investera under 18 år

Köpa aktier och fonder som minderårig – Guide och regler för dig som är under 18 år

Jag intresserade mig tidigt för aktier och fonder och skapade ett sparkonto redan när jag var 17 år men började inte investera några pengar förrän några år senare. Nu i efterhand borde jag börjat spara och investera så tidigt som möjligt för att inte gå miste om fin avkastning. Därför vill jag med denna artikeln öka förståelsen om sparande för dig under 18 år, vilka regler som gäller, ge en guide till hur man kommer igång och förklara varför det är fördelaktigt att börja investera tidigt.

*Disclaimer
Att investera pengar i aktier och fonder innebär en finansiell risk och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Hur gammal måste man vara för att öppna ett sparkonto?

Du som är under 18 år kan öppna ett sparkonto och börja investera förutsatt att samtliga föräldrar/vårdnadshavare godkänner kontot genom att skriva på ett avtal. Efter godkännandet har vårdnadshavare full insyn i kontot med tillgång till alla uppgifter och kan i stort sett administrera och bestämma helt över kontot.

Dagen du fyllt 18 år försvinner respektive vårdnadshavares insyn i och kontroll över kontot och du får full tillgång och rätt till ett självständigt sparande.

Bra sätt att börja spara

Ett bra sätt att börja investera som minderårig är att investera i fonder. Fonder har i regel en lägre risk än enskilda aktier på grund av en bredare exponering mot marknaden, vilket kan vara fördelaktigt för dig som ska börja spara på längre sikt. Jag har sparat i fonder i många år och använder mig av fondplattformen Savr. Savr har det bredaste utbudet på marknaden när det gäller fonder och erbjuder lägst avgifter. Fördelar med att handla fonder på savr:

  • Användarvänlig plattform
  • Stort utbud av fonder
  • Låg risk genom en bred marknadsexponering
  • Låga förvaltningsavgifter
  • Stabil avkastning

Aktier kan också vara ett bra sätt att börja spara och då rekommenderar jag avanza.

Såhär börjar du som är under 18 år att investera

Att börja investera i aktier och fonder är idag enkelt och du kan på bara några minuter öppna ett sparkonto, vilket även gäller dig under 18 år. Här kommer en snabb guide i hur du kommer igång med ditt sparande som minderårig:

1. Starta ett konto tillsammans med dina föräldrar

Att starta ett investerings/spar- konto är smidigt och tar inte lång tid alls. Det krävs dock att dina föräldrar/vårdnadshavare godkänner kontot och skriver på ett avtal. Vilka villkor som gäller och hur mycket kontroll du själv har över ditt konto varierar från bank till bank. Du som minderårig kan ha ett isk-konto på Savr som är en fondplattform och ett bra och säkert sätt att börja spara.

2. Sätt in pengar

När du har valt bank eller alternativ handelsplattform sätter du eller dina föräldrar/vårdnadshavare in pengar på kontot. Pengar som sätts in på ett sparkonto och som inte är investerade kallas för likvider (lösa pengar). Idag finns det många alternativ till att sätta in pengar, exempelvis Trustly och Swish som går på bara några minuter.

3. Börja spara och investera

Med likviderna på ditt sparkonto kan du börja handla och investera i fonder och aktier. Det kan kännas som en djungel av alternativ och det är lätt att investera i fel saker. Det är därför viktigt att ha med sig en del saker innan man börjar investera. Nedanför tar jag upp de sakerna som hjälpte mig att investera på ett bra sätt när jag började:

Detta borde du som minderårig tänka på innan du börjar investera

1. Börja smått

Ett misstag jag gjorde och som jag tror att många andra gör när de ska börja investera är att börja med för stora summor. Risken är att du förlorar pengar i början och då är det bäst att börja med mindre summor och köpa regelbundet istället för allt på en gång. Regelbundna småköp (exempelvis månads-sparande) har visat sig vara ett stabilt sätt att spara med lägre risker för kraftiga nedgångar.

2. Testa dig fram

Medan du handlar för små summor är det bra att testa sig fram på olika plattformar och med olika värdepapper för att se hur det egentligen fungerar. Det är en bra strategi för att på sikt få en bättre avkastning genom att tidigt lära sig hur saker fungerar utan att riskera att förlora mycket pengar. När jag började handlade jag med fonder och aktier men testade även andra värdepapper som certifikat vilket gjorde att jag lärde mig mycket själv.

3. Sprid ut riskerna

Att förlora pengar i början av sitt sparande kan ge motvilja till att fortsätta investera i framtiden och det är därför viktigt att sprida ut och minimera risker redan från början. Sänka sina risker kan man enkelt göra på två sätt:

  • Sprid ut risken genom att investera i flera bolag (aktier och fonder) i olika branscher. Fonder har i regel en bredare riskspridning än enskilda aktier.
  • Sprid ut dina köp och handla regelbundet med mindre belopp för att undvika att köpa vid fel tillfälle.

4. Investera långsiktigt

Att investera långsiktigt är förmodligen det viktigaste att tänka på innan man börjar spara i aktier och fonder. Under korta perioder är marknaden volatil och det är i princip omöjligt att pricka rätt. För att få en stabil och bra avkastning krävs det ofta att man är långsiktig med sitt sparande och håller en investering i flera år framåt för att ta del av marknadens långsiktiga utveckling och uppgång.

börja investera tidigt

Varför ska man börja investera tidigt?

Att börja investera tidigt är viktigt av en anledning och det är: ränta på ränta effekten. Ränta på ränta effekten innebär i kort att du får avkastning på dina redan avkastade pengar. För varje år som går ökar din avkastning mer och mer vilket gör tiden till en av de viktigaste faktorerna när det kommer till investeringar. Genom att börja investera tidigt maximerar du tiden under avkastning och därför borde man börja spara och investera så tidigt som möjligt. Här kommer ett exempel på det:

Exempel:
Om du investerar 5000 kronor när du är 18 år och får en genomsnittlig årlig avkastning på 8% (vilket är vad börsen historiskt sett har gått upp) har dina pengar växt till 27 182 kronor när du fyller 40 vilket är en total avkastning på ungefär 544%.

8% i 22 år (som i exemplet ovan) är tekniskt sätt 176% men tack vare ränta på ränta effekten blir den totala avkastningen hela 544%.