bitcoin avanza

Köpa kryptovaluta på avanza [Komplett guide]

För några år sedan när kryptovalutor blev allt mer populärt ville jag köpa bitcoin, men insåg att alternativen var ganska begränsade och processen var krånglig, framförallt i Sverige. På grund av att det var svårt att exponera sig mot bitcoin (och andra kryptovalutor) blev jag väldigt positivt överraskad när jag stötte på certifikat på avanza som tillät mig att indirekt exponera mig mot bitcoin på ett enkelt sätt.

Jag har handlat med kryptovalutor på avanza sedan 2019 och har med mina erfarenheter tagit fram en guide på hur du går tillväga för att köpa kryptovalutor på avanza och svarar på vanliga frågor som jag själv hade när jag började.

Alternativen för exponering mot kryptovalutor och digitala tillgångar växer, så även på avanza. Här hittar du en full guide på hur du köper kryptovalutor på avanza och tar del av kryptovalutors tillväxt på olika sätt.

Kan man köpa kryptovalutor på Avanza?

Avanza erbjuder inte direkt handel med kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Cardano. Man kan köpa andra instrument och värdepapper för att indirekt exponera sig mot kryptovalutor genom:

  • Certifikat
  • Aktier

Alternativen för fonder med kryptovaluta är begränsade på grund av att en fond traditionellt sätt inte investerar i en tillgång som inte kontrolleras av något myndighet och är decentraliserad. Det finns därför inga fonder på avanza med kryptovaluta utan vill du ha exponering mot kryptovaluta genom en fond är alternativen bland annat:

  • Den alternativa investeringsfonden Tobam
  • CFD handel på Etoro – kan liknas vid en fond
  • Tyska specialfonder

Skillnad på Certifikat och “riktiga kryptovalutor”

Ett certifikat för kryptovalutor är ett finansiellt instrument som har för avsikt att följa värdet på den underliggande kryptovalutan och avspegla dess rörelser. Ett certifikat är alltså inget värdeskapande i sig utan är en produkt framtagen för att följa priset på svåråtkomliga tillgångslag som bitcoin, ethereum, andra valutor och råvaror. Skillnaden på att äga certifikat eller riktiga kryptovalutor är att du med ett certifikat inte äger och kan därför inte handla (exempelvis köpa något) med dina kryptovalutor. Avanza erbjuder inte handel med riktiga kryptovalutor utan endast certifikat. Riktiga kryptovalutor kan man köpa på plattformar som Trijo, BTCSWE eller binance.

Fördelar med CertifikatNackdelar med CertifikatFördelar med riktiga kryptovalutorNackdelar med riktiga kryptovalutor
Låg skattFörvaltningsavgiftInga avgifter30% vinst skatt
Handlas endast inom börsens öppettider Handlas dygnet runt
Ingen användningKan använda som valuta
Tredjepartsrisk – Beroende av utgivare och bankOberoende
Valutarisk

Vilka kryptovalutor kan man köpa på avanza?

På avanza kan man enkelt köpa (exponera sig mot) Bitcoin, Ethereum, Cardano och Polkadot främst genom Certifikat men också genom aktiebolag och fonder med inriktning mot kryptovalutor. Kryptovalutorna som finns som certifikat på avanza är de största kryptovalutorna sett till värde och popularitet och går till skillnad från “riktiga kryptobörser” endast att handla på under bankdagar (dvs mån-fre). Totalt finns det ungefär 6000 olika kryptovalutor vilket gör att avanza har ett lågt utbud med endast 4 kryptovalutor tillgängliga.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) är den första, mest kända och största kryptovalutan och går indirekt att handla på avanza som certifikat (BITCOIN XBT) eller genom aktiebolag med inriktning mot bitcoin. Bitcoin XBT handlas på First North Stockholm med en avgift på 2,50%.

Bitcoin (BITCOIN XBT) avanza

Ethereum

Ethereum (ETH) går indirekt att handla på avanza genom certifikat (ETHEREUM XBT) eller genom aktiebolag med exponering mot ethereum. Ethereum XBT handlas på First North Stockholm med en avgift på 2,50%.

ethereum xbt avanza

Cardano

Cardano (ADA) går indirekt att handla på avanza via certifikatet Valour Cardano (ADA) SEK eller genom aktiebolag med exponering mot Cardano. Valour Cardano (ADA) SEK handlas på Nordic MTF med en avgift på 1,90%.

Cardano (ADA) avanza

Polkadot

Polkadot (DOT) kan du indirekt köpa på avanza genom certifikatet Valour Polkadot (DOT) SEK eller genom aktiebolag med exponering mot Polkadot. Valour Polkadot (DOT) handlas på Nordic MTF med en avgift på 1,90%.

Polkadot (DOT) avanza

Olika sätt att exponera sig mot kryptovalutor på Avanza

Avanza erbjuder flera olika sätt att exponera sig mot och köpa kryptovalutor. Du kan till exempel köpa olika certifikat som följer priset på kryptovalutor eller aktiebolag som investerar i eller jobbar med kryptovalutor på olika sätt.

  • Certifikat
  • Aktier

Kryptovaluta certifikat på avanza

Avanza tillhandahåller certifikat som speglar olika kryptovalutors pris. Certifikaten finns för flera olika kryptovalutor och med olika hävstång och avgifter. Lista på certifikat på avanza:

Skillnad på olika certifikat

Skillnaden på certifikaten bitcoin xbt och bitcoin xbte är att xbt handlas i svenska kronor (SEK) och xbte handlas i Euro. Samma gäller även för ethereum varianterna. Skillnaden på Bitcoin zero sek och xbt certifikaten är att Bitcoin zero sek tar ut noll kronor i avgifter, därav zero i namnet. Samma gäller även för ethereum motsvarigheterna. Det är alltså ingen förvaltningsavgift för att handla certifikaten Bitcoin zero sek och Ethereum zero sek.

Bitcoin Zero Sek går att handla i både Svenska kronor och Euro helt utan förvaltningsavgifter ( du kommer givetvis inte ifrån avanzas courtage).

Kryptovaluta aktier

På avanza kan du köpa aktier som mer eller mindre är exponerade mot bitcoin, ethereum och andra kryptovalutor. Fem aktier du kan köpa för att exponera dig mot och indirekt köpa bitcoin och andra kryptovalutor är:

Övriga aktier som är involverade i kryptovalutor

På avanza kan du även köpa aktier vars verksamhet är involverad i kryptovalutor eller utnyttjar kryptovalutors tillväxt och popularitet, exempelvis säkerhetsbolag som arbetar med att göra kryptovalutahandel säkert, eller bolag som investerar i eller integrerar kryptovalutor i sina tjänster. Lista på aktier som är involverade i kryptovalutor:

Avgifter för handel med kryptovaluta på avanza

Avgifter för handel med kryptovalutor varierar på avanza beroende på vilket typ av värdepapper du köper och vilken typ av kryptovaluta du köper. Certifikat har avgifter medan aktier inte har det. Avgifterna för certifikat som speglar kryptovalutor är följande:

Kryptovaluta (certifikat)Total avgift (exkl. courtage)
Bitcoin XBT0,51%
Bitcoin XBTE1,01%
Bitcoin ZERO SEK0,50%
Ethereum XBT0,51%
Ethereum XBTE1,01%
Ethereum ZERO SEK0,50%
Valour Cardano ADA SEK0,51%
Valour Polkadot DOT SEK0,51%

Skatt på handel med kryptovaluta

Handel med kryptovalutor på avanza gör du med fördel via ett investeringssparkonto (ISK) vilket medför en schablon skatt på 0,375% per år. Kryptovalutor handlar du genom certifikat och aktier vilka räknas som vanliga värdepapper och medför ingen extra skatt som det kan göra om du handlar kryptovalutor direkt på andra plattformar vilket ska beskattas med 30% vinstskatt.

Är det säkert att köpa kryptovalutor på avanza?

När du köper eller exponerar dig mot kryptovalutor genom certifikat och aktier tillkommer som med alla investeringar risken att förlora delar av eller hela ditt kapital. Risker med att äga certifikat och aktier med exponering mot kryptovalutor:

Risk med handel av certifikatRisk med handel av aktier
De underliggande kryptovalutorna är mycket volatila.Kryptovalutor är mycket volatila, så är även bolag med exponering mot dessa.
Certifikat är uträttade av ett bolag som kan välja att stänga ner certifikatet.Aktiebolaget kan gå i konkurs.
Bolaget som uträttar certifikatet kan gå i konkurs.

*information i denna artikel är tagen från Avanza.se