aktiebok tips nybörjare

5 grundläggande aktieböcker alla nybörjare behöver läsa 2022

De som är nya på aktie- och finansmarknaden kan uppleva allting väldigt förvirrande. Men med en bra aktiebok får du med dig det grundläggande som gör att du slipper känna dig vilsen. Det finns några få riktigt bra böcker att förlita din ekonomiska utbildning på som nybörjare.

Här följer en riktigt hjälpsam lista på 5 böcker man måste läsa som nybörjare:

miljonär i hängmattan

1. Så här blir du miljonär i hängmattan (2018)

Mitt betyg
5/5

Vill du bli miljonär utan att egentligen anstränga dig, ungefär som att ligga i hängmattan. Då ska du läsa den här boken. Den ger dig grundkunskaper och enkla råd för att lyckas.

Banker, finansbolag och försäkringsbolag försöker få dig att tro att sparande är svårt så att de kan ta hand om dina pengar mot höga avgifter. Men sanningen är att genom egna beslut och långsiktigt sparande kan alla svenskar bli miljonärer.
Du behöver bara ha karaktären att följa råden i den här boken. Och du får inte ha för bråttom. Så enkelt är det.

Per H Börjesson har gått från att vara en aktieamatör till att bli börsexpert. Sedan 1986 är han VD för Investment AB Spiltan som tar långsiktiga positioner i onoterade och noterade bolag. Han har vid ett flertal tillfällen stuckit ut hakan i media då han kritiserat finansbranschens agerande mot sina kunder.

Så här blir du miljonär i hängmattan är tillgänglig som ljudbok.

Snabbfakta om boken:

 • Författare: Per Håkan Börjesson
 •  Antal sidor: 95
 • Lästid: 2,5 timmar
 • Lyssningstid: 2h 16m
kvinnorna som äger börsen

2. Kvinnorna som äger börsen - aktier för nybörjare (2018)

Mitt betyg
4.2/5
Natalie Eriksson tar dig med på en resa för att träffa nio framgångsrika investerare. Personliga porträtt varvas med lärdomar och sylvassa tips för dig som vill komma igång med aktiehandel.

Natalie är, vid sidan av jobbet som konsult, en del av trion bakom den populära Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer.

I boken får vi bland annat möta Sandra Bourbon som berättar varför hon enbart investerar i bolag med jämställda ledningsgrupper. Vi träffar Christina Söderberg, sparekonomen som syns flitigt i TV och i tidningar och som berättar hur även den med ganska liten inkomst kan hitta pengar för att investera. Och vi får möte Patricia Hjärtnér, småbarnsmamman som bygger Sveriges första trading center för kvinnor.

Möt kvinnorna som äger börsen.

Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Snabbfakta om boken:

 • Författare: Natalie Eriksson
 •  Antal sidor: 176
 • Lästid: 6 timmar
aktiebok enkel

3. Aktie- och fondhandboken : lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi(2014)

Mitt betyg
4/5

Aktie- och fondhandboken är en lättläst och överskådlig bok om sparandet i aktier och fonder. När du har läst den kommer du att ha betydligt bättre förutsättningar att fatta beslut om ditt sparande, oavsett om det gäller ditt pensionssparande eller sparandet för andra ändamål. 

Aktier har varit den bästa sparformen i flera decennier. Det finns dock en del risker med ägandet i aktier och fonder. Men det finns också goda möjligheter. Riskerna är emellertid inte svåra att identifiera. Med en del enkla medel kan man undvika de värsta fallgroparna. Den som fattar fler riktiga beslut än felaktiga kan bli en framgångsrik aktie- och fondsparare. Svårare än så behöver det inte vara. För att själv fatta rätt beslut krävs kunskap om aktier och aktiemarknaden.

Boken behandlar exempelvis: ? Risker och möjligheter på aktiemarknaden ? Hur aktier värderas och hur börsen reagerar ? Praktiska frågor om hur man köper och säljer aktier och fonder ? Hur man fattar bra beslut om att köpa eller sälja aktier eller fonder ? Hur man ska se på börsintroduktioner ? Andra placeringar än aktier och fonder ? Internethandel med aktier ? Beskattning av aktier och fonder Investeringssparkonto, ISK Aktie- och fondhandboken kräver inga förkunskaper mer än ett intresse för aktier och ekonomi. Boken kan läsas på egen hand eller i studiesyfte. Uppdaterad utgåva, fjärde tryckningen, med börsdiagram t o m juni 2014. Björn Wilke har varit verksam som aktieanalytiker och ekonomijournalist i fyra decennier. Han har skrivit böcker om aktier tidigare, bl a Sätt fart på pengarna och Aktieaffärer över Internet. Björn Wilke har tidigare kommenterat aktiemarknaden i Dagens Industri och i Nyheterna på TV 4 och fick fyra år i rad utmärkelsen som bästa ekonomijournalist i fackpressen.

Snabbfakta om boken:

 • Författare: Björn Wilke
 •  Antal sidor: 165
 • Lästid: 5,5 timmar
bli rik och fri med aktier

4. Den enkla vägen : bli rik och fri med aktier (2018)

Mitt betyg
3.8/5

Marcus Hernhag & Arne ´Kavastu´ Talving avslöjar sin väg till rikedom från noll kronor till ekonomisk frihet. Två börsgiganter i samma bok. De har en sak gemensamt. De började med två tomma händer men med en stark vilja att förändra sin ekonomi.

I dag har de byggt upp rejäla förmögenheter på aktiemarknaden eller ett liv i frihet om du så vill. Deras budskap är tydligt och klart. Det är enkelt att bli miljonär. Inte alls så svårt som du tror. Om du själv vill, förstås. I boken berättar Marcus och Arne sina personliga framgångshistorier. De bjuder på alla sina bästa spartips och det är massor. Därefter avslöjar de sina personliga favoritstrategier för att lyckas väl på aktiemarknaden. På ett sätt som alla förstår. Du kan också göra som Marcus och Arne. Har du råd att inte ge det en chans? Marcus Hernhag har redan skrivit tre storsäljande aktieböcker. Arne ´Kavastu´ Talving debuterar här som författare.

Snabbfakta om boken:

 • Författare: Marcus Hernhag och Arne Talving
 •  Antal sidor: 257
 • Lästid: 8,5 timmar

5. Börja investera i aktier och värdepapper : två bröders samlade erfarenheter (2014)

Mitt betyg
3.5/5

Många har frågat mig “Hur börjar man med aktier, vad ska man tänka på?”. Denna fråga kan jag inte besvara över en fikapaus. För någon som bara funderar på att börja kan dock en 3-400 sidors bok om hur det fungerar verka avskräckande. Då kan man använda detta, lite kortare, häfte.Här beskrivs hur man gör, rent praktiskt. Man får ta del av författarens filosofi, innan man skapar sin egen. Att undvika och lära sig av misstag. Att inte bara leta vinnare på börsen, utan att forma sig så man blir bättre på att hitta dem. Kort sagt, är du intresserad av aktier men vet inte var du ska börja – börja här!

Snabbfakta om boken:

 • Författare: Peter Hagnäs
 •  Antal sidor: 37
 • Lästid: 1,5 timmar
sparhandboken

Extra tips ljudbok: Sparhandboken: En ekonomiskt trygg framtid (2019)

Mitt betyg
4.5/5
Det första och kanske viktigaste steget när det kommer till sparande är att ha rätt mental inställning till din ekonomi. I detta kapitel ges du verktygen för att stärka din ekonomiska självkänsla och lägga grunden för den ekonomiska kunskapsresa du har framför dig.

Sparhandboken: En ekonomiskt trygg framtid är tillgänglig som ljudbok.

Av: Alexander Gustafsson

 

Vad gör en aktiebok användbar för nybörjare?

Det finns en mängd böcker om ekonomi och aktier med hög svårighetsgrad. Sådana böcker tenderar att förvirra mer än göra nytta med alla svåra begrepp. För en nybörjare är det viktigt att läsa något enkelt för att från början lära sig grunderna om investeringar. Jag tycker ofta det är bättre att börja med något lite för lätt än för svårt. Hellre läsa något enkelt till en början som man kan printa in i minnet och ta med sig in i svårare böcker. Med en bra grund går det snabbt att förstå mer avancerade aktieböcker. 

En aktiebok för nybörjare ska på ett enkelt (och helst kortfattat) sätt förklara hur aktier fungerar och hur pengar kan växa och förlora värde. Den viktigaste delen en aktiebok för nybörjare ska innehålla är i min mening: vad en aktie är, hur den kan ha ett värde och varför samt grundläggande förståelse för den öppna aktiemarknaden.