Leasa eller köpa bil

Är det bättre att privatleasa eller köpa bil? – Jämförelse och lättläst guide

Oavsett om du väljer att leasa eller köpa en bil är det ett stort ekonomiskt beslut som kräver förståelse och kunskap om de olika alternativen och vilket som är bäst för dig och din ekonomi.

Jag har både leasat och köpt bil (både kontant och med billån) och har fått erfara hur de olika alternativen skiljer sig åt, framförallt vad skillnaden är rent ekonomiskt. Den generella slutsatsen är att en bil, i alla former, oftast är en dålig investering rent ekonomiskt. Det finns dock givetvis många anledningar till att ha en bil och därför det kan vara bra att ha koll på de olika alternativen leasing, direktköp och lån innan man börjar leta efter en bil.

Det långa svaret på vilket alternativ som är bäst är att det beror på många olika faktorer – olika alternativ passar olika personer och situationer. Gör man det till enbart en ekonomisk fråga är det korta svaret att det generellt sätt är billigare att köpa en bil direkt utan att låna, följt av billån och leasing som är dyrare alternativ.

min leasade audi
Min Audi a1 som jag leasade för ungefär 2500 kronor i månaden för några år sedan.
I denna videon pratar Tom från Trygg Hansa om privatleasing. Videon är bra för att få en överblick på vad det innebär att leasa en bil, vad man ska tänka på och vilka risker som finns.

Skillnad på att leasa och köpa bil

Att leasa en bil innebär att du hyr en bil (oftast exklusive drivmedel, skatt, försäkringar och övriga nödvändiga kostnader) och betalar en fast månadskostnad under en bestämd tidsperiod. Privatleasing är ett alternativ till att köpa en bil och du kan välja att “köpa ut bilen” efter leasing perioden för ett restvärde.

Att köpa en bil innebär att du finansierar bilen själv eller delvis själv genom ett billån för att stå som ägare på bilen och vara fullt ansvarig för alla kostnader.

Det finns olika krav för att få köpa en bil (genom lån) och leasa en bil, samt många fördelar och nackdelar med båda alternativen. Detta går jag igenom här nedan:

Krav för billån

För att få finansiera en bil med ett billån krävs det en viss säkerhet som normalt kräver att du är över 18 år (ibland över 20 år), har en stadig inkomst eller en årslön på över 110 000 kronor och inte har några betalningsanmärkningar. Det krävs även en kontantinsats på minst 20% av bilens värde, som kan betalas kontant alternativt betalas delvis eller helt genom att byta in din gamla bil.

Hur svårt det är att få ett billån kan du läsa mer om i denna artikeln.

Krav för leasing

För att få privatleasa en bil krävs det likt ett lån en viss säkerhet som vanligtvis innebär att du minst måste ha en tillsvidareanställning och vara över 18 år. Kraven kan vara olika beroende på typ av bil, bilhandlare och ålder. I regel godkänns inte en timanställning, visstidsanställning eller CSN (bidrag) för dig som vill leasa en bil.

När jag privatleasade en Audi a1 för några år sedan var leasing nytt för mig och jag fick lära mig olika fördelar och nackdelar med leasing under tidens gång. Efter att ha leasat audin vill jag med mina egna erfarenheter gå igenom de fördelar och nackdelar som kan vara relevanta för dig som funderar på om det är värt att leasa en bil eller inte.

Fördelar med att privatleasa bil

Krävs ingen kontantinsats

Idag har många inte de pengar som behövs för att köpa en passande bil och många har även svårt att få lån, vilket göt privatleasing till ett bra alternativ. När man privatleasar en bil är den kanske största fördelen att man slipper betala någon kontantinsats och kan därför välja mellan ett bredare utbud av bilar.

Undvik stora förluster vid försäljning

Eftersom man vid leasing inte äger bilen ansvarar man inte heller för värdeminskningen som blir påtaglig vid eventuell andrahands-försäljning. En bil minskar i snitt med 15% per år, vilket du slipper oroa dig för om du leasar bilen, vilket är en stor fördel till skillnad från att köpa en bil (framförallt ny). När leasing-avtalet är slut lämnar man bara in bilen utan att betala för bilens värdeminskning.

Fast månadskostnad

Med ett leasing kontrakt betalar man en fast månadskostnad. Transparensen och tydligheten med en fast månadskostnad är en stor fördel med leasing, samt att allt som ingår är sammanslaget i en och samma faktura vilket gör betalningen enkel och du slipper ha koll på flera olika avtal och fakturor. Det är dock viktigt att läsa på avtalet vad som faktiskt ingår i månadskostnaden.

Ingår oftast försäkring, skatt och service

Alla leasing avtal är olika men vanligtvis ingår det försäkring, skatter och service. Det som ingår (framförallt servicen) ger en trygghet vilket är en fördel med leasing jämfört med att köpa bil. Ibland ingår det även vinterdäck, vilket annars kan vara dyrt.

Nackdelar med att privatleasa bil

Lång bindningstid

Ett leasing-avtal är ofta bindande över en längre tid, vanligtvis 3 år, vilket är viktigt att vara medveten om innan du binder upp dig. Du måste vara beredd på att kunna betala en fast månadskostnad under många månader oavsett om du förlorar jobbet eller om andra oväntade saker händer.

Begränsad körsträcka

I ett leasingavtal ingår oftast en begränsad körsträcka, vanligtvis omkring 1500 mil per år. En begränsad körsträcka innebär att du efter den fasta körsträckan behöver betala (ofta dyrt) för varje extra mil du kör utöver de som står i leasing-avtalet. Detta är en klar nackdel för dig som åker långt och exempelvis pendlar till jobbet eller åker på många bil semestrar, och fungerar bättre för dig som mest åker kortare sträckor utan långa bilfärder.

Skador på bilen kan bli en dyr affär

När jag leasade min Audi a1 för några år sedan blev jag påbackad på en parkering vilket orsakade en mindre buckla och förstörd lack. Detta var precis innan mitt leasingavtal gick ut och när jag lämnade tillbaka bilen med skadan fick jag betala över 30 000 kronor, vilket egentligen var ett enormt överpris, men var enligt avtalet “onormalt slitage” rimligt. På grund av att du hyr bilen när du leasar blir eventuella skador som uppstår ofta ännu dyrare än du tänkt dig och det hela kan sluta med stora onödiga extra kostnader.

Fördelar med att köpa bil

Flexibelt bilägande

En stor fördel med att köpa och äga sin egen bil är valmöjligheterna som medföljer. Du kan sälja bilen när du vill, åka hur långt du vill – när du vill och anpassa bilens interiör och funktioner enligt dina önskemål.

Inga återkommande betalningar (gäller ej billån)

Om du väljer att betala av bilen direkt utan att ta ett billån är en stor fördel att du slipper återkommande månadskostnader och fakturor, vilket kan vara skönt att slippa tänka på och oroa sig över. Det finns givetvis fortfarande löpande kostnader som bensin/el, underhåll/service, försäkringar och skatter.

Nackdelar med att köpa en bil

Krävs mycket pengar eller kontantinsats

En nackdel med att köpa eller låna till bil är att det ofta krävs (beroende på typ av bil) stora summor pengar, vilket gör köp av bil svårt för många, som då istället kanske väljer leasing.

Stor värdeminskning

En bil förlorar i genomsnitt 15% av det totala värdet per år, vilket gör bilköp till en i regel dålig och dyr affär och absolut inte en ekonomisk investering. Om du köper en bil tar du själv på dig värdeminskningen (till skillnad från leasing) och behöver ofta sälja bilen till en förlust affär, framförallt om du köper en ny eller nyare bil då värdeminskningen är som störts.

Billån

Alla som köper bil har inte råd att betala hela bilen direkt och behöver därför ta ett billån för att finansiera bilen. Varför är då ett billån en nackdel? Billån innebär att du betalar en ränta och alltså får betala mer än bilens egentliga värde, samt att du binder upp dig med pengar du inte har och blir därför mer känslig för oväntade händelser som drabbar din ekonomi.

risker med leasing och bilköp

Tänk på detta innan du leasar eller köper en bil

Innan du leasar eller köper en bil är det viktigt att vara påläst och förstå vad som ingår i avtalet och vilka eventuella kostnader som kan uppstå. Med båda alternativen tillkommer det ekonomiska risker och en bil är i regel en ekonomisk förlust affär.

Risker med privatleasing

Med privatleasing har du generellt sett färre ekonomiska risker jämfört med att köpa en bil då mycket ofta ingår i avtalet. De risker som finns med leasing är:

Långa kontraktstider
När du leasar en bil binder du ofta upp dig på 3 år, vilket är en lång tid och du kan behöva upphäva avtalet av olika anledningar mot en uppsägningsavgift. Riskerna med att upphäva ett leasingavtal är dock att det ofta kostar mycket pengar och ofta måste du oavsett upphävning betala för hela avtalsperioden.

Extra kostnader vid längre körsträcka
Om du kör längre än den i avtalet bestämda körsträckan riskerar du extra kostnader för varje extra mil, vilket ofta är dyrt.

Dyrt med slitage
Du måste betala för allt slitage på bilen du leasar och ofta är dem väldigt noga med slitage och kan kräva mycket pengar för minsta lilla repa. Slitage du behöver betala för kan exempelvis vara: en repa på instrumentpanelen, en missfärgning på interiören eller en reva på en fälg.

Det är viktigt att noga läsa igenom leasing-avtalet, vad som ingår, vad som inte ingår och vilka eventuella kostnader som finns vid skador, service eller underhåll.

Risker med att köpa bil

Ofta åtar du dig fler ekonomiska risker genom att köpa en bil då du ansvarar både för skador och slitage samt värdeminskning.

Jag och min sambo köpte nyligen en Mercedes med en belåningsgrad på 60% och upplever att de främsta ekonomiska riskerna är:

  • Många olika fakturor att hålla koll på som avbetalning, försäkring, skatt och service vilket kan göra det svårt att få en bra översikt på kostnader
  • Stor värdeminskning redan första året vilket gör försäljningen till en ännu större ekonomisk förlust

Kostnader för att leasa en bil

En ny bil kostar ungefär från 2000 kronor upp till 7000 kronor i månaden och varierar beroende på typ av bil, avtalstid och körsträcka. Det ingår ofta försäkring och en begränsad körsträcka vid leasing av en ny bil. Det tillkommer kostnader om det uppstår slitage, vilket kan vara dyrt, speciellt om bilen du leasar är ny. Kostnader för slitage kan till exempel vara 5000 kronor för en repa på lacken eller missfärgning på klädseln.

En begagnad bil kostar vanligtvis 1500-3000 kronor i månaden att leasa oftast inklusive försäkring och en körsträcka på runt 1500 mil. Eventuellt slitage som uppstår är vanligtvis billigare än vad motsvarande skulle vara på en ny bil.

Eget exempel:
Jag och min sambo valde för några år sedan att privatleasa en Audi a1 för 2500 kronor i månaden. Det blev dyrare än vad vi tänkt då det blev några repor och skador på bilen som kostade över 30 000 kronor så var noga med att ta reda på vad det skulle kosta dig om några skador skulle uppstå. Det var även dyrt att köpa ut bilen efter leasingperioden och vi valde därför att lämna tillbaka den och betala för skadorna.

Såhär mycket kostar det i månaden att leasa en bil

Att leasa en bil kostar i genomsnitt 2500-5000 kronor i månaden och varierar främst beroende på typ av bil men även körsträcka och vilka tjänster som ingår i leasing-avtalet. En ny (från 2018 och framåt) normal personbil kostar ca 3000 kronor i månaden inklusive körsträcka på ungefär 1500 mil, försäkring och service.

Billiga bilar att leasa

Tre bilar som kostar under 2500 kronor i månaden att leasa:

BilmodellPris per månadInklusive
Renault Clio Zen TCe 901990 kronor1000 mil/år, 3 års service, 5 års garanti
Ford focus1995 kronorKontakta mäklare
Dacia Duster2299 kronorFörsäkring, 3 års garanti, Service, 1500 mil/ år, 3 års vägassistans

Kostnader för billån

Ett billån kan kosta allt från 1000 kronor i månaden upp till 5000 kronor i månaden och mer, beroende på belåningsgrad, avbetalningsperiod, ränta och typ av lån. Utöver själva billånet behöver du betala försäkring, skatt, service, bränsle och annat underhåll.

Jag och min sambo betalar ungefär 1500 kronor i månaden för vår Mercredes med en belåningsgrad på 60%. Mer om kostnader för lån kan du läsa i den här artikeln: Detta behöver du veta när du ska ta ett billån.

är det värt att leasa en bil

Är det värt att leasa en bil?

Det kan vara värt att leasa en bil för dig som inte vill betala mycket pengar direkt genom att köpa eller låna till en bil, eller för dig som är i behov av en bil under kortare perioder (1-3 år). Leasing är i regel ett dyrt alternativ jämfört med att köpa en bil och det kan ofta vara mer ekonomiskt att låna till en bil om du inte har pengarna för att köpa hela bilen. Med lån betalar du likt leasing en månadsavgift men har till skillnad från leasing möjlighet att sälja bilen och då ta igen en del av pengarna (dock oftast med stor förlust).

Leasing är ett smidigt och enkelt alternativ i och med att de flesta kostnaderna som försäkring och service betalas med en och samma faktura. Dessutom ansvarar du inte för bilens värdeminskning då du inte står som bilägare.

Bilar är överlag ingen bra investering och en leasing borde ses som en ren förlust affär och inte någon ekonomisk investering. Leasing kan istället vara en investering i tid och enkelhet i din vardag och på det sättet är det många som tycker leasing är värt pengarna.

Jag tyckte leasing var ett bra alternativ för mig för några år sedan när jag endast behövde ha en bil under något år, och kunde då få ett förmånligt och smidigt leasingavtal på 1 år.