Lån till husbil, husvagn och båt

Låna pengar för husbil, husvagn, båt, motorcykel eller snöskoter

När min far för länge sedan skulle köpa en husbil började jag leta efter olika modeller och insåg att husbilar kan vara väldigt dyra, vilket fick mig att titta på olika finansierings alternativ och hur man enklast kan låna till en husbil. Jag förstod också att det liksom mig själv inte är många som har koll på lån för husbil och vilket alternativ som är bäst.

Det slutade med att vi tog ett fritidslån som nyligen blev helt betalt, vilket fick mig att återigen börja tänka på olika lån för husbilar och hur folk faktiskt finansierar sina fordon. Därför tänkte jag nu med min erfarenhet gå igenom olika lån för “fritidsfordon” som husbil, husvagn, båt, motorcykel eller snöskoter.

Olika lån för “fritidsfordon”

När du ska låna pengar till en husbil, husvagn, båt, motorcykel eller snöskoter kan du låna pengar på olika sätt. Beroende på bank och långivare erbjuds du olika lån med olika räntor och förmåner. De vanligaste sätten att låna till ett fordon är genom:

  • Privatlån
  • Fritidslån
  • Utökat bolån

Privatlån, fritidslån och utökat bolån är bra alternativ på olika sätt beroende på din livssituation. Många som har en låg amortering och belåningsgrad kanske helst utökar bolånet för att utnyttja den låga boräntan medan andra som inte äger en bostad kanske vill låna med hjälp av ett privatlån.

Zmarta kan du jämföra lån helt gratis för att få den lägsta räntan vilket är ett bra och smidigt alternativ för dig som vill låna till ett fordon.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett snabbt alternativ till lån som innebär att du vanligtvis utan säkerhet får låna pengar för att finansiera husbil, husvagn, båt med mera, oftast till en högre ränta. Privatlån är ett lån jag ej rekommenderar, framförallt inte för köp av “onödiga fordon” då räntorna är höga och du lätt får betala mer än du behöver.

Vad är ett fritidslån?

Ett fritidslån är ett alternativt lån för dig som vill köpa en ny eller begagnad husbil, husvagn, båt, motorcykel (MC) eller snöskoter och finansiera fordonet med ett lån. Fritidslån kräver precis som billån en minsta kontantinsats på 20% och erbjuder jämväl en högsta belåningsgrad på 80% av fordonets värde. Liksom billån kan du även byta in ditt nuvarande fordon för att betala hela eller delar av kontantinsatsen.

För att bli godkänd när du ansöker om ett fritidslån ställs som vid alla lån vissa krav. Kraven på fritidslån är jämfört med många andra lån förmånliga. För att få ta ett fritidslån på majoriteten av banker och låna till en husbil, husvagn, båt, motorcykel eller snöskoter behöver du:

  • Fyllt 18 år
  • Inte ha några betalningsanmärkningar
  • Ha en fast inkomst
  • Vara folkbokförd i Sverige

Uppfyller du alla krav kan du ta ett fritidslån hos de flesta bankerna. Ett enkelt sätt att jämföra långivare och slippa leta från bank till bank är att använda en jämförelsetjänst som automatiskt hittar det billigaste och mest förmånliga lånet för dig.

Utökat bolån

Många långivare erbjuder ett utökat bolån när du vill finansiera ett fordon, vilket kan vara förmånligt då boräntorna är bland de lägsta räntorna på marknaden. För att få ett utökat bolån behöver du givetvis redan ha ett bolån, så detta alternativet är inte riktigt för alla.