kryptovalutor svenska banker

Vilka banker tillåter handel med kryptovalutor? – Kryptovänliga banker

Efter att blivit totalt nekad till att handla med kryptovalutor genom Swedbank så ringde jag runt lite, svaren jag fick var gällande “bankens ställning till kryptovalutor”. Ofta var personerna jag pratade med något osäkra och kunde inte ge mig så mycket information. Här nedanför följer deras svar.

Swedbank

Swedbank garanterar inte att köp av kryptovalutor godkänns.

Man kan handla kryptovalutor indirekt genom certifikat som Bitcoin XBT på swedbank och Swedbank tillåter och godkänner därav viss handel med kryptovalutor.

Handelsbanken

Handelsbanken har inga generella stop för att handla kryptovalutor. Det går bra att handla kryptovalutor från handelsbanken om den mottagande banken är godkänd av finansinspektionen. Däremot blir vissa sidor svartlistade till och från (okänd svartlistning).

Man kan köpa kryptovalutor med handelsbanken indirekt genom certifikat vilka speglar kryptovalutors värde.

Nordea

Nordea har inga svartlistningar. Nordea tar inget ansvar för pengarna som har lämnat banken. Köp av kryptovalutor genom bankkort räknas som kontantuttag och har en maxgräns på 15.000 kr. För att ha åtkomst till utlandstjänsten så är det krav på att man är helkund (dvs. att man har Nordea som lönekonto, kunde ta en månad eller två att bli godkänd som helkund) men har i sin tur inga begränsningar gällande maxbelopp.

SEB

Man kan registrera SEB-kortet på vissa sidor (okänd svartlistning). Utlandsbetalningar har inga begränsningar gällande kryptovalutor.

Danske bank Sverige

På grund av mycket bedrägerier för den typen av köp kan dem inte garantera att den typen av betalningar blir stoppade (okänd svartlistning

Skandia banken

Så länge aktören man gör transaktionen gentemot är godkänd av finansinspektionen så är det okej.

Svaret jag fick från Nordea kändes mest professionellt, hon jag pratade med sa att dem tar ingen ställning till det mer än att dem informerar sina kunder om riskerna med att handla med kryptovaluta. Allt annat än denna inställningen tycker jag är helt orimlig. Varje människa borde ha rätt att göra vad man vill med sina pengar och ens bank borde inte lägga sig i när väl pengarna har tagits ut från banken.

Det går inte att direkt köpa kryptovalutor via Svenska banker som swedbank och handelsbanken då all handel regleras av centralbanken. Vill man köpa kryptovalutor kan man med fördel göra det via kryptomäklare som trijo eller btcswe.

Läs också: Bästa kryptomäklaren (växlingstjänsten) i Sverige – Komplett jämförelse