Elbyte

Hur mycket kostar det att byta elbolag? Byte av elbolag och elavtal

När det gäller vår ekonomi och hushållsbudget vill vi alla ha så låga kostnader och så bra avtal som möjligt. Detta gäller särskilt när det handlar om något så viktigt och dyrt som elkostnader. Varje dag byter människor elbolag och avtal för att få ett bättre erbjudande till lägre pris. I den här texten ska vi titta på hur mycket det kostar att byta elbolag, hur det går till och vad du måste göra. Vi kommer också att ta en titt på olika typer av elavtal som finns tillgängliga, hur mycket de kostar och när man bör byta. Är du ute efter billigare el har vi samlat de billigaste elbolagen här.

För någon som inte är bekant med elkostnader kan termerna elbolag och elavtal vara något förvirrande, är de inte samma sak? – Nej, elbolag och elavtal är inte samma sak. Med elbolag menas ett företag som du som konsument blir kund hos, och som erbjuder olika elpriser och elavtal (exempelvis Fortum). Ett elavtal är däremot inget företag utan endast en allmän avtalsform (exempelvis fast elprisavtal). Man kan liksom byte av elbolag även byta elavtal, men detta görs vanligtvis inom det elbolag man har.

Vad kostar det att byta elbolag?

Kostnaden för att byta elbolag beror på några olika faktorer. För det första kan du behöva betala en uppsägnings/brytavgift om du har ett avtal med ditt nuvarande företag. Denna avgift kan variera beroende på hur långt ditt avtal är och vilka villkor som gäller för avtalet. För det andra kan vissa företag ta ut en avgift för att skapa ett nytt konto. Denna avgift är vanligtvis på några hundra kronor. Slutligen kan du också behöva betala en deposition om du byter till ett nytt elbolag. Denna deposition är vanligtvis återbetalningsbar när du har varit hos företaget under en viss tid.

Att byta elbolag kostar vanligtvis ingenting utöver en eventuell brytavgift som kan kosta uppemot 1000 kronor. Har du redan ett elbolag med bindningstid och byter elbolag ändå räknas det som avtalsbrott och du kan behöva betala ersättning på tiotusentals kronor. Vissa elbolag tar dessutom ut en uppläggningsavgift vid bytet på några hundra kronor.

Långsiktigt kan det ofta vara ekonomiskt att jämföra och byta elbolag. Många elbolag är dyra och priserna mellan olika bolag skiljer sig åt, vilket gör att man kan spara in tusentals kronor bara genom att jämföra och byta från sitt gamla elbolag.

Elbolag med billiga priser - spara hundratals kronor varje månad

Vi har samlat de billigaste elbolagen så att du kan jämföra priser och spara pengar!

Hur byter man elbolag?

Idag är det enkelt att byta elbolag. Det första du behöver göra är att ta reda på vad du har för nuvarande elbolag, vilket pris du har och hur avtalet ser ut. Du kan vanligtvis hitta denna information på din faktura eller på bolagets hemsida. När du har den informationen kan du börja leta efter ett nytt elbolag antingen via olika jämförelsesidor som compricer eller genom att ringa runt direkt till olika elbolag.

När du har hittat ett företag som du är nöjd med är nästa steg att kontakta dem och skapa ett konto. Detta är vanligtvis en mycket enkel process. Du kommer att behöva ange dina personuppgifter, ditt nuvarande elbolag samt din faktureringsinformation. När allting är klart kan du börja använda ditt nya elbolag och deras förmåner.

När du har bytt elbolag skickar det nya bolaget någon till ditt hem för att läsa av mätaren och aktivera ditt avtal (sker dock oftast automatiskt via elmätare). Detta sker vanligtvis inom några dagar. När ditt avtal är aktiverat börjar du betala för el från det nya företaget enligt villkoren. Det är viktigt att hålla koll på din förbrukning och se till att du inte använder mer el än vad du betalar för. Om du gör det kan ditt nya företag ta ut en extra avgift.

Vad kostar ett elavtal?

Priset du betalar för ditt elavtal beror på några olika faktorer. Den första är vilken typ av avtal du har. Fasta elavtal kostar vanligtvis mer än rörliga avtal. Detta beror på att du betalar för stabiliteten i att ha samma pris varje månad och på så sätt undvika kraftiga prisökningar. Den andra faktorn som påverkar priset är elavtalets längd. Längre kontrakt har vanligtvis ett lägre pris än kortare kontrakt vilket beror på att elbolaget kan förutse sina kostnader bättre under en längre tidsperiod samt tjänar mer pengar från dig som kund. Den tredje faktorn är hur mycket el du använder och hur mycket elen kostar. Om du använder mer el betalar du vanligtvis ett högre pris per kWh än om du använder mindre el.

 

Genomsnittspriset för ett elavtal i Sverige är omkring 150-180 kronor per kw/h. Det innebär att svenska hushåll betalar från några hundar kronor upp till flera tusen kronor per månad för sin el. Det ska dock sägas att elpriser skiftar kraftigt beroende på tid och plats.

Elbolag med billiga priser - spara hundratals kronor varje månad

Greenely erbjuder ett av marknadens billigaste elpriser och är smidigt att byta till, komma igång med och använda.

Är det värt att byta elavtal?

Man kan ofta spara in några hundra upp till några tusen kronor per år på att byta från ett dåligt elavtal till ett bra, men om det är värt för dig beror på några olika faktorer. För det första måste du ta en titt på ditt nuvarande avtal och se hur mycket det kostar dig. Om du är nöjd med det pris du betalar finns det ingen anledning att byta. Men om du känner att du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans, kan det vara värt att överväga ett byte.

Många svenskar har ett så kallat tillsvidareavtal eller anvisningspris, vilket är det absolut dyraste elavtalet man kan ha. Har du ett tillsvidareavtal bör du byta genast för att spara in mycket pengar.

En annan faktor att ta hänsyn till är hur länge du har kvar på ditt nuvarande avtal. Om du bara har några månader kvar kanske det inte är värt att byta, eftersom processen kan ta lång tid och du kanske får betala mer på kort sikt på grund av brytavgifter. Om du däremot har flera år kvar på ditt avtal kan det vara värt att byta till ett billigare alternativ.

Den sista faktorn att ta hänsyn till är brytavgifterna. Vissa elbolag tar ut en avgift om du säger upp ditt avtal i förtid. Dessa avgifter kan vara ganska höga, så det är viktigt att kontrollera innan du byter. Sammanfattningsvis är byte av elavtal ofta ett bra sätt att spara pengar på och undvika kraftiga prisökningar.

När ska man byta elavtal?

Den bästa tiden för att byta elbolag är vanligtvis när ditt nuvarande avtal är på väg att löpa ut. Detta beror på att de flesta elbolag tar ut en avgift om du säger upp ditt avtal innan det löper ut. Denna avgift kan vara så hög som 1500 kronor, så det är viktigt att se till att du inte behöver betala den. Du kan vanligtvis ta reda på när ditt avtal löper ut genom att logga in på ditt konto på elbolagets webbplats.

Om du inte är nöjd med ditt nuvarande elavtal bör du jämföra med andra och byta till ett nytt så snart som möjligt (beroende på din bindningstid). Det är dock viktigt att jämföra olika erbjudanden innan du byter för att vara säker på att du får det bästa erbjudandet. Det är bra och enkelt att använda en jämförelsesajt på nätet.

Vad kostar det att säga upp ett elavtal?

Att säga upp och bryta ett elavtal kostar vanligtvis mellan 100-1500 kronor och den allmänna uppsägningstiden är två veckor. Du kan få betala mer för att bryta ditt elavtal om du har en lång bindningstid.

Olika typer av elavtal

Det finns tre vanliga typer av elavtal: fasta, rörliga och mixade. Med ett fast avtal betalar du samma pris för el varje månad, oavsett hur mycket spotpriset på el kostar. Ett rörligt elavtal har en avgift som ändras varje månad beroende på elkostnaden i Sverige och världen. Ett mix-elavtal är en kombination av de två. Avgiften ändras varje månad, men den baseras på elkostnaden från ett förutbestämt år, vilket kan hjälpa dig att undvika oväntade toppar i din elräkning. Det är inte alla elbolag som erbjuder ett mixavtal så du kan behöva byta elbolag om du vill ha detta.

Hur väljer man elavtal?

När du jämför olika elavtal är det viktigt att du tänker på dina behov. Det billigaste avtalet kanske inte är det bästa för dig om det inte passar dina användningsvanor. Om du till exempel förbrukar mycket el på natten kanske du ska leta efter ett abonnemang med billigare priser för användning under lågsäsong. Om du är hemma på dagarna kan du också leta efter ett abonnemang med billigare priser för dagtid.

Du bör också tänka på avtalets längd. Om du tror att du snart kommer att flytta kan det vara bättre att välja ett kortare avtal så att du inte behöver betala för el som du inte använder.

Att byta elbolag är inte så svårt eller dyrt som du kanske tror. Genom att följa stegen ovan kan du vara säker på att hitta det bästa avtalet för dina behov och spara pengar på din elräkning.

Nyfiken på vad el kostar för dig?