Aktieböcker och ljudböcker

Aktie- och ekonomiböcker och ljudböcker – 5 bästa böckerna för nybörjare

Varför ska man läsa eller lyssna på böcker om aktier och ekonomi?

Att läsa eller lyssna på en bok är bland det bästa sättet att lära sig något från grunden och skapa eller öka ett intresse kring ett ämne. I och med att aktier, börsen, finans och ekonomi är tunga ämnen med ovanligt många svåra begrepp, ord och teorier är det nödvändigt att lära sig detta på ett djupare plan än forum, mun till mun eller videos – vilket man enkelt gör genom böcker.

Idag är information, fakta och åsikter om aktiemarknaden, investeringar och ekonomi i allmänhet väldigt lättillgänglig, framförallt genom sociala medier och nyheter, vilket lätt skapar fel incitament och leder folk in på fel vägar. Därför kan jag rekommendera att ta ett steg tillbaka och läsa en bra och stabilt skriven bok av någon som är erfaren.

OBS: Många av böckerna listade är utgivna för flera år sedan. Jag vill understryka att alla böcker är obundna till en viss tidsperiod. All fakta i böckerna går att applicera många år framöver och begrepp, analyser och tankar är högst relevanta även idag.

Ska man läsa eller lyssna på ljudbok?

Idag finns ljudböcker som alternativ till de allra flesta böckerna, vilket möjliggör flera sätt att lära sig på. Med en ljudbok kan man samtidigt göra något annat som att ta en promenad, vilket kan vara skönt. Samtidigt föredrar många att grotta ner sig i fysiska böcker. Det är helt enkelt upp till dig och vilket sätt du lär dig bäst på. Jag föredrar att använda båda och byter ofta beroende på situation.

Den bästa aktieboken för nybörjare

Den bästa aktieboken att börja med enligt mig är Rich dad poor dad, vilken egentligen inte har aktier som fokus utan investeringar och penga-mentalitet överlag. Ett bredare perspektiv på investeringar tycker jag är en bättre väg in för en nybörjare, dels för att få bra information om ekonomi och investeringar men framförallt för att få upp ett stort intresse för investeringar (och aktier).

Detta är mina egna åsikter och baseras på vad jag själv kände när jag läste boken och vilka insikter den gav mig som rookie.

Aktie- och ekonomiböcker för barn och ungdomar

Är du ung eller vill köpa en bok om aktier och ekonomi till ditt barn? Här listar jag två bra böcker för yngre som vill lära sig mer om ekonomi.

Vuxen - så funkar det

1. Vuxen – så funkar det

TitelVuxen – så funkar det
FörfattareStefan Ekberg
ISBN9789186907334
Antal sidor256
Ålder15-26 år
Utgiven2019-11-11
SpråkSvenska

En bok om att ta steget in i vuxenlivet med fokus på självständighet men med bra kapitel om ekonomi och pengar. En bra bok för ungdomar i dagens samhälle som till stor del är full av orimliga förebilder på sociala medier.

Finance 101 for kids

Finance 101 for kids

Titel Finance 101 for kids: Money lessons children cannot afford to miss
FörfattareWalter Andal
ISBN-101634139437
Antal sidor114
Ålder8-12 år
SpråkEngelska

Finance 101 for kids är en engelsk bok skriven av Walter Andal med inriktning mot barn i åldern 8-12. Boken handlar pengar, hur man tjänar pengar, hur sparande och investerande fungerar, aktier och mycket mer och är viktig för att barn och unga ska komma in på rätt ekonomi-spår från början.

Eftersom boken är på engelska krävs det en hyfsad engelsk läsförståelse på en nivå runt årskurs 5-6, alltså från 8 år och äldre.

5 aktie- och ekonomiböcker och ljudböcker för nybörjare

Rich dad poor dad

1. Rich dad poor dad

TitelRich dad poor dad
FörfattareRobert T. Kiyosaki
ISBN9781612680194
Antal sidor336
Lyssningstid6 timmar och 20 minuter
Utgiven2015-03-23
SpråkSvenska, Engelska och fler

Rich dad poor dad var bland de första engelska böckerna om investeringar jag läste, för några år sedan på en strand i Makarska, Kroatien. När jag läste boken var jag relativt ny på aktier och investeringar vilket gjorde boken till en ögonöppnare. Boken handlar om hur man ska tänka och agera för att låta pengar jobba åt en istället för att vara fast i det kända “ekorrhjulet”. Boken har stort fokus på mentalitet, bryta sig ur normer och främst investeringar genom fastigheter mer än aktier. Rich dad poor dad är skriven av fastighetsinvesteraren Robert Kiyosaki som byggt upp stora förmögenheter i USA och Hawai.

Svårighetsgrad: 2/10
Mitt omdömde: 8/10

3 steg till ekonomiskt oberoende

2. Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende

Titel 3 steg till ekonomiskt oberoende
FörfattareOla Lauritzon
ISBN9789177838142
Antal sidor183
Lyssningstid3 timmar och 26 minuter
Utgiven2019-08-15
SpråkSvenska

Boken Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende skriven av Ola Lauritzon är ett bra första kliv in på börsen med mycket insikter om hur aktier och investeringar fungerar. Boken är enkel, tydlig och intressant och vänder sig till nybörjare som vill lära sig grunderna om aktier, börs och investeringar.

Boken ger ett brett perspektiv på frihet och begreppet ekonomiskt oberoende samtidigt som delar av den är mer konkreta och djupgående, exempelvis genom förklaringar av olika nyckeltal.

  • Läs eller lyssna på boken gratis genom Nextory

Svårighetsgrad: 2/10
Mitt omdöme: 7/10

Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare

3. Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare

TitelKvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare
FörfattareNatalie Eriksson
ISBN9789177394228
Antal sidor176
Lyssningstid3 timmar och 15 minuter
Utgiven2017-09-04
SpråkSvenska

Boken ger en basal grund inom aktier och börs och förklarar genom enkelt språk hur en novis kan börja investera och ta kontroll över sin privatekonomi.

Trevlig disponering i boken genom intressanta intervjuer av kvinnliga frontfigurer från olika sammanhang varvat med författarens egna åsikter, kommentarer och tankar.

  • Läs eller lyssna på boken gratis genom Nextory

Svårighetsgrad: 1/10
Mitt omdömde: 6/10

Bli grymt rik på aktier

4. Bli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär

TitelBli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär
FörfattareAnders Haskel
ISBN9789189212473
Antal sidor150
Lyssningstid5 timmar och 8 minuter
Utgiven2014-06-02
SpråkSvenska

Boken är skriven av den erfarna aktieanalytikern Anders Haskel som i boken förklarar grunderna av långsiktigt sparande och hur man ska undvika misstag som kortsiktig trading. Även att boken är inriktad mot nybörjare kan en mer erfaren investerare plocka upp många olika saker, eller kanske fräscha upp minnet på ett enkelt sätt. Läs mer om boken på Adlibris.

Svårighetsgrad: 2/10
Mitt omdöme: 7/10

den enkla vägen bli rik och fri med aktier

5. Den enkla vägen: bli rik och fri med aktier

TitelDen enkla vägen: bli rik och fri med aktier
FörfattareMarcus Hernhag och Arne Kavastu Talving
ISBN9789198406856
Antal sidor257
Utgiven2018-05-08
SpråkSvenska

En fantastisk bok för dig som nybörjare eller med medellång erfarenhet inom aktier och börs där författarna Marcus Hernhag och Arne Kavastu Talving på ett pedagogiskt och lärorikt sätt berättar om investeringsstrategier, analyser med mera genom egna erfarenheter.

Boken är personligt skriven och man får ta del av deras insikter och upplevelser, vilket är ett både bra och roligt sätt att läsa. Läs mer om boken på Adlibris.

Svårighetsgrad: 3/10
Mitt omdömde: 7/10

3 mer avancerade aktie- och ekonomiböcker

I denna listan listar jag böcker för dig som redan kan mycket om aktier, börs och finans och istället vill ha nya och bredare perspektiv på investeringar, människor och omvärlden vilket således är böcker som handlar om annat än bara aktie- och finansmarknaden men fortfarande har stor koppling till ämnet.

Lessons of history

6. Lessons of history

TitelLessons of history
FörfattareWill Durant
ISBN9781439149959
Antal sidor128
Utgiven2010-05-10
SpråkEngelska

Läs mer om Lessons of history på Amazon.se.

The sovereign individual

7. The sovereign individual

TitelThe sovereign individual
FörfattareJames Dale Davidson, William Rees-Mogg
ISBN9780684832722
Antal sidor448
Utgiven1999-03-01
SpråkEngelska

Läs mer om Sovereign individual på Adlibris.

Modern money masters

8. Modern money masters

TitelModern money masters
FörfattareJohn Train
ISBN-100887306381
Antal sidor301
Utgiven1994-09-01
Språk Engelska

I författaren och investeraren John Trains bok ges en utförlig och intressant förklaring på själva grunden i en marknad: tillgång och efterfrågan, genom många olika bra exempel och med många stora investerares tankar och strategier.

Olika typer av analyser och investerare “top down eller bottom up”, vilken typ du är och hur man ska gå tillväga för att (med ditt sätt att se på världen) lyckas göra bra investeringar. Hur investeringsstöd från regeringar och stater påverkar marknaden och mycket mer. Mer om boken kan du läsa på Amazon.

Svårighetsgrad: 8/10
Mitt omdöme: 9/10