Motorcykelförsäkring

Vad kostar det att försäkra en motorcykel? Pris mc-försäkring 2022

Se pris direkt på en mc

Inlägget innehåller reklamlänkar till ica försäkringar och insplanet.

Antalet mc-förare ökar år efter år och det finns idag drygt en halv miljon motorcyklar i Sverige. Att ha motorcykeln trafikförsäkrad är ett måste om du ska ut på vägarna, men det är i de flesta fall bra att även teckna en halv- eller helförsäkring för att få ett täckande skydd.

Vi har samlat in hundratals priser på mc-försäkringar från olika län för att ta fram hur mycket det faktiskt kostar att försäkra dig och din motorcykel.

Hur mycket kostar det att försäkra en motorcykel?

När det gäller försäkringar baseras priset till stor del på hur sannolikt det är att något händer, och med mc:s/sporthojar är skador, problem och stöld vanligt förekommande vilket gör att det kan vara dyrt att försäkra en motorcykel.

Motorcyklister betalar vanligtvis omkring 250 kronor per månad för en mc-försäkring. Att försäkra en motorcykel kan dock kosta 100-400 kronor per månad beroende på vad försäkringen täcker, typ av motorcykel, förare och län. Årligen blir genomsnittet ca 3000 kronor.

Mc-försäkring kostar ungefär lika mycket som priset för en mopedförsäkring.

Att ge ett exakt pris på en mc-försäkring är svårt och hur mycket du tillslut betalar för att ha din motorcykel försäkrad bestäms av många faktorer. Det är även bra att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag då kostnaderna kan skilja sig åt.

Se ditt pris direkt på skärmen

Försäkringspris för olika mc-försäkringar

Vid val av mc-försäkring finns det tre grundläggande former, precis som det gör med bilförsäkring. Här behöver du välja vilket typ av skydd vill ha för att undvika ekonomiska smällar.

- Trafikförsäkring motorcykel

Trafikförsäkring är basskyddet som alla mc-förare behöver ha så länge motorcykeln inte är avställd och inte körs. Trafikförsäkring för mc ersätter personskador på både förare, passagerare och trafikanter samt ersättning för andras egendom. Genomsnittspriset för en trafikförsäkring är ca 100 kr/månad.

Att köra oförsäkrad är olagligt och ger saftiga böter. 

- Halvförsäkring motorcykel

En halvförsäkring täcker även stöld, skador vid stöldförsök och brand. Genom att ha en godkänd spårsändare gäller även halvförsäkringen utan självrisk om din mc blir stulen. Halvförsäkring täcker inte trafikskador. Genomsnittspriser för en halvförsäkring är ca 250 kronor per månad.

- Helförsäkring motorcykel

Helförsäkring till mc är det kraftigaste skyddet du kan ha. Förutom att täcka allt i trafik- och halvförsäkring får du även ersättning vid trafikolycka, omkullkörning, skadegörelse eller till exempel om motorcykeln skulle råka välta. Genomsnittspriser för en helförsäkring är ca 400 kronor per månad.

Sporthoj försäkring
Krockad motorcykel. Hoppas att föraren hade helförsäkring!

Faktorer som påverkar priset på en mc-försäkring

Utöver vilken typ av försäkring du väljer (trafik, halv eller hel) finns det många andra saker som påverkar vad du får betala, både saker du kan göra något åt och saker du inte kan påverka.

1. Ålder och erfarenhet

Hur gammal du är påverkar hur mycket du får betala för en motorcykelförsäkring eftersom försäkringsbolag anser (och har statistik på) att yngre förare oftare råkar illa ut. Det är därför oftast dyrare för en ung förare att teckna mc-försäkring. Även din erfarenhet kan påverka priset, det vill säga hur länge du har haft mc-kort samt tidigare skador. Med det sagt sjunker oftast din försäkringspremie med åren om du är inte involveras i några skador.

2. Län - var du bor

Med motorcyklar kommer risker, framförallt för de som bor i större städer eller mer tätbefolkade områden. Här är det vanligare med stöld och skador och det blir därför ofta dyrare att försäkra en motorcykel i eller omkring en större stad. De län som har dyrast mc-försäkringar är uppsala, stockholm, västra götaland och örebro. I dessa län är genomsnittspriset på försäkringen drygt 25% dyrare än övriga Sverige. Billigaste mc-försäkringen finns i kalmar län, följt av västerbotten och västernorrlands län. Det kan skilja drygt 90% i försäkringspris mellan de billigaste och de dyraste länen!

  • 150-210 kr/månad – Kalmar, västerbotten, västernorrland, södermanland och jämtland.
  • 210-250 kr/månad – Jönköping, gävleborg, halland, östergötland, norrbotten och dalarna.
  • 250-400 kr/månad – Värmland, kronoberg, västmanland, skåne, blekinge, örebro, stockholm, västra götaland och uppsala.

3. Typ av motorcykel

När det kommer till försäkringspris har typen av motorcykel en direkt påverkan. Sporthojar är ofta dyrare att försäkra än glidare eller vanliga äventyrsmaskiner eftersom sportmotorcyklar oftare är inblandade i olyckor och dessutom ofta är dyra. Saker som påverkar försäkringspremien är:

  • Ålder på motorcykeln
  • Märke och modell
  • Motoreffekt
  • Tjänstevikt

För äldre motorcyklar över 30 år finns det ibland veteranförsäkring, vilken ofta är ca 50% billigare än en vanlig mc-försäkring. Desto dyrare motorcykeln är desto dyrare blir ofta försäkringen.

4. Övriga faktorer

Försäkringspremien påverkas även av:

  • Vilken skyddsutrustning du använder när du kör, det vill säga om du bara kör med hjälm eller även med kroppsskydd. 
  • Om det är fler än du som ska köra motorcykeln
  • Hur och var du parkerar din motorcykel
Försäkring motorcykel

Billigast mc försäkring - se ditt pris direkt

Vad kan man göra själv för att påverka försäkringspriset?

Med en genomsnittlig försäkringskostnad på 250 kr i månaden är det inte konstigt att leta efter sätt att sänka den på, och som tur är finns det vissa grejer du själv kan göra. För att få ett lägre försäkringspris kan du följa kommande punkter:

Skydda dig och din motorcykel

När försäkringsbolaget ska sätta en rimlig premie (pris) utgår dem från hur sannolikt det är att något händer dig eller motorcykeln. Genom att använda bra motorcykelkläder och skydd kan du minska risken för en allvarlig skada, vilket i sin tur kan göra försäkringskostnaden lägre. Man får oftast skriva eller fylla i vilken typ av utrustning ska använda (utöver hjälm som det är lag på).

Något som även påverkar försäkringspriset är hur väl du skyddar din motorcykel. Du kan till exempel sänka ditt försäkringspris genom att ha motorcykeln inlåst i ett garage med larm istället för att ha den ståendes ute.

Låna inte ut din motorcykel

Om du vill undvika ekonomiska smällar bör du inte låna ut din motorcykel till någon, då försäkringen (oftast) är till för dig, med andra ord skulle du inte få ersättning om något hände med motorcykeln medan någon annan körde den. Hos vissa försäkringsbolag kan man fylla i om det är fler människor som får köra motorcykeln (till exempel familjemedlemmar), men tänk då på att försäkringspremien oftast blir högre, framförallt om det gäller yngre människor under 25 år då de innebär en högre risk för olyckor.

Jämför olika försäkringar

Det finns många olika försäkringar, både olika försäkringsbolag och olika försäkringstyper. Det gäller att jämföra både försäkringsbolag och typ av försäkring för att få det billigaste och bästa alternativet. Du bör se över vilket skydd du faktiskt behöver av en försäkring och utgå från det, till exempel kanske en halvförsäkring med stöldskydd räcker om du bor i ett utsatt område utan garage.

Olika försäkringsbolag erbjuder även olika säsongsanpassade priser, det vill säga hur mycket du måste betala under vinterhalvåret när motorcykeln står och vilar. Vissa försäkringsbolag har ingen kostnad överhuvudtaget under vinterhalvåret men då brukar istället priset under sommaren vara högre.

Använd märkesförsäkring

Märkesförsäkring innebär att du försäkrar din motorcykel direkt hos tillverkaren, till exempel bmw, yamaha och honda. Detta är inte alltid ett alternativ, men om det går blir priset i de flesta fall ca 50% billigare än en vanlig försäkring samt att du får tillgång till en mycket bra serviceverkstad om något skulle hända.

Försäkring motorcykel

Hittta billigaste försäkringen på 2 minuter

Vilka har billigast mc-försäkring?

De billigaste mc-försäkringarna finns hos ica försäkringar följt av bilsport&mc. Det är alltid bra att jämföra försäkringar innan man väljer då priserna kan skilja sig åt trots att försäkringen täcker ungefär samma saker.

Knappa in regnr och se pris på några sekunder!