spiltan aktiefond investmentbolag

Spiltan aktiefond investmentbolag – jag investerade 20 000 kronor

När jag började spara och investera mina pengar fokuserade jag mestadels på fonder och blev snabbt bekant med spiltan fonderna, som ju är bland de populäraste fonderna i Sverige. Tyvärr, får jag säga nu i efterhand, så investerade jag ingenting i någon av spiltan fonderna när jag började utan vände mig istället till andra fonder och aktier. Jag investerade först i Spiltan aktiefond investmentbolag 2019, vilket var många år efter att jag först hörde talas om den, vilket har gjort att jag har gått miste om en stor avkastning – men det är aldrig försent. Därför tänkte jag skriva denna artikeln och förhoppningsvis få fler att få upp ögonen för fonden och investera tidigt utan att vänta så som jag gjorde. Det är viktigt att tänka på att läsa på innan du tar ett finansiellt beslut om att investera dina pengar då fonden kan göra att du förlorar pengar.

Hur har det gått för mig? Sedan min investering i Januari 2019 har jag fått en avkastning på ungefär 140%, Vilket för mig är en ökning med 28 000 kronor! Jag är otroligt nöjd, inte bara för den höga avkastningen men även för stabiliteten som kommer genom den breda marknadsexponeringen och de stabila innehaven vilka gör att jag kan sova gott om nätterna.

Är fonden bra?

I frågan om fonden är bra spelar många parametrar in som gör det svårt att ge ett rakt svar på frågan men i de flesta fall är fonden ett bra sätt att spara och investera sina pengar på. Spiltan aktiefond investmentbolag har av morningstar fått fem stjärnor vilket är högsta betyg. Dessutom har fonden stor kundnöjdhet bland de hundratusentals människorna som investerar i den.

Av egna erfarenheter skulle jag säga att fonden är bra för alla som vill investera sina pengar utan att ta allt för stora risker och passar därför alla typer av investerare från nybörjare till de mer avancerade och erfarna.

Spiltan aktiefond investmentbolag portfölj

Portföljen består till största del (95,59%) av svenska investmentbolag och bolag med investmentbolags karaktär. Investmentbolagen i portföljen bidrar med en bred marknadsexponering och minskad risk då varje investmentbolag i sin tur äger flera olika bolag i olika branscher. Resterande 4,20% i portföljen som inte är svenskt består av AstraZeneca som är ett globalt läkemedelsföretag men utgår med sin verksamhet i England.

AktiebolagAndel av portföljen
Investor B27,50%
Industrivärden C16,20%
Kinnevik B8,31%
Lundbergföretagen B7,33%
Hexagon B4,53%
EQT4,45%
Ica gruppen4,22%
AstraZeneca3,97%
Indutrade3,82%
Lifco B3,79%
Lista på de tio största innehaven som tillsammans utgör 84,12% av den totala portföljen.

Klart störst del av portföljen ligger i Investor, som är det största av de svenska investmentbolagen. Investor bidrar med sina 27,50% till en stabil portfölj med en låg risk för dig som investerare. Alla investmentbolagen i portföljen är långsiktiga bolag med fokus på att äga och styra i sina respektive innehav. Detta gör investmentbolagen speciella från traditionella fonder, eftersom fonder till stor del äger små delar av många olika bolag medan ett investmentbolag har som mål att agera “maktbolag” genom att själva påverka bolagen de äger.

När du köper Spiltan aktiefond investmentbolag får du även exponering mot bolag som annars inte går eller är svåra att investera i då många av investmentbolagen i portföljen äger onoterade bolag. Exempel på bolag vars verksamhet är svår att investera i på något sätt och som finns i Spiltan aktiefond investmentbolag är:

  • Investor – Mölnlycke, Permobil, Sarnova
  • Kinnevik – Budbee, Mathem, Lunar
  • Lundbergföretagen – Lundbergs fastigheter

Var köper man Spiltan aktiefond investmentbolag?

Spiltan aktiefond investmentbolag kan du handla på Savr, Avanza, Nordnet, en vanlig bank som Swedbank eller direkt på Spiltans hemsida. Det enda som egentligen skiljer alternativen åt är förvaltningsavgiften du betalar på de olika handelsplattformarna. Jag köper alla mina fonder på Savr då de har lägst avgifter och ett brett utbud av fonder.

Ett bra sätt att köpa spiltan aktiefond investmentbolag är genom att månadsspara, det vill säga köpa fonden regelbundet med mindre belopp. Fördelarna med att sprida ut köpen är att du minimerar chansen att köpa vid “fel” tillfälle och på så sätt minskar du risken.

Fondförvaltningsavgift

De flesta fonder har en förvaltningsavgift som pris för att förvalta och få dina pengar att växa, förvaltningsavgiften är vanligtvis mellan 0,5% och 3%. Spiltan aktiefond investmentbolag har en förvaltningsavgift som skiljer sig åt beroende på var du köper fonden. Här kommer de olika förvaltningsavgifterna för att äga fonden på de vanligaste handelsplattformarna (avgifterna är exkl courtage):

HandelsplatsFörvaltningsavgift
Spiltanfonder.se0,20%
Savr0,22%
Avanza bank0,27%
Nordnet bank0,27%

Förvaltningsavgifterna varierar mellan 0,20% och 0,27% på de största handelsplatserna som erbjuder handel med spiltan. Trots att förvaltningsavgifterna är relativt låga jämfört med många andra fonder är en skillnad på 0,07% fortfarande relevant. Jag rekommenderar att du köper fonden till en så låg avgift som möjligt om du planerar att hålla fonden långsiktigt (mer än 5 år), då en högre avgift äter upp större del av din avkastning och ränta på ränta effekten. Savr är ett bra alternativ om du vill köpa Spiltan fonder då det är enklare än att köpa på Spiltans hemsida och billigare än bankerna.

Utdelning

Spiltan har för tillfället inga utdelningar. De investerar istället sina utdelningar från innehaven i bolaget vilket leder till ökad tillväxt och på sikt högre avkastning.

Anledningar att äga spiltan

Anledningarna är många när det gäller att äga spiltan aktiefond investmentbolag, framförallt om du precis ska börja spara och investera dina pengar. Fonden är för mig klart bättre än de flesta andra fonder gällande i princip alla parametrar som avgifter, avkastning och risk. Jag tycker att de största anledningarna till att äga fonden är:

  • Stabil avkastning genom trygga och långsiktiga investeringar
  • Hög avkastning – har under många år presterat klart mycket bättre än de flesta andra fonder och marknadsindex
  • Låg risk genom en bred marknadsexponering och stora stabila bolag
  • Låga förvaltningsavgifter
  • Erfarna och trygga ägare/förvaltare