fonder med låg avgift swedbank

Fonder med låg avgift på Swedbank – Lättläst lista

Såhär påverkar avgiften din avkastning

Som nybörjare får man vanligtvis höra hur mycket fondavgiften spelar roll och olika banker och handelsplattformar skryter med deras låga avgift. Jag förstår att en avgift på 0,5% eller 1,5% kanske känns obetydlig, men så är inte riktigt fallet. Avgifter har en stor påverkan på den totala procentuella utvecklingen, framförallt på lång sikt eftersom det saktar ner ränta på ränta effekten avsevärt.

Exempel:
Vi tittar på Swedbank robur ny teknik (1,26% avgift) vilken är en av de populäraste fonderna som presterat bäst: Efter 25 år med en avkastning på 9% per år (börsindex) har du avkastat ungefär 543%.

Vi jämför detta med en billig fond med 0,20% i avgift: Efter 25 år med en avkastning på 9% per år (börsindex) har du fått en avkastning på ungefär 685%.

Total avkastning 1,26% avgift: 543%
Total avkastning 0,20% avgift: 685%

Det är alltså en enorm skillnad på över 140% i avkastning med den billigare fonden.
Obs: detta är förutsatt att båda fonderna har samma utveckling och avkastning.

För att ta del av de lägsta fondavgifterna på marknaden rekommenderar jag Savr, en renodlad fondplattform som jag själv använder till att köpa billiga fonder. Det är gratis att öppna konto och det tar endast någon minut.

En låg avgift är inte allt

Trots att förvaltningsavgifter gör stor skillnad på den totala avkastningen borde avgiften inte vara avgörande vid val av fond. Det finns flera aspekter kring hur man ska värdera en låg avgift. Man måste jämföra avgiften med vad som ingår i fonden och hur risknivån ser ut, det vill säga hur aktivt förvaltad fonden är, hur stor risken kontra avkastningen är och vilka innehav fonden har som gör den speciell. Jag väger alltid den historiska avkastningen mot avgiften och är givetvis beredd att betala en högre avgift för en högre avkastning.

Fonder med bred marknadsexponering “indexfonder” och liknande som saknar någon edge eller speciella innehav borde alltid köpas till låga förvaltningsavgifter, helst under 0,5%. Detta eftersom de endast följer marknadsindex och förvaltas inte på något speciellt sätt – går marknaden upp går fonden upp, går marknaden ner går fonden ner.

Med detta sagt borde en förvaltningsavgift spegla hur pass speciell och aktivt förvaltad en fond är. Man kan läsa på om varje enskild fond, om deras förvaltningsavgift och vilka förvaltarna bakom är. Är det historiskt sett stabila förvaltare som avkastat bättre än index och marknaden, ja då kan det vara värt en högre förvaltningsavgift.

Fonderna med lägst avgift på Swedbank

De billigaste fonderna på Swedbank har en årlig avgift på 0,20% och utgörs av de egna fonderna “Swedbank Robur Access” som inom olika marknadsexponeringar har presterat väldigt bra de senaste åren. 0,20% är en låg avgift jämfört med många andra fonder som ofta har en avgift runt 1%. Här listar jag de fyra billigaste Swedbank fonderna som har presterat bäst (rangordnat efter femårig avkastning):

Swedbank robur access usa

Swedbank Robur Access USA

Swedbank robur access USA är en tekniktung fond med låg avgift som genom ägande i stora och medelstora amerikanska bolag får en indexnära exponering i USA marknaden. Största innehavet är Apple Inc. Fonden har presterat oerhört bra de senaste åren och avkastningen har varit över 18% per år sedan 2016. Risknivån är 6/7 men utifrån den historiska avkastningen är detta helt rimligt. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0,21%

Morningstar rating:
5/5
Swedbank robur access Sverige

Swedbank Robur Access Sverige

Swedbank robur access Sverige är en industritung billig fond med exponering mot de största och mest omsatta bolagen i Sverige. Fondens innehav finns främst i OMX30, det vill säga bland de 30 största och mest omsatta bolagen i Sverige med största innehavet Atlas Copco. Fonden har presterat mycket bra och avkastat mer än 15% per år de senaste 5 åren. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0,21%

Morningstar rating:
3/5
Swedbank robur access global

Swedbank Robur Access Global

Swedbank robur access Global är en fond med global exponering som äger stora och medelstora bolag i olika branscher, övervägande teknik. Större delen av portföljen återfinns i USA med bolag som Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet (google). De senaste fem åren har fonden avkastat mer än 15% per år. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0,20%

Morningstar rating:
4/5
Swedbank robur access asien

Swedbank Robur Access Asien

Swedbank robur access asien är en indexnära fond med fokus på teknik, finans och konsumentbolag i Asien (exklusive Japan). Fonden har de senaste fem åren avkastat mer än 11% per år. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0,20%

Morningstar rating:
3/5
Swedbank robur access europa

Swedbank Robur Access Europa

Swedbank robur access Europa är en som namnet avslöjar fond med inriktning mot bolag i Europa. Fonden investerar i stora och medelstora bolag i olika branscher vilket ger en bred exponering och indexliknande karaktär. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0,20%

Morningstar rating:
4/5

Fonden med "0%" i avgift

Swedbank Humanfond

Swedbank Humanfond är en ideell fond (0% i förvaltningsavgift) som varje år delar ut 2% av varje fondandel-ägares innehav till ideell välgörenhet efter respektives egna preferenser. Fonden placerar i bolag utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Läs mer om fonden här.

Årlig avgift: 0% (2%)

Morningstar rating:
2/5

Jag som skrivit artikeln handlade mina fonder på Swedbank (min huvudbank) innan jag för några år sedan började investera genom Savr, en fondplattform med mycket billigare fonder och större utbud.