sälja. Detta gör att Trijo kan erbjuda lägre avgifter. Trijo erbjuder en intern förvaring vilket betyder att du inte behöver skaffa en extern plånbok att skicka dina kryptovalutor till.

I kort är Trijo en bra handelsplattform för kryptovalutor med störst utbud i Sverige och låga avgifter som är under ständig utveckling. Trijo äger även trijo News som är ett bra sätt att lära sig mer om kryptovalutor och hålla sig uppdaterad om marknaden. Om du ska sätta in pengar på trijo är det billigaste sättet att göra det via banköverföring, vilket medför en avgift på 1,8%. Trijo erbjuder även insättningar med trustly, vilket gör insättningar snabbare och billigare.

BTCSWE bitcoin

BTCSWE

BTCSWE är mitt val när det gäller köp av bitcoin. De erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att handla med bitcoin genom swish, till en fast avgift på 4,5%. Den fasta avgiften är relativt hög, framförallt jämfört med globala konkurrenter som binance, men det är positivt att den är just fast, då det ofta kan vara oklart hur mycket du faktiskt betalar i avgift.

Trots den fasta avgiften är BTCSWE ett av de billigaste alternativen på svenska marknader och framförallt bland de snabbaste och enklaste. I och med att BTCSWE är en växlingstjänst behöver du en extern plånbok att förvara dina bitcoins i, vilket är det enda som kan upplevas komplicerat.

Safello bitcoin

Safello

Safello var en av de första kryptomäklarna i Sverige och erbjuder säkra och smidiga betalningar av bitcoin och ethereum med swish. Plattformen är användarvänlig och jag gillar framförallt safello-appen där man enkelt kan se bitcoin och ethereum priskurser. Det som gör Safello något komplicerat är att man (likt alla växlingsplattformar) behöver en extern plånbok där du förvarar dina kryptovalutor och kan alltså inte göra det direkt på Safello.

Safello var den svenska plattformen jag först började med och förvånades av de höga avgifterna. Jag minns mitt första test-köp av bitcoin för 500 kronor, då avgifterna gjorde att jag efter köpet fick bitcoins värda 410 kronor. Jag började alltså med en avkastning på -18% på grund av de höga avgifterna. Detta var dock ett väldigt litet köp och desto mindre transaktionen är desto mer betalar du i avgift, något jag inte visste då. Safello erbjuder även lägre avgifter för premium och Business kunder, vilka endast betalar 2% avgift för handel med Bitcoin och Ethereum.

Btcx bitcoin

Btcx

Btcx var den första kryptomäklaren i Sverige och grundades 2012. Btcx tillhandahåller flera betalalternativ, bland annat genom Swish och bankkort. På plattformen kan du köpa och sälja Bitcoin och Ethereum.

Något jag gillar med Btcx är deras kundsupport som är snabb och kommer med bra svar, vilket är en stor trygghet när man ska handla med kryptovalutor. Dessutom är Btcx snabbast på att skicka ut dina kryptovalutor efter ett köp, och avgifterna är relativt låga men varierar mycket beroende på storleken av transaktionen.

Avgifter

När man handlar kryptovalutor genom svenska kryptomäklare tilkommer ofta flera avgifter som transaktionsavgift, insättningsavgift och valutaväxlingsavgift. Här är en jämförelse av olika avgifter hos olika kryptomäklare:

KryptomäklareTransaktionsavgiftInsättningsavgiftuttagsavgift(försäljning)Valutaväxlingsavgift
Trijo01,8-5%1,8%ja
BTCSWE4,5%00nej
Safello2-7%03%nej
Btcx1-9,5%00nej

Transaktionsavgifterna varierar beroende på hur stor transaktionen är (större transaktion ger lägre avgift) och vilken betalmetod du använder. Trijo är den enda som har en valutaväxlingsavgift (runt 0,5%) eftersom trijos grundvaluta är Euro och inte Sek. Trijo är trots att vara ensam med valutaväxlingsavgift och insättningsavgift det billigaste alternativet för att handla kryptovalutor.

Hur snabbt går det att köpa kryptovalutor?

Att köpa kryptovalutor tar vanligtvis inte mer än någon timme och går snabbt hos de flesta svenska kryptomäklarna. Det som tar mest tid är en bank insättning som tar 1-2 bankdagar, resten går på några minuter. Denna listan är en jämförelse på hur lång tid det tar att köpa kryptovalutor hos olika svenska kryptomäklare från det att du sätter in pengar till att du har tillgång till och äger kryptovalutan. Såhär snabbt kan du köpa kryptovalutor:

KryptomäklareSnabbhet
TrijoInom 1-2 bankdagar
BTCSWEInom 60 minuter
SafelloInom 30 minuter
BtcxInom 60 minuter
*Trijo tar längre tid eftersom de saknar betalning med swish.

Utbud av kryptovalutor

Kryptomäklare i Sverige har ett relativt lågt utbud av kryptovalutor i jämförelse med globala kryptomäklare och handelsplattformar. Bitcoin är den kryptovaluta som flest erbjuder, följt av ethereum och litecoin då dessa är de största (sett till marknadsvärde och handelsvolym) kryptovalutorna. Utdbudet av kryptovalutor växer hela tiden och många svenska kryptomäklare jobbar för att bredda sitt utbud.

KryptomäklareKryptovalutor
TrijoBitcoin, Ethereum, Litecoin
BTCSWEBitcoin
SafelloBitcoin, Ethereum
BtcxBitcoin, Ethereum

Köpa kryptovaluta med swish

Det finns flera kryptomäklare (handelsplattformar) som erbjuder betalning med swish, vilket är ett snabbt, smidigt och säkert sätt att köpa kryptovalutor på. De handelsplattformar som erbjuder köp av kryptovalutor med swish är:

  • BTCSWE
  • Safello
  • Btcx

Trijo erbjuder inte betalning med swish då det krävs ett svenskt bankkonto som inom kryptorelaterad verksamhet är svårt att få för tillfället, utan endast betalning med banköverföring eller kort.

*Disclaimer
Personliga åsikter i artikeln ska ej ses som finansiell rådgivning. Alla investeringar innebär en risk att förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.