Mina nuvarande investeringar

Aktier

Min aktieportfölj består för tillfället av 5 aktiebolag, vilket innebär att varje aktie motsvarar ca 20% av portföljen (vissa mer vissa mindre). Detta kan anses som låg diversifiering och därmed hög risk då de flesta (vilket jag också rekommenderar) har 8-15 aktiebolag. Anledningen till min relativt smala portfölj är följande:

1. Jag har analyserat bolagen jag äger så pass mycket att jag känner mig bekväm med att ta en högre risk genom att investera en större del av min totala portfölj i varje aktie för att uppnå en högre avkastning. Mina analyser utgår främst från fundamentala aspekter och värdeanalyser men jag implementerar då och då tekniska analyser för att avgöra köp och sälj tillfällen. Bolagen i min portfölj är enligt mig antingen undervärderade och har därav potential till hög avkastning kontra risk, kraftigt växande med extremt hög (10-30x) potentiell avkastning men högre risk eller är del av (vad jag tror) kraftigt växande marknad (uran i detta fallet).

2. Med färre bolag i portföljen är det lättare att hänga med och förstå varje bolag, vilket ökar tryggheten och säkerheten. Att köpa över 10 bolag är för mig en allt för tidskrävande uppgift. Med så många bolag har jag inte en chans att hänga med i nyheter och viktiga förändringar.

3. Den smala portföljen och låga riskspridningen i min aktieportfölj backas upp av mina övriga investeringar och tillgångar. Min aktieportfölj består uppskattningsvis av 60-65% av mitt totala investerade kapital, vilket förutom aktier sprids ut på fonder, kryptovalutor, råvaror och egna företag. Dessutom har jag en del av mitt kapital i likvider, alltså lösa pengar vilka ska investeras vid omotiverade nedgångar i en marknad eller tillgång, exempelvis en bostadskrasch, börsras eller liknande där kortsiktiga vinster (eller låga inköpsnivåer på lång sikt) går att hämta hem genom investeringar i tillfälligt undervärderade tillgångar.

Jag köper mina aktier på Avanza.

Fonder

Jag har både fonder och fondrobotar, vilka är menade att va en stabilare del av mina investeringar med en låg risk och därav en relativt låg avkastning (8-15%) per år. Jag investerar i fonder via fondplattfromen Savr där jag bland annat äger Spiltan aktiefond investmentbolag. Dessutom har jag en del kapital i fondrobotarna Lysa och Fundler, samt en mindre del i Betterwealth och Sigmastocks, mest för att testa tjänsterna. Min andel fonder och fondrobotar uppgår till 10% av mitt totala kapital.

Kryptovalutor

För tillfället äger jag en liten del kryptovalutor. Jag äger Bitcoin, Ethereum, Cardano och Polkadot och mitt innehav i kryptovalutor motsvarar ungefär 5% av mitt totala kapital. Anledningen till den låga andelen är främst en riskjustering men även brist på tillräcklig information och förståelse. Jag köper mina kryptovalutor på både Binance och Trijo.

Branscher jag bevakar och tittar extra noga på

Vegetarisk och vegansk mat (jag är själv vegetarian)

Uran

Grön energi

På youtube finns mycket användbart material för dig som vill lära dig mer om investeringar. Här listar jag två klipp om nyckeltal och hur man värderar ett aktiebolag och en aktie som kan vara bra att börja med:

Med god avkastning/ Marcus

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta mig.