bitcoin sverige

Köpa kryptovalutor i Sverige – Bästa svenska handelsplattformen för att köpa bitcoin och kryptovaluta

När kryptovalutor slog till och blev populära var det många som sökte efter sätt att köpa och investera i kryptovalutor (framförallt bitcoin), så även jag. Det som gjorde mig osäker när jag ville köpa bitcoin 2019 var framförallt att de flesta handelsplattformar var utländska och inte svenska, vilket ofta gjorde det svårt att hitta bra information om företagen för att kunna lita nog på dem för att investera mina pengar då jag hörde talas om många bedrägerier.

Efter en del undersökning och testande hittade jag flera mäklare i Sverige där jag kände mig trygg med att handla kryptovalutor och tänkte i denna artikeln gå igenom vanliga frågor kring att handla kryptovalutor i Sverige och vilka alternativ som jag tycker är bäst.

Fördelar och nackdelar med att handla kryptovalutor på svenska plattformar

Fördelarna med att köpa kryptovalutor på svenska handelsplattformar är många, bland annat: tryggheten i den lokala servicen och kundsupporten, det svenska språket som är lätt att förstå till skillnad från vissa utländska plattformar och säkerheten med svenska bolag vars uppgifter och historia är lätta att hitta vilket gör risken för bedrägerier betydligt mindre. Nackdelarna är relativt få och har mestadels att göra med en teknik som släpar efter, bland annat är utbudet av kryptovalutor relativt litet jämfört med utländska och globala kryptomäklare.

Fördelar Nackdelar
Lokal kundsupportLitet utbud av kryptovalutor
Trygghet Höga avgifter
Säkerhet
Lätt att förstå

Är det säkert att handla kryptovaluta i Sverige?

Att köpa bitcoin och kryptovalutor på svenska handelsplattformar är säkert och tryggt eftersom de är under finansinspektionens tillsyn, använder säkra betalmetoder med bank-id och har säkra identifieringar som motverkar bedrägerier.

Hur kan man köpa bitcoin och kryptovalutor i Sverige?

Bitcoin och andra kryptovalutor kan man köpa på flera olika sätt i Sverige, exempelvis genom:

 • Svenska handelsplattformar och kryptobörser som BTCSWE, Trijo, Safello och Btcx
 • Direkt från en privatperson via exempelvis Localbitcoins.com

Bästa sättet att handla kryptovaluta i Sverige

Det bästa, enklaste och säkraste sättet att köpa bitcoin och andra kryptovalutor på är genom svenska handelsplattformar för kryptovalutor, så kallade kryptobörser eller kryptomäklare. De bästa kryptobörsena i Sverige enligt mig är:

 • BTCSWE – köp bitcoin direkt med swish till låga avgifter
 • Trijo – ett bra alternativ med lägst avgifter på marknaden men saknar enkla betalalternativ som swish

När du handlar kryptovalutor via handelsplattformar som BTCSWE och Trijo äger du kryptovalutorna och förvarar dem själv. Det finns andra sätt att exponera sig mot kryptovalutor utan att äga dem, exempelvis genom certifikat på avanza.

Svenska kryptobörser – omdöme

I Sverige finns det flera kryptobörser där du tryggt kan handla med bitcoin och andra kryptovalutor. Nedan följer en lista på de bästa och säkraste alternativen:

BTCSWE köpa bitcoin

BTCSWE – bitcoinhandel med swish

BTCSWE är en svensk handelsplattform (växeltjänst) för köp och sälj med bitcoin som erbjuder säker identifierng och betalning med swish. För att köpa bitcoin på BTCSWE behöver du skaffa en bitcoin plånbok (Wallet) att förvara dem i, exempelvis Exodus vilket är ett tryggt sätt att förvara dina bitcoins på. BTCSWE erbjuder endast handel med bitcoin och har för tillfället inga andra kryptovalutor tillgängliga. För att köpa bitcoin på BTCSWE behöver du:

 • Identifiera dig
 • Skaffa en extern plånbok för att skicka dina bitcoin till, exempelvis exodus
 • Köpa bitcoin med swish

BTCSWE är säkert att använda dels för att de är godkända av finansinspektionen som finansiellt institut och har säkra identifieringar som skyddar dina personuppgifter och undviker bedrägerier.

BTCSWE i kort:

KryptovalutorBitcoin
Insättnings-avgift0 kronor
Uttags-avgift0 kronor
BetalalternativSwish
PlånbokDu behöver ha en extern plånbok
AnvändarvänligtJa – BTCSWE är enkelt att använda
KundserviceSupport via meddelande

Trijo – stort utbud och billigt att handla

Trijo erbjuder handel (växel) med flera olika kryptovalutor (för tillfället bitcoin, ethereum och litecoin) till marknadens lägsta avgifter. Trijo är enkelt och användarvänligt och det går snabbt att köpa och sälja kryptovalutor. För att handla med kryptovalutorna bitcoin, ethereum och litecoin på trijo behöver du:

 • Sätta in pengar genom en SEPA banköverföring eller med kort
 • Ha en extern plånbok att skicka dina kryptovalutor till

Säkerheten på trijo är hög, dels för att trijo är godkända av finansinspektionen men också för att du behöver identifiera dig med id och ett foto på dig själv för att säkerställa att det är du och undvika bedrägerier.

Trijo i kort:

Användarvänligtja – plattformen är enkel att använda
Integrerad plånboknej – du behöver ha en extern plånbok att förvara dina kryptovalutor i
Betalalternativbanköverföring, kort
Insättnings-avgift1,8-5%
Uttags-avgift1,8%
Valutaväxlingsavgiftja – beroende på vad du vill växla till tillkommer en avgift, basvalutan är Euro.
KryptovalutorBitcoin, Ethereum och Litecoin
KundserviceSupport via mail

Bitcoin priser för olika svenska kryptobörser

Nedan följer en lista som visar på hur mycket priset på bitcoin skiljer på olika kryptobörser, alltså hur mycket mer du betalar än vad det aktuella bitcoin priset är. På vissa kryptomäklare får du betala mer för dina kryptovalutor än vad det aktuella priset är, vilket innebär att du direkt går med förlust om du köper dyrare.

KryptomäklareDet aktuella priset per Bitcoin (spotpris)
Trijo0% skillnad
BTCSWE5,2% dyrare än spotpriset
Safello8,5% dyrare än spotpriset
Btcx11,8% dyrare än spotpriset
*data hämtad 26/7-21 (kan ändra sig)

Trijo är den kryptomäklare som ligger närmast spotpriset, dock visar listan endast hur mycket mer än det aktuella bitcoin priset du betalar och räknar inte med andra avgifter. Exempelvis tar Trijo en insättnings-avgift (1,8-5%) till skillnad från de andra kryptomäklarna vilket man måste ta hänsyn till.

Köpa bitcoin med swish

Du kan köpa bitcoin med swish på:

 • BTCSWE
 • Safello
 • Btcx
 • LocalBitcoins

Att äga bitcoin

På de Svenska kryptobörserna BTCSWE, Safello, Btcx och Trijo handlar du med riktiga bitcoins, vilket innebär att du äger dina bitcoins själv till skillnad från exempelvis bitcoin certifikat på avanza. Att äga dina bitcoins har dessa fördelar:

 • Möjliggör handel med med bitcoin
 • Hög säkerhet
 • Handel öppen varje dag
 • Ingen tredjepartsrisk

Om du vill handla kryptovaluta på en global handelsplattform med större utbud av kryptovalutor fungerar binance bra, du kan läsa mitt omdöme efter att ha investerat 15000 kronor här.

Disclaimer*
Ingenting i artikeln ska ses som finansiella råd. Att handla med kryptovalutor medför stora risker och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.