Bra att veta vid billån

Detta behöver du veta när du ska ta ett billån.

Har du undrat över hur folk finansierar sina bilar och hur de har råd med sin drömbil? Ibland är bilarna köpta kontant och ibland leasade men i många fall är bilarna finansierade med ett billån.

De flesta svenska bilar belånas, framförallt när de är nya och dyra, men det är trots det inte så många som har koll på vad ett billån innebär rent ekonomiskt.

Att ta ett billån har vart ett hett diskussionsämne mellan mig och min sambo och är ett ämne som jag tror är oerhört vanligt. Vi har diskuterat fördelar och nackdelar med att ta ett billån och kom till slut fram till att köpa en mercedes med en belåningsgrad på 60%. Var detta ett bra beslut rent ekonomiskt? Denna frågan besvarar jag i denna artikeln och berättar om mina egna erfarenheter kring att ta ett billån.

Hur fungerar ett billån?

Ett billån fungerar i princip som ett vanligt lån där du som låntagare måste vara minst 18 år, ha en stadigvarande inkomst och inga betalningsanmärkningar för att bli godkänd för billån. För att bli godkänd för billån krävs det även en kontantinsats eller en annan typ av egen finansiering (exempelvis genom att byta in sin nuvarande bil). olika billån kan ha olika belåningsgrader och räntor, något jag märkte när jag letade efter ett bra billån för våran mercedes. Jag hittade till slut det bästa billånet på Zmartas jämförelsetjänst.

Jämför billån

Såhär gör du om du vill ta ett billån

Bilåterförsäljare har ofta samarbeten med lånegivare och det är inte säkert att lånet som erbjuds är det billigaste och bästa för just dig. Det är ett bättre alternativ att jämföra olika lånegivare för att dels få en översikt på hur mycket det kostar men även kunna hitta ett billigare billån.

Jämför lånegivare och ansök

När du ska ta ett billån behöver du först och främst få en översikt över hur mycket ett billån kostar, vilka billån som passar dig och om du har råd med ett billån. Detta gör du enkelt genom att använda en jämförelsetjänst för lån som Lendo. Lendo.se ger dig flera olika alternativ baserat på dina preferenser och din ekonomi.

Välj ett billån som passar dig

När du har fått en översikt och en jämförelse av olika lånegivare kan du enkelt skicka in en ansökan om att få ta ett billån hos den lånegivare som erbjuder bäst ränta och villkor. Om din ansökan blir godkänd är du redo för att köpa bilen du vill ha med lånefinansiering.

Hur svårt är det att få ett billån?

Billån kan man få oavsett om man har betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet eller på andra sätt har ekonomiska problem. För att få billån behöver du dock oftast uppfylla vissa krav, som att vara minst 18 år gammal och ha en inkomst. Med detta sagt är det inte svårt att få billån och kraven för att få det är låga och något som de flesta uppfyller. Beroende på om du har låg kreditvärdighet eller liknande kan du ibland få betala en högre ränta men fortfarande bli godkänd för lån.

Att använda bilen som säkerhet

Att använda bilen som säkerhet vid ett billån innebär att bilen är den underliggande säkerheten i lånet. Billånet är då inte knutet till dig som tar lånet, som det skulle vara vid ett privatlån till exempel. Att ta billån med bilen som säkerhet är bland det vanligaste sättet att finansiera bilen på och fördelarna är många. Det går ofta väldigt snabbt att få lånet beviljat om du stämmer in alla kriterier, vilket gör att du i princip kan se en bil du vill ha hos en återförsäljare och köra hem den samma dag.

Hur mycket får man låna till en bil?

Ett billån erbjuder en maximal belåningsgrad på 80% av bilens värde, vilket innebär en minsta kontantinsats på 20%. Du kan givetvis låna en mindre procentandel och betala en större kontantinsats om det passar din situation bättre. Jämfört med bolån som ofta har en belåningsgrad på upp till 85% av bostadens värde kräver billån en större procentuell kontantinsats eftersom osäkerheten kring tillgången (bilen) är större än osäkerheten kring en bostad.

Exempel
Om du kollar på en Tesla som kostar 400 000 kronor och vill betala minsta möjliga kontantinsats på 20% och högsta möjliga belåningsgrad på 80%, blir summan du får låna 80% av 400 000, vilket är 320 000 kronor. För att få låna de pengarna behöver du betala resterande, alltså 80 000 kronor i kontantinsats.

När jag och min sambo köpte vår bil använde vi Zmartas jämförelsetjänst för att hitta det bästa billånet med lägst ränta.

Kontantinsats till billån

En kontantinsats till ett billån innebär den summan pengar du är tvungen att betala direkt för att få ta ett billån. Kontantinsatsen varierar från minst 20% av bilens värde upp till hela bilens värde, alltså att du inte tar ett billån och istället betalar bilen direkt med egna pengar. Du kan alternativt betala hela eller delar av din kontantinsats genom att byta in din nuvarande bil.

Vad kostar ett billån?

Ett billån varierar i kostnad beroende på räntesatsen på lånet, storleken på kontantinsatsen och amorteringen, betalningsplan samt långivare. Olika långivare erbjuder olika räntor, det vanligaste är att ett billån har en ränta på omkring 5%, vilket är dyrare än exempelvis ett bolån som länge har haft räntor runt 2%. Jag hittade det billigaste lånet på Zmarta.

Exempel:
Du köper en Mercedes för 150 000 kronor med en kontantinsats på 40%, en belåningsgrad på 60% och en effektiv ränta på 4,46%. Med en rak amortering och en avbetalningsplan på 5 år betalar du omkring 166 000 kronor för bilen totalt och månadskostnaden blir 2766 kronor.

Lönar det sig att ta ett billån?

Rent ekonomiskt lönar det sig vanligtvis inte att ta ett billån, utan det mest ekonomiska är att köpa en bil kontant med dina egna pengar för att undvika räntor och extra kostnader. Hur mycket mer du får betala med ett billån än om du betalar bilen med egna pengar varierar och beror på många olika faktorer, dels vilken ränta det är på billånet, hur stor amortering du ska betala och hur stor kontantinsatsen är.

Finns det gånger då det lönar sig med ett billån?
När man tar ett billån lösgör man pengar som man kan investera och på så sätt kan det vara lönsamt att ta ett billån om avkastningen på dina investeringar överstiger räntan på lånet – På detta sättet kan det löna sig att ta ett billån men är inget jag rekommenderar då det ofta är svårt att få en hög och säker avkastning på sina investeringar. Du tjänar på att ta ett billån om du exempelvis har en billåns-ränta på 5%, och investerar samma summa pengar som skulle gå till bilen på börsen med en avkastning på 9% per år.

Vill du ta ett billån rekommenderar jag att du ansöker om lån via en jämförelsetjänst där du ser och kan jämföra många olika långivare och räntor snarare än att bara vända dig till en långivare. På detta sätt hittar du det billigaste billånet som passar din situation och slipper betala onödiga pengar för din bil.

Borde man ta ett billån?

Enligt mina erfarenheter borde man ta ett billån i vissa situationer, framförallt om bilen du köper inte är helt ny och väldigt dyr, exempelvis när:

  • Räntan på billånet är låg och du har planerat att använda dina pengar till annat som genererar pengar
  • Man är i stort behov av bil till jobb eller liknande

Du borde inte ta ett billån för att:

  • Impuls-köpa en dyrare bil än vad du har råd med
  • Köpa en helt ny bil
  • Imponera på vänner

Billån med betalningsanmärkningar

Du som har betalningsanmärkningar kan ta billån, men då gäller att du har en inkomst på 110 000 kronor och är över 18 år, till skillnad från ett vanligt billån som kräver en inkomst på 100 000 kronor. Skillnaden gällande billån för dig som har betalningsanmärkningar är alltså inte stor jämfört med någon som inte har det, endast 10 000 kronor mer i inkomst per år.