fördelar med fonder

Nyckelfördelarna med fonder och varför du borde investera

Den här listan av 11 fördelar med fondsparande kommer göra dig fascinerad, eller ändra din syn på fonder från negativ till positiv. Alla som kan, både privatperson och företag borde fundera på en investering i fonder.

Fonder är det historiskt sett säkraste, enklaste och mest stabila sättet att få dina pengar att växa.

De tre största fonderna AP7, Swedbank Robur allemansfond komplett och Nordea stratega förvaltar över 700 miljarder kronor åt svenska folket. Den totala fondförmögenheten i Sverige överstiger 6200 miljarder kronor.

Fonder kan vara en värdefull del av din investeringsportfölj. Att äga olika fonder kan hjälpa dig bygga upp ditt sparande och maximera inkomst av kapital samt skydda dig mot inflation och värdeförlust.

Fonder ses av många som tråkiga och långsamma, men spolar man tillbaka i tiden är faktum att fonder är bland de investeringsalternativen som presterat bäst. Fonder är även ett fördelaktigt sätt att spara i för nybörjare då det både är enkelt och tryggt att komma igång.

Du begår ett misstag genom att inte investera i fonder och förlorar potentiell avkastning på dina pengar varje dag, här är varför du borde investera i fonder:

1. Att investera i fonder är enkelt

76% av alla svenskar investerar i fonder och den statistiken talar för sig själv, det är enkelt att investera och spara i fonder.

För någon som aldrig tidigare har investerat är fonder bland de absolut enklaste alternativen. Det krävs endast ett sparkonto hos din bank, nätbank eller fondplattformar som savr för att börja investera i fonder. Det finns många alternativ och det tar vanligtvis bara några minuter att sätta igång.

Såhär enkelt investerar du i fonder via fondplattformen savr:

  • Skapa ett konto med bankID på några minuter
  • För över pengar till ditt nya investeringssparkonto
  • Välj och investera bland över 1600 fonder

Fondspara till 30-50% rabatt hos Savr.

2. Avkastning med ränta på ränta effekten

En av de största fördelarna med att investera i fonder är givetvis ränta på ränta effekten som uppstår med tiden. Fonder är generellt sett stabila investeringar som i snitt växer med 8% per år, vilket med ränta på ränta effekten blir väldigt mycket över tid.

Fonder har i snitt avkastat 8% per år i över ett sekel. 8% per år i 10 år blir 217%, 50 år blir 4726% 100 år blir över 205 000%. Att investera i fonder är ett enkelt sätt att få god avkastning, utnyttja ränta på ränta effekten och med tiden göra dig förmögen.

Ett talande exempel är om man investerade en nettomånadslön (genomsnittslön) ca 25 000 kronor i fonder för 30 år sedan skulle den månadslönen idag har vuxit till 251 000 kronor.

3. Stabilitet

Fonder är i Sverige och stora delar av världen den vanligaste sparformen. En stor anledning och fördel är att fonder historiskt sett är har varit stabila investeringar med liten volatilitet som gör att dina pengar växer utan en alltför stor risk.

Fördelen med fonders stabilitet är dels att man slipper bli stressad vid hög volatilitet och fatta dåliga beslut samt att man enkelt kan justera sin investering och ta ut pengar utan att göra stora förluster under kortare perioder.

4. Mindre risk med diversifiering

Det fina med fonder är att diversifieringen och spridningen i olika värdepapper skapar en inbyggd låg risknivå jämfört med enskilda aktier och andra investeringsalternativ. Den låga risken är ett resultat av att fonder ofta investerar i flera olika sektorer, marknader, nischer och trender eller på annat sätt har en naturlig riskspridning genom en bredare portfölj.

5. Total valmöjlighet

Att investera i fonder innebär oändliga valmöjligheter. Fonder täcker alla delar av marknaden och det finns möjlighet att investera i allt från breda fonder med global exponering till nischade fonder på specifika marknader, sektorer eller trender.

Detta gör att fonder passar i alla situationer oavsett yttre faktorer, vilket är en enorm fördel jämfört med många andra investeringsalternativ som ofta är begränsade på ett eller annat sätt.

På fondplattformen savr finns det ett enormt utbud på över 1600 olika fonder att välja på vilket öppnar upp möjligheterna för vem som helst att investera i något dem tror på eller har ett intresse för.

6. Investera indirekt via fonder

Att investera i fonder låter dig som investerare få exponering mot sånt som annars kan vara svårt att investera i. Det kan till exempel vara ett privat aktiebolag, utländska värdepapper eller en råvara.

Många fonder har delar av sina portföljer i just sådant som inte direkt går att investera i som privatperson i Sverige. Detta är fördelaktigt för dig som vill investera i något indirekt via en fond.

7. Automatiserat sparande

Fonder förvaltas mer eller mindre aktivt av professionella fondförvaltare vilket gör att din roll i det hela blir mer passiv. Fondförvaltarna sköter allt och anpassar portföljen efter nya analyser och framtidsutsikter vilket gör att du får ett helt automatiserat sparande och mer tid över till annat.

Extremen av detta är automatiserade fondrobotar som dessutom även hanterar köp och sälj av olika fonder åt dig. Det enda du behöver göra är att starta ett konto hos till exempel opti och svara på några frågor som sedan används i framtagningen av din personligt anpassade fondrobot.

8. Professionell förvaltning

Fonder både ägs och förvaltas av kompetenta människor som förmodligen har mer kunskap än du själv inom just deras område. Detta är en stor fördel gentemot aktier, framförallt för nybörjare.

Det finns även många krav på hur en fond ska vara uppbyggd och hur den ska styras vilket gör förvaltningen ännu mer pålitlig.

9. Låga avgifter – billig sparform

De flesta fonder är aktivt förvaltade av experter. Kostnaden för denna förvaltning kallas helt enkelt för förvaltningsavgift, vilken vanligtvis varierar mellan 0,5-3% per år. De allra flesta fonderna har en låg förvaltningsavgift under 1% vilket är prisvärt för en professionell förvaltning.

Många tycker att fondavgifter äter upp för mycket av den totala avkastningen, men jag skulle säga att du i de flesta fall får valuta för pengarna. Om du tycker att fondavgifter är för höga finns det mängder med fonder som har en förvaltningsavgift under 0,5% och en även många gratisfonder som exempelvis avanza zero.

10. Spara pengar med courtage

Vid aktiehandel betalar man en transaktionsavgift till mäklaren varje gång man köper och säljer en aktie, vilket brukar kallas courtage. Courtaget varierar men brukar ofta vara mellan 0.07-0,15% (eller tas ut som fastpris) vilket kan göra det dyrt att investera om man köper och säljer ofta. Med fonder betalar du minimalt med courtage då det är fondförvaltaren som betalar courtage åt dig och avgiften ingår i den förvaltningsavgift du betalar.

Vid köp av en fond betalar man alltid courtage en gång oavsett hur många aktier och värdepapper som ingår i fonden. Om du skulle köpa alla fondens olika aktier skulle det bli väldigt mycket courtagekostnader vilket du slipper genom att endast köpa fonden.

11. Skydd mot inflation

Inflation minskar värdet av dina pengar, vilket gör det viktigt att skydda dig genom att investera i fonder och istället öka värdet på ditt sparande. Låt inte dina pengar påverkas av inflation och minska i värde genom att ligga o-investerade.

Såhär köper du fonder på fem minuter.

Investera i fonder – 3 enkla steg

Öppna ett sparkonto

Innan du kan investera krävs det ett sparkonto. Ett sparkonto öppnar du hos en bank eller fondplattform som savr. Det mest fördelaktiga sparkontot för de allra flesta privatpersoner är ett investeringssparkonto (ISK). Är du under 18 kan du få hjälp av vårdnadshavare att öppna ett konto – läs mer om att investera som minderårig här.

Sätt över pengar

När du har ett sparkonto flyttar du över pengar till sparkontot. Det är bättre att investera lite i taget för att undvika förhastade beslut och förlora pengar.

Börja investera

Nu har du allt klart för att börja köpa fonder, men se till att vara noga påläst, ha en tydlig sparhorisont och mål klart innan du investerar – läs mer om hur du förbereder dig här eller här nedanför i artikeln.

Tips för dig som vill investera i fonder

Att investera i fonder kan kännas svårt för den oerfarna. Här kommer grundläggande tips som hjälper dig att fatta rätt beslut och undvika att förlora pengar.

1. Välj en investeringsplattform du känner dig bekväm med

Någonstans måste man börja investera i fonder. Det kan till exempel vara genom din bank, en nätbank som avanza eller en renodlad fondplattform som savr. Det underlättar att från början välja en plattform som är trygg, billig och enkel. Testa olika plattformar och investera först när du känner dig säker – köp av fonder ska inte stressas fram.

2. Var långsiktig

Att vara långsiktig är viktigt av flera anledningar. Dels minskar detta risken då börsen överlag och även fonder är som mest volatila under kortare perioder. Att vara långsiktig hindrar dig från att köpa och sälja vid fel tillfälle på grund av kortsiktiga rörelser och psykiska påfrestningar.

Dessutom är det viktigt att vara långsiktig för att ta del av ränta på ränta effekten, vilken uppstår när dina pengar växer över tid.

3. Sprid riskerna

Att investera i fonder är ofta mindre riskabelt än att investera i enskilda aktier eller andra värdepapper, men det är ändå viktigt att justera risknivån efter egna mål. Rekommenderat är att köpa 3-5 olika fonder som tillsammans äger 300-500 olika aktier och värdepapper. Det är även viktigt att investera i olika branscher, geografiska områden och nischer för att sprida riskerna.

4. Investera i sådant som är viktigt för dig

Det man tycker är viktigt och intresserar sig för blir man ofta bra på. Samma gäller för fondsparande. Genom att investera i sådant du tycker är viktigt och roligt får du automatiskt lättare för att lära dig mer om hur saker och ting fungerar och varför det går som det går.

Jag hade exempelvis en vän med noll intresse för investeringar och sparande, tills han upptäckte fonden handelsbanken hållbar energi, vilken täcker hållbarhet och miljö. Eftersom miljö är ett av hans stora intressen började han nu tycka det var roligt att följa fonden och se hur det går för alla de olika företagen och varför.

Om du vill veta mer om fondsparande är det nyttigt att läsa artikeln: Allt du behöver veta om fonder som nybörjare.