lysa fondrobot

Lysa fondrobot – Fördelar och nackdelar

Jag har alltid haft ett stort intresse för sparande i framförallt aktier och fonder och har vart villig att lägga ner mycket tid på att läsa om och analysera olika aktier, fonder och marknader. Jag har många vänner som också vill spara sina pengar men inte orkar lägga ner den tid som jag gör, vilket fick mig att läsa på om alternativ till automatiskt sparande.

Jag kom fram till att det bästa alternativet vad gäller automatiskt sparande förmodligen är genom en fondrobot, sett till avkastning och enkelhet. Jag introducerade automatiskt sparande i form av lysa fond robot vilken enligt mig är den främsta fondroboten, till mina vänner som alla blev fascinerade. Idag har mina vänner haft ett regelbundet månads sparande i lysa i flera månader och är väldigt nöjda, vilket fick mig att vilja inspirera fler genom denna artikeln.

Introduktion

Lysa är en fondrobot med över 24 000 kunder och tio miljarder i förvaltat kapital som hjälper dig med ett billigt, automatiskt sparande. Fondroboten är framtagen för nybörjare såväl som avancerade investerare som vill ha en trygg förvaltning.

Hur fungerar lysa fondrobot?

Lysa är en fondrobot som genom en datoriserad algoritmisk tjänst placerar dina pengar åt dig baserat på dina preferenser som sparhorisont, riskbenägenhet, önskad avkastning och värdepappersinriktning. Du skapar ett konto på några minuter, väljer dina preferenser och sedan lutar du dig tillbaka och låter fondroboten förvalta ditt kapital. Lysa gör månadsvisa ombalanseringar (sälj och köp av nya värdepapper) på aktier och räntor i din portfölj för att följa dina preferenser över tid, minska risker och öka avkastningen.

Lysa portfölj

Lysas fondportfölj består av antingen aktiefonder eller räntefonder och fördelningen sträcker sig från 100% aktiefonder till 100% räntefonder. Lysa investerar i de egna fonderna Lysa aktier, Lysa räntor, Lysa global aktier hållbar, Lysa Sverige aktier, Lysa räntor hållbar, Lysa räntor kort och Lysa global fixed income vilka i sin tur investerar i fonder som Öhman, iShares Core, Vanguard och Lyxor Core. De stora och breda portfölj-alternativen gör lysa fondrobot diversifierad vilket gör att risken blir låg. Vilken viktning, alltså mellan aktiefonder och räntefonder och vilka av lysas fonder fondroboten investerar i påverkar din risknivå och potentiella avkastning.

FondExponeringRisk
  • Lysa Aktier
  • Bred exponering mot globala aktiemarknader6
  • Lysa Räntor
  • Bred exponering mot Svenska och utländska räntemarknader3
  • Lysa Global Aktier Hållbar
  • Fonden är en matarfond. Fonden avser att vara fullt investerad i mottagarfonden Öhman Global
    Marknad Hållbar (“Mottagarfonden”).
    6
  • Lysa Sverige Aktier
  • Fonden är en matarfond. Fonden avser att vara fullt investerad i mottagarfonden Öhman Sverige
    Marknad Hållbar (“Mottagarfonden”).
    6
  • Lysa Räntor Hållbar
  • Fonden är en matarfond. Fonden avser att vara fullt investerad i mottagarfonden Öhman Räntefond
    Kompass Hållbar (“Mottagarfonden”).
    2
  • Lysa Räntor Kort
  • Bred exponering mot Svenska och till viss del utländska räntemarknader1
  • Lysa Global Fixed Income
  • Bred exponering mot europeiska och globala räntemarknader3
    Risken är bedömd utifrån volatilitet och tar till hänsyn fondens alla innehav och deras respektive sektorer och risker. Risknivån är mellan 1 till 7 där 7 innebär högst risk.

    Är lysa säkert?

    Lysa anses säkert eftersom de står under finansinspektionens tillsyn och kräver inloggning endast med Bank-id, vilket gör att inga personliga uppgifter sparas eller blir lättåtkomliga. Dina pengar på lysa skyddas även av insättningsgarantin och investerarskyddet, vilket gör att du (om något skulle hända) har rätt till dina värdepapper eller en alternativ finansiell ersättning.

    Lysa skatt

    Lysas fondrobot investerar för dig som privatperson genom ett investeringsparkonto (isk) vilket innebär att du blir schablon-beskattad på en mindre procentsats (0,375% under 2021) varje år istället för en betala en vinstskatt på 30%. Fördelen med att lysa investerar via ett ISK är dels den låga skatten men även att skattedeklarationen sköts automatiskt vilket gör att du inte behöver deklarera till skatteverket själv.

    Lysa avgifter

    Lysa erbjuder bland de lägsta avgifterna på marknaden, både jämfört med andra fondrobotar och vanliga fondförvaltningsavgifter. Den totala avgiften inkluderar transaktionskostnad (courtage), fondavgifter, förvaltningsavgifter och isk-avgifter och uppgår som mest till 0,41% vilket är ett bra och billigt alternativ för dig som söker en automatisk förvaltning.

    Avgift för fondrobotTotal avgift
    0,15-0,24%0,30-0,41%

    Lysa fondrobot risk

    Liksom alla finansiella investeringar innebär det en risk att investera i lysa fondrobot. Risken är dock låg eftersom fondroboten har en stor diversifiering vilket innebär att placeringarna är i många bolag i flera sektorer och marknader. Med en bred exponering blir ditt kapital mindre volatilt på börsen och du behöver inte oroa dig för enstaka bolags framgångar. Du kan även anpassa risken på lysa efter dina önskemål, kom ihåg att högre potentiell avkastning innebär högre risk.

    spara i lysa

    Historisk avkastning

    Lysa har presterat bättre än de flesta andra fondrobotar och även överpresterat index flera år i rad. De senaste fem åren har lysa fondrobot gett en avkastning på 86,2% i aktier och en avkastning på 5,28% i räntor, vilket (beroende på viktning av värdepapper och risknivå) innebär en genomsnittlig årsavkastning på 17,24% för aktier och 1,05% för räntor. Läs mer om lysas historiska avkastning på Lysa.se

    Varför ska man välja lysa?

    Lysa fondrobot är för dig som vill ha ett automatiskt, billigt och stabilt sparande med låg risk i förhållande till avkastning. Jag själv har en del av mitt totala kapital i lysa fondrobot med en stor diversifiering och låg risk, som en trygg pelare i mina investeringar.

    Om du precis som mina vänner inte orkar eller vill lägga ner tid på att läsa på och analysera fonder, aktier och marknader så är lysa ett fantastiskt sätt att spara på.

    Fördelar med LysaNackdelar med lysa
    Lätt att komma igång med sparandeBrist på personlig involvering
    Låga förvaltningsavgifter, insättnings-avgifter och andra avgifterSvårt att se lista på portfölj innehav
    Automatisk ombalanseringIngen mobilapp
    Stor exponering och riskspridning med över 6000 aktiebolag och 5000 ränteinstrument

    Lysa: snabb översikt

    KontotypInvesteringssparkonto (ISK)
    Minsta insättning1000 Kronor
    Insättnings avgift0 Kronor
    Total avgift0,30-0,41% per år
    Skatter0,375%
    KundserviceMail och telefonsupport

    *Informationen i denna artikel är tagen från Lysa.se