Sälja fonder

Hur mycket kostar det att sälja fonder? – Avgifter och skatter

När du säljer fondandelar finns det några kostnader som du måste vara medveten om. Den första är kostnaden för själva försäljningen. Detta är i allmänhet en mycket liten avgift, och den betalas till mäklaren som säljer fonden. Det kan också finnas skatter som ska betalas på försäljningen om du har gjort vinst, beroende på vilket typ av sparkonto du har. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på vilka avgifter och skatter du kan förvänta dig när du säljer fonder.

Jag köper mina fonder på nordnet, som har låga avgifter och gratis courtage upp till 80 000 kronor. Du kan läsa mer och öppna ett konto smidigt på 3 minuter här.

Skapa  ett konto gratis på avanza på 3 minuter och se deras fondutbud!

Hur mycket kostar det att sälja fonder?

Den kostnaden som du måste vara medveten om när du säljer eller tar ut pengar från värdepappersfonder är försäljningsavgiften. Detta är en avgift som betalas till den mäklare eller det finansinstitut som säljer fonden.

Det är oftast gratis eller mycket låg avgift på att sälja av fonder via dagens banker och nätmäklare, men försäljningsavgiften kan variera från 0 % till cirka 5%, beroende på typ av fond, hur och när den säljs. Du behöver dock betala 30% vinstskatt om du har ett depå eller Aktie- & fondkonto och har gjort vinst.

Avgiften du kan behöva betala för att sälja fonden kan som sagt variera, men i Sverige är avgifterna oftast under 1%. Har du utländska fonder som du vill sälja behöver du oftast betala högre avgiften, vanligtvis omkring 3-5%. Ibland baseras avgifterna på hur länge du har ägt fonden, och då är det högre försäljningsavgift desto kortare ägotid eftersom fondbolag strävar efter långsiktiga kunder. Om du säljer en fond som har en försäljningsavgift kommer det belopp du får från försäljningen att minskas med försäljningsavgiften. Om du till exempel säljer fondandelar till ett värde av 10000 kronor med en försäljningsavgift på 2% får du betala 200 kronor till mäklaren.

Om den gemensamma fonden inte har någon försäljningsavgift får du hela beloppet för din investering (exklusive potentiella skatteavdrag).

Hur mycket betalar man i skatt när man säljer fonder?

När man ska sälja fonder kan man behöva betala skatt beroende på vilket sparkonto man använder för sitt fondsparande.

Om du har ett aktie- och fondkonto (AF) eller en depå behöver du betala 30% skatt på vinsten om du har gjort vinst på dina fonder och säljer dem. Har du istället ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring beskattas du med en schablonskatt, det vill säga en fast procentsats (0,375%) på ditt kapital oavsett om du har gjort vinst, förlust eller bara låtit pengarna ligga.

Vad ska man tänka på när man säljer fonder?

Det är mycket att tänka på när man köper och säljer fonder för att undvika att förlora pengar. När man säljer fonder bör man ställa sig frågan varför man vill sälja, om det är rätt tillfälle och vad man ska göra med pengarna istället. När det gäller fondsparande är det alltid bra att tänka långsiktigt och behöver man pengarna till något annat inom några år bör man kanske inte investera från början. Mer om risker och vad man bör tänka på när man köper och säljer fonder kan du läsa här.

Hur fort får man pengarna när man säljer fonder?

När du säljer en värdepappersfond skickas intäkterna från försäljningen vanligtvis till ditt bankkonto inom två arbetsdagar men varierar beroende på bank, mäklare och fondbolag. För att få pengarna inom två dagar behöver du vanligtvis sälja dina fonder innan klockan 13 då de flesta fonder stänger handeln för dagen.