aktieböcker tips

6 viktiga böcker om aktier och ekonomi som alla borde läsa

Aktiemarknaden är volatil. Varje dag byter hundratals miljarder kronor ägare på stockholmsbörsen, New york stock Exchange, NASDAQ och andra marknader och både stora vinster och förluster görs. Det är helt klart en djungel av både risker och möjligheter.

Över 1,5 miljoner människor äger aktier i Sverige och en majoritet utgörs av nybörjare. För en nybörjare är det lätt att gå på minor och förlora pengar, ofta på grund av brist på kunskap. Det absolut bästa man kan göra är att ta ett steg tillbaka och fylla på sin bokhylla med böcker om aktier och finans och börja läsa och lära sig av erfarna investerare på riktigt. Aktieböcker förändrade sättet jag såg på aktiemarknaden. Från extrema känslobaserade köp och sälj till mer grundade och eftertänksamma beslut – något som hjälpt mig mycket i mina investeringar.

Att läsa böcker är enligt många (och mig) det bästa och ända sättet till en djup förståelse av något, vilket även i stor grad gäller aktier och aktiemarknaden. Många aktieböcker finns även i ljudboks-format vilket passar vissa bättre och som dessutom möjliggör ett lärande under en aktivitet.

Den enorma mängden aktieböcker framfört på marknaden är dock något skrämmande, förvirrande och svårt att sortera ut. Jag har gått ihop med en grupp investerare för att ge dig en överblick och insikt i de bästa svenska aktieböckerna på marknaden, rekommenderade genom år av erfarenhet inom investeringar. Den här listan belyser 6 bra aktieböcker som alla borde läsa.

3 steg till ekonomiskt oberoende

Bästa boken överlag: 3 steg till ekonomiskt oberoende (2017)

FörfattareOla Lauritzson
Antal sidor183
Lästid3,5 timmar
LjudbokJa

Hur blir man egentligen ekonomiskt oberoende? Vem drömmer inte om att kunna resa när man vill eller ha tillräckligt med pengar för att tacka nej till arbete man inte är intresserad av (s.k. fuck off-pengar). Vinna på lotto, ärva en förmögenhet, sälja ett företag, jackpot på bostadsmarknaden eller ett extremt välbetalt jobb?

Ola Lauritzson avfärdar raskt de ovanstående alternativen eftersom de endast kan bli verklighet för en bråkdel av befolkningen. Men det finns andra vägar och den bästa är: Smarta placeringar på aktiemarknaden. Det är en möjlighet för alla. Oavsett hur stort kapital du börjar med. I Aktier lär han ut hur man som privatperson kan använda börsen för att skapa en portfölj som blir som en privat sedelpress. Han går igenom hur proffsen jobbar, vilka strategier som funkar bäst och hur man undviker dyrköpta misstag.

Ola Lauritzson är framför allt känd som Sveriges främsta GI-guru, men i bagaget har också en Master i finansiell ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och när nätverket 4potential listar morgondagens ledare hamnar han på nummer 30. Sedan våren 2017 sitter Ola Laurtizson med i styrelsen för Aktiespararna. Han köpte sina första aktier när han var nio år och han startade föreningen Unga aktiesparare i hemstaden Helsingborg. Med många års erfarenheter från den internationella finans- och affärsvärlden har han alltid haft ett passionerat intresse för aktier.

3 steg till ekonomiskt oberoende är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

LÄS OCKSÅ: Aktie- och ekonomiböcker och ljudböcker för nybörjare

aktieböcker

2. Bli grymt rik på aktier! (2014)

FörfattareAnders Haskel
Antal sidor150
Lästid5 timmar
LjudbokJa

Vill du göra snabba klipp på dina aktieaffärer? Är du beredd att ta en hög risk vid dina aktieplaceringar för att snabbt bli förmögen? Svarar du ja på dessa två frågor är det här ingen bok för dig. Det här är i stället en bok för dig som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några förhållandevis enkla principer vid dina aktieplaceringar, kommer att ha en mycket stor möjlighet att bli förmögen. Kanske inte miljardär men väl miljonär!Boken är skriven av Anders Haskel, en av Sveriges mest erfarna aktieanalytiker och börsskribenter. I boken lyfter Anders Haskel fram sina tankar och sin syn på placeringar i aktier och fonder, efter mer än 30 års erfarenhet. Boken vänder sig till såväl nybörjaren som står i begrepp att starta ett långsiktigt aktiesparande som till den mer erfarne placeraren som vill skaffa sig ny inspiration för sitt sparande. Anders budskap är att du som placerare skall vara noggrann med analysen och valet av de aktier och fonder du tänker placera i, att du ska se långsiktigt på dina placeringar och försöka bevara ditt tålamod. Konstigare än så behöver det inte vara för att nå framgång på börsen!Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern. Efter några år som yrkesofficer började Anders 1986 arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet. Efter det har han bland annat jobbat med analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank. Anders har också arbetat som prisbelönad ekonomijournalist samt verkat som styrelseledamot i fond- och värdepappersbolag. Sedan 2008 är han verksam som investerare och finansskribent i egna bolaget Haskel Konsult AB. Utöver en yrkesofficersexamen har Anders Haskel studerat ekonomi vid Stockholms Universitet.

Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare

3. Kvinnorna som äger börsen (2017)

FörfattareNatalie Eriksson
Antal sidor176
Lästid6 timmar
LjudbokJa

Natalie Eriksson tar dig med på en resa för att träffa nio framgångsrika investerare. Personliga porträtt varvas med lärdomar och sylvassa tips för dig som vill komma igång med aktiehandel.

Natalie är, vid sidan av jobbet som konsult, en del av trion bakom den populära Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer.

I boken får vi bland annat möta Sandra Bourbon som berättar varför hon enbart investerar i bolag med jämställda ledningsgrupper. Vi träffar Christina Söderberg, sparekonomen som syns flitigt i TV och i tidningar och som berättar hur även den med ganska liten inkomst kan hitta pengar för att investera. Och vi får möte Patricia Hjärtnér, småbarnsmamman som bygger Sveriges första trading center för kvinnor.Möt kvinnorna som äger börsen.

Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

aktiebok tips

4. 101 tankar om aktier: din guide till bättre investeringsbeslut (2019)

FörfattareLudvig Rosenstam Åhman
Antal sidor255
Lästid8,5 timmar
LjudbokNej

TÄNK RÄTT OCH GÖR BÄTTRE AKTIEAFFÄRER  

101 TANKAR OM AKTIER ger dig en stabil grund för att fatta bättre beslut när du sparar i aktier och fonder.  

Här finns tankarna och råden för dig som inte är så erfaren och som kan göra det enklare att komma igång. För dig som varit med ett tag finns tankar som visar att aktiemarknaden spänner över många områden och kan vara nog så komplicerad. Det finns fortfarande mycket att lära.  

101 TANKAR OM AKTIER lär dig mer om aktiemarknaden, mänskligt beteende och några av de vanligaste orsakerna till att vi ibland tänker fel när vi köper och säljer aktier.  

Du får läsa om beslutsfattande, beteendevetenskap, psykologi och hjärnans funktion. Även om aktiemarknaden är huvudämnet, så får du även perspektiv från alla dessa områden.  

Ludvig Rosenstam Åhman är bokens författare. Han arbetar på bank som investeringsspecialist med särskilt intresse för aktiemarknadens psykologi.

investeraren

5. Investeraren (2019)

FörfattareJonas Bernhardsson
Antal sidor462
Lästid15,5 timmar
LjudbokNej

Vill du få avkastning på ditt sparande? Bygga upp en egen aktieportfölj? Du kanske siktar på att bli ekonomiskt oberoende? Investeringar i aktier är det överlägset bästa sättet att bygga en förmögenhet.  

Investeraren ger dig omfattande kunskaper om aktier, obligationer och optioner. Här finns utförliga förklaringar av fundamental och teknisk analys, investerarens psykologi, hur man analyserar aktier som proffsen samt olika placeringsstrategier. Du lär dig att tolka bokslut och nyckeltal, hur man hittar de bästa aktierna, minskar riskerna och undviker fallgroparna. Boken ger förståelse för hur konjunktur, förväntningar, finans- och penningpolitik påverkar börsen. Du lär dig också hur finansiella marknader fungerar (och inte fungerar) och får veta mer om historiska börsbubblor och krascher från holländska tulpanlökar till it-bubblan, subprimekrisen och virtuella kryptovalutor. Investeraren är ett gediget referensverk.

Investeraren är en heltäckande, lättläst och underhållande handbok om finansmarknaden för dig som vill investera i aktier, men också för dig som vill lära dig hur börsen fungerar. Denna utgåva är en omfattande omarbetning och utökning av finansklassikern Tradingguiden.

JONAS BERNHARDSSON skriver om investeringar och börsen samt arbetar med chefsutbildningar i ekonomi. Han har gett ut ett flertal bästsäljande ekonomiböcker och är en mycket uppskattad pedagog.

En oumbärlig bok för dig som vill begripa finansmarknaderna. Den är pedagogisk, rolig, välskriven och ger nyttiga perspektiv.
Veckans Affärer om Tradingguiden  

Den som bara tänker läsa en enda bok om finansmarknaden och aktiesparande i sitt liv ska absolut välja denna. En läsupplevelse och en njutning att ta sig igenom pärm till pärm.
Aktiespararen om Tradingguiden

Aktiebok

6. Aktier, optioner, obligationer : en introduktion (2009)

FörfattareSigurd Hansson
Antal sidor224
Lästid7,5 timmar
LjudbokNej

Denna bok om aktier, optioner och obligationer ger läsaren grundläggande kunskaper om- vad en aktie, option eller obligation är och vilka funktioner dessa fyller- hur marknaden för dessa värdepapper fungerar- hur aktier, optioner och obligationer värderas- ny- och fondemissioner- principerna för beskattning av aktier- existerande serviceorgan på värdepappersområdet- hur man skaffar sig ekonomisk information om företag, värdepapper och finansiella marknader… och mycket annat.

I denna elfte upplaga har hänsyn tagits till nyheter inom framför allt marknadsförhållanden samt ändrad lagstiftning och beskattning. Ökad användning av kapital- och pensionsförsäkringar som placeringsorgan för aktier och obligationer har uppmärksammats. Beteckningar och språklig praxis har anpassats.

Aktier, optioner och obligationer riktar sig såväl till professionella aktörer på de finansiella marknaderna som till läsare med ett allmänt intresse för hur dessa marknader fungerar. Boken är också skriven för att kunna användas som lärobok på universitet, högskolor och i andra utbildningssammanhang.

Min rekommendation

Jag rekommenderar böckerna ovan med stort engagemang i aktie- och ekonomivärlden. Redan när jag var 17 år intresserade jag mig för aktiehandel och investeringar och vid 20 års ålder hade jag läst över 40 olika aktieböcker. Detta har ökat min förståelse för aktier avsevärt och är det enskilt bästa sättet att fördjupa sina kunskaper inom ämnet. Böckerna i listan är ett fantastiskt sätt att lära sig mer oavsett hur mycket erfarenhet du har.