budget

Ha koll på din ekonomi – bästa budget appen

En budget är för mig a och o när det gäller privatekonomi. Jag använder budgetar till i princip allt och tar hjälp av en gratis app som heter Lunar sedan ett tag tillbaka. Jag har vänner som inte har någon koll överhuvud taget på sin ekonomi och slösar lönen inom de första dagarna efter löning, vilket fick mig att skriva denna artikeln om varför man ska ha en budget och hur man kan sätta upp en budget.

I en tid då en genomsnittlig svensk har skulder över 70 000 kronor och kreditköp är enklare än någonsin är det oerhört viktigt att hålla koll på sin ekonomi och att kunna hålla en budget.

Varför ska man ha en budget?

Att sätta upp en budget är ett stort hjälpmedel när du ska ha koll på din privatekonomi. Utgifter är lättare att dra på sig än inkomster och det är lätt att bli vilsen med sin ekonomi och sitt sparande. Många faller i socioekonomiska fällor – alltså att man konsumerar mer när man tjänar mer, vilket gör det lätt att hamna i “ekorrhjulet” och inte kunna spara sina pengar för att ha en bättre framtid. Ett vanligt exempel är när man får sitt första jobb och får en full lön på omkring 20-30 tusen kronor. De nya inkomsterna gör det frestande att köpa både det ena och det andra och slösa pengar utan någon som helst budget eller koll på utgifterna – och många fastnar här. Därför är det av stor vikt att kunna sätta upp och hålla en budget.

Hålla en budget – 6 steg

Att hålla en budget är en viktig del för att få privatekonomin att fungera och kunna sätta upp ett långsiktigt sparande, här följer 6 steg som hjälper dig att hålla en budget:

1. Sätt mål

Det finns olika mål att sätta när man ska hålla en budget, både kortsiktiga och långsiktiga mål är viktiga för att du lättare ska kunna hålla dig till en budget. Kortsiktiga och långsiktiga mål kompletterar varandra och är viktiga för att kunna sätta en nivå på din budget och räkna ut hur budgeten ska se ut och hur mycket pengar du kan spendera och fortfarande nå dina mål. Mål som hjälper dig att hålla en budget är exempelvis: Betala av bolån, billån och andra lån, betala av skulder, spara till pension eller spara till ditt drömboende.

2. Räkna på och anteckna vad du spenderar pengar på

När du har satt upp mål som hjälper dig att realisera en budget behöver du en plan för att kunna hålla den. Du behöver räkna på dina inkomster och utgifter och göra en detaljerad lista på vad du faktiskt har som inkomst och vilka dina utgifter är. Börja med att räkna ihop din inkomst och utgå från den när du räknar på vad du kan ha för utgifter och vilken budget du ska ha varje månad. Ett enkelt verktyg jag använder mig av för att hålla koll på min budget är Lunar appen som är gratis.

3. Spara pengar i första hand

Om du har en inkomst (lön eller studiebidrag m.m) hjälper det att spara undan en bestämd summa direkt när du får lönen utifrån din budget och vad du planerar att ha för utgifter. Att sätta in en del av inkomsten direkt på ett sparkonto hjälper att sätta gränser för hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Ett bra sätt att spara på är exempelvis aktier och fonder.

4. Handla mat regelbundet och skippa ute-maten

Att handla mat kostar mycket pengar, enligt konsumentverket kostar mat ungefär 4200 kronor per månad för en person vilket gör mat till en av de största utgifterna i en budget. Ett bra sätt att ha koll på matutgifterna och äta regelbundet på är genom matkassar som blir hemskickade regelbundet. Ett bra alternativ på matkassar är Hello Fresh som erbjuder regelbundna matkassar där du klart och tydligt ser priset innan du köper och slipper plocka på dig massa onödigt i affären.

5. Minska matsvinnet

Vanligtvis slängs upp mot en fjärdedel av den mat vi köper, vilket enligt konsumentverket borde innebära att det slängs mat för ungefär 1050 kronor i månaden per person. Att nyttja maten du köper är ett bra sätt att lättare hålla en bra budget och få utdelning för dina pengar.

6. Betala inte en för hög ränta

Många betalar en för hög ränta på sitt bolån eller billån, vilket resulterar i stora och onödiga utgifter som gör det svårt att hålla en budget. Du kan smidigt jämföra din nuvarande ränta med billigare och mer förmånliga räntor på Lendo och spara tusenlappar varje år.

Budget för dig som ska flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är dyrt och det krävs att du har koll på din ekonomi och har en budget klar innan du ska flytta. Enligt konsumentverket kostar det för en 20-åring ungefär 15 310 Kronor per månad att bo själv och 10 520 kronor att bo kvar hemma, vilket är en stor skillnad på 4790 kronor per månad (värt att tillägga: många som bor hemma betalar givetvis mycket mindre än 10 520kr vilket gör skillnaden ännu större). Med alla utgifter, framförallt många nya utgifter är det viktigt att ha en budget. Saker som kan hjälpa dig att hålla en budget när du flyttar hemifrån är:

  • Räkna på alla utgifter innan du flyttar hemifrån, som försäkringar, lån och mat
  • Använd en budget app och följ dina utgifter, jag rekommenderar Lunars bankapp
  • Ha en inkomst av något slag (lön, CSN, med mera) och utgå från det

Vilken är den bästa budget appen?

Ett bra och smidigt sätt att hålla en budget på är att följa sina utgifter via en app och på så sätt veta vad det är du måste ändra och vad som är bra. Enligt mig är den bästa budget appen Lunar vilken jag själv har använt över 6 månader och är nöjd med funktionerna som hjälper mig att hålla en budget. Lunar är gratis att ladda ner och att använda för basanvändare.

Lunar fördelar och nackdelar i kort

Fördelar Nackdelar
Smidigt verktyg för att hålla en budgetIn- och uttagsavgift 0,5%
Få 1% ränta på dina pengar upp till 100 000 kronor
0 kronor i årsavgift
Transparens, inga dolda avgifter
Erbjuder ett kostnadsfritt betalkort
Erbjuder rabatter som bidrar till mindre utgifter
Du behöver inte byta bank