När jag började handla med värdepapper la jag (likt många nybörjare) stor vikt på avgifter och courtage, vilket nu i efterhand inte är så viktigt som jag trodde. Courtage är en så pass liten avgift att den i de flesta fall är försumbar, men det är ändå viktigt att förstå vad det innebär med courtage och framförallt att det inte är en så viktig del av ditt sparande och din totala avkastning som många tror. I denna artikeln går jag igenom allt du behöver veta om avgiften courtage.
Vad är Courtage?
Courtage är en transaktionsavgift du betalar till din bank eller nätmäklare som mäklararvode vid köp och sälj av värdepapper som aktier, fonder och certifikat. Hur hög avgiften blir baseras på en procentsats av transaktionen, en fast avgift eller en hybrid av de båda och varierar beroende på bank, marknadsplats och typ av courtage. Courtage finns för att ge nätmäklarna betalt för utförd tjänst vid transaktioner.
När betalar man courtage?
Courtage betalar man varje gång du köper och säljer värdepapper. Du betalar alltså courtage två gånger.
Varför måste jag betala courtage?
Courtage måste du betala vid köp och sälj av värdepapper för att banken eller fondmäklaren ska genomföra transaktionen åt dig.
Hur mycket betalar man i courtage?
Man betalar vanligtvis mellan 1 krona upp till 100 kronor i courtage. Courtageavgiften kan vara ett fast pris (fast courtage) eller en procentandel av summan du köper eller säljer värdepapper för (rörligt courtage). Courtaget för att sälja eller köpa en aktie eller värdepapper kan även kosta olika beroende på marknadsplatsen du handlar på och vilken bank du handlar hos eftersom olika banker har olika courtage.
Courtageklasser
Courtageklasser är olika prissättningar och variationer på courtageavgiften anpassat för frekvensen och storleken på dina transaktioner vars syfte är att på ett förmånligt sätt hjälpa dig handla aktier och värdepapper med lägre avgift. Du väljer en courtageklass som passar dig baserat på hur frekvent du köper eller säljer värdepapper och storleken på kapitalet du handlar med.
Vilken bank har billigast courtage?
Billigast courtage har nätbanken Etoro med noll kronor i avgift. Även fast avgiften brukar vara relativt liten är det ovanligt med gratis courtage bland dagens banker. Etoro har lägst courtage internationellt sätt men i Sverige är det Avanza och Nordnet som har lägst courtage.
Courtagepriser för banker i Sverige
Courtagepriserna skiljer sig åt beroende på vilken bank du handlar värdepapper genom och vilken marknad du handlar på. Nedan går jag igenom vad courtagepriserna är för svenska banker.
Courtage avanza
Avanza bank erbjuder fast courtage, rörligt courtage och en hybrid av de båda genom olika courtageklasser och tar olika avgifter beroende på vilken marknadsplats man handlar på, exempelvis skiljer sig courtageavgiften på den svenska stockholmsbörsen och den Amerikanska Nasdaq börsen. Nedan är en lista över Avanzas courtageklasser för den Svenska marknaden:
- Courtageklass start (gäller för dig som har ett totalt sparkapital under 50 000 kr på avanza): 0 kr
- Courtageklass mini: Rörligt courtage: 0,25%. Lägsta courtage: 1kr. Här betalar du alltså 0,25% i avgift på alla dina köp och sälj oavsett hur stort kapital du handlar med och passar därför dig som handlar värdepapper för under 15 000kr
- Courtageklass small: Rörligt courtage: 0,15%. Lägsta courtage: 39kr. Denna klassen är förmånlig för dig som handlar med värdepapper från 15 600kr till 46 000kr.
- Courtageklass Medium: Rörligt courtage: 0,069%. Lägsta courtage: 69kr. Denna klassen är förmånlig för dig som handlar med värdepapper från 46 000kr till 143 000kr.
- Courtageklass Fast pris: Rörligt courtage: 0%. Lägsta courtage: 99kr. Passar dig som gör affärer över 143 500kr.
Som du ser erbjuder Avanza fler olika courtageklasser för att bättre kunna matcha din situation. Läs mer om Courtageklasser på Avanzas hemsida här.
Obs: ovannämnda courtageklasser gäller endast handel på svenska marknaderna Stockholmsbörsen och First North. Om du vill läsa om Avanzas courtageklasser på utländska marknader som Usa, Canada och Norge kan du klicka här. Vill du veta mer om avanza och vad de har att erbjuda kan du läsa min artikel och mitt omdöme här.
Courtage Swedbank
Swedbanks courtageavgifter är följande:
- För dig som har ett totalt sparkapital under 100 000 kronor betalar inget courtage.
- För affärer upp till 25 000 kronor: 29 kronor i fast courtage.
- För affärer från 25 001 – 100 000 kronor: 59 kronor i fast courtage.
- För affärer över 100 000 kronor: 99 kronor i fast courtage.
Som du ser har Swedbank endast fasta courtageavgifter.
Obs: Listan ovan gäller endast för handel med svenska värdepapper. Om du vill veta mer om Swedbanks courtage kan du klicka här.
Courtage Nordnet
Nordnet har likt Avanza olika courtageklasser. Läs mer om Nordnets courtage här.
Av de olika bankerna (aktiemäklarna) i Sverige har Avanza och Nordnet de mest förmånliga avgifterna med både rörliga och fasta courtage, det gäller bara att du väljer den courtageklass som passar dig.
Spelar courtage roll?
Courtagekostnaden är på sin höjd 0,4 – 0,6% av din totala transaktion inklusive köp och sälj vilket är en relativt liten avgift och inget att hänga upp sig på. Min erfarenhet är att många nybörjare lägger för stor vikt vid små transaktionsavgifter som courtage eller förvaltningsavgifter. Viktigt att tänka på när man handlar med courtage är dock hur frekvent du planerar att köpa aktier och andra värdepapper eftersom courtage debiteras vid både köp och sälj. Om du köper och säljer ofta kan courtage spela större roll och ”äta upp” en större del av din totala avkastning. Courtage blir därför mer lönsamt när du handlar värdepapper långsiktigt.