spara pengar

Konsten att spara pengar

OBS
I artikeln går ibland begreppen spara och investera hand i hand. Att spara pengar borde vara lika med att investera pengar, såvida du inte planerar på att använda pengarna inom snar framtid.

Vardags-svårigheterna med att spara pengar som vi alla står inför kan bli otroligt jobbiga. Det är lätt att till slut acceptera ett evigt marathon i “hjulet”, där vardagslyx och objektivt sätt onödiga ting köps med kredit i hopp om att nästa månadslön ska backa upp dina behov. Jag har många i min närhet som köper i princip vad som helst på kredit med exempelvis klarna. I deras värld existerar inte sparande eller sparsamhet.

För mig har det viktigaste alltid varit att faktiskt kunna köpa saker direkt och alltid undvika kredit genom att hela tiden spara pengar och framförallt investera dem och få dem att snurra hjulet åt mig. Att stå vid sidan av hjulet och låta mina pengar skapa nya pengar är en motivation och ett mål. Många (eller alla) vill förmodligen ha samma position men hamnar ändå i hjulet och inte vid sidan av, kort och gott – för att dem inte sparar.

Artikeln nedan syftar till att göra en eller båda av dessa:

  • Motivera till att börja spara om du inte redan gör det
  • Ge insikter i hur man som vanlig medelinkomsttagare kan spara mycket pengar på ett sätt som inte minskar din livskvalité

Det enklaste sättet att spara pengar utan någon risk är att spara i ett vanligt sparkonto på banken. Att spara pengarna på ett sparkonto ger en minimal ränta som knappt ger dig någon avkastning alls, men det är som sagt utan risk och du kan använda dina pengar direkt. Vill du få en högre avkastning kan du spara dina pengar i fonder eller aktier, vilket medför större risk.

Varför ska man spara pengar

Som jag nämnde ovan angående hjulet, är sparande vägen till att kunna stå bredvid hjulet och därav ha mer tid till att göra sånt som du tycker är roligt. Att spara pengar möjliggör helt enkelt ett liv med bättre kvalité genom att på sikt kunna frigöra tid från saker som är tråkiga. Jag antar att nästan alla inte vill sitta på samma jobb, samma kontor eller truck eller liknande hela livet, men ändå är det vad majoriteten gör. Anledningen är förmodligen ett oseriöst sparande.

Jag ser det som såhär: sparar man inte pengar utan istället spenderar sina pengar på resor, dyra kläder eller andra tillfälliga kickar så hamnar man förr eller senare i hjulet. Hjulet för mig är ett levnadsätt där kostnader och avgifter hela tiden äter upp dina inkomster vilket gör dig tvungen till att fortsätta jobba, som i sin tur lätt skapar psykiska problem! Tro mig, att vara i hjulet är lika med begränsning och en känsla av fångenskap vilket är vägen till ett dåligt mående. Därför ska man spara.

Sparande kan definieras som:

“Sparande är att lägga undan pengar för framtida bruk.”

Vissa förstår inte värdet med att kunna använda pengar för framtida bruk så jag kör några exempel på vad man kan göra med 50 000 kronor:

50 000 kronor motsvarar ungefär 3 nettomånadslöner. Med 50 000 kronor kan man köpa mycket och det går snabbt att spendera. Man kan till exempel köpa en bra bil, en fin stor soffa, maffig hemelektronik eller en lyxig resa. Alla möjligheter gör det svårt för många att hålla i pengarna och spara dem, men här kommer lite exempel på hur man kan spara undan 50 000 kronor i olika former:

  • Investera dina pengar i fonder och aktier
  • Köpa en mindre fastighet och exempelvis hyra ut
  • Spara dina pengar i en fondrobot som Lysa
  • Spara dina pengar på banken (ej rekommenderat då räntan du får inte ens väger upp för inflationen)

Anledningen att skippa den sköna soffan eller en ny bil är att dina 50 000 kan växa och skapa nya pengar åt dig. Genom att investera i fonder och aktier har man historiskt sett fått en årsavkastning på 8% vilket skulle göra dina 50 000 kronor till 107 000 kronor på 10 år. Därför ska man spara.

hur mycket pengar ska man spara

Såhär sparar du pengar

Hur man sparar pengar är i grund och botten inga svårigheter. Det som gör det svårt är främst våra impulser och känslor. Ett enkelt sätt att begränsa dina impulser och känslor som försvårar ditt sparande, är att alltid spara undan pengar direkt när du får din lön (eller annan inkomst). Om du har svårt att kontrollera dina impulser och känslor och ofta använder dina sparpengar till vardagsköp kan det vara nödvändigt och nyttigt att låta någon annan “förvalta” eller hålla i dina pengar. Ett annat sätt att spara är att direkt investera dina pengar i exempelvis aktier på avanza, fonder på savr eller amortering på fastighet.

Att direkt investera pengar och månadsspara är enligt mina erfarenheter bland de bästa och enklaste sätten att komma igång med ett hållbart sparande, som även sätter gränser för impulsköp. Du sätter helt enkelt över dina pengar på ett sparkonto i din bank eller investerar dem genom en smart app som savr eller avanza.

Den kanske viktigaste punkten för att överhuvudtaget kunna spara är att få koll på dina utgifter. Detta med utgifter går att dra hur långt som helst men en de generella reglerna kring hur mycket pengar man borde kunna spara kommer här nedanför.

Kolla in denna listan på enkla spartips i vardagen –> 22 spartips

Hur mycket pengar ska man spara?

När jag körde truck på ett vanligt lagerjobb hade jag en nettolön på ca 23 000 kronor. Av de 23 000 kronorna sparade jag alltid minst 14 000 då jag visste att mina utgifter brukade hamna på 9000/ månad. Vissa av mina kollegor spenderade alltid allting och hade knappt pengar kvar i slutet på månaden, trots att vi fick samma lön.

Mina utgifter var:

Hyra4000 kronor
Mat3000 kronor
Övrigt2000 kronor
Eftersom mina utgifter var få kunde jag spara undan mer än 50% av lönen varje månad.

Detta fungerade för mig som ung och utan barn, men generellt sett har folk kanske något högre utgifter. Jag tycker iallafall att man borde kunna spara undan minst 40% av lönen varje månad (medelinkomsttagare), vilket på sikt kommer göra underverk för din ekonomi.

Spara 5-10% av din lön varje månad

40% är mitt tycke och kan anses som väl högt, det förstår jag, framförallt om man har barn och andra stora utgifter. I regel är det dock alltid rimligt att spara 5-10% av sin nettolön varje månad, vilket alltså skulle vara 1150-2300 kronor/månad på en månadslön om 23 000 kronor.

Hur mycket man kan spara är en sak (det finns givetvis en gräns), men hur mycket man faktiskt sparar beror till stor del på prioriteringar. Som i exemplet ovan med 50 000 kronor kan man prioritera en ny soffa eller spara undan pengarna och få dem att växa eller använda dem som kris budget om något skulle hända.