bokrecension

Trenderna som gör dig rik på aktier av Marcus Hernhag – En bok helt i tiden och mycket läsvärd

TitelTrenderna som gör dig rik på aktier
FörfattareMarcus Hernhag
Antal sidor183
ISBN9789198721423

Marcus Hernhag har analyserat 12 megatrender för framtiden och där hittat ett antal favoritbolag. Mycket talar för att bland dem finns de nya vinnarna. Marcus lägger i denna boken fokus på globala, snabbt växande trender och aktierna som gynnas av dem. En intressant läsning som står helt rätt i tiden!

Boken greppar annars väldigt breda (mega)trender genom koncisa utläggningar samt speglar dessa trender i de mest framstående bolagen för respektive trend. Allt från stora trend-ledande bolag som Alphabet (google) och Amazon till mindre uppstickare som Sinch och HMS Networks binder på ett lysande sätt ihop de stora trenderna med mindre bolagsspecifika förklaringar och redogörelser.

Bokens uppbyggnad gör det lätt att förstå hur trender fungerar och man får genom ett dussintal kortare aktieredogörelser en djupare förståelse för vad det är som driver en trend och vad det är som utmärker de bolag som lyckas.

“Trender och branscher allt viktigare i min analys”

“På riktigt lång sikt är det hur hela branschen och samhällstrenden utvecklas som avgör börsbolagens vinstförutsättningar” – Marcus Hernhag

I början av boken skriver Marcus om hur trenden direkt påverkar en akties relevans på lång sikt och att detta är något att integrera mer i en analys. Detta är något jag själv också använder mig av i mina analyser, och i vissa fall kan jag nästan helt utesluta annars ganska bra bolag bara för att de ligger i en utdöende trend. Internet och digitaliseringen har en förmåga att förstora och skynda på, speciellt vad gäller trender, därför blir detta en allt viktigare faktor att räkna med i aktieanalyser.

Boken får ett extra plus för transparensen och personligheten vilket jag tycker adderar intresse. Marcus ger sin syn på olika trender i stort samt går in på egna aktiefavoriter. Trenderna och bolagen som tas upp i boken är många men de flesta grundar sig (inte helt oväntat) i digitaliseringen. Många av de nämnda bolagen och trenderna är välkända vilket även det gör boken mer personlig, relevant och igenkännlig.

Slutsats

Det hjälper om man redan innan har viss förståelse för aktiehandel eller har läst Marcus blogg innan man läser boken, då den som nämnt är delvis personligt skriven. Med det sagt passar den utmärkt att läsa för den allra grönaste investeraren, dels på grund av bokens uppbyggnad men även tack vare enkla förklaringar och en praktisk ordlista. Trender inom aktiehandel är hett och vikten av att förstå trender och använda detta själv i sina analyser kan skapa stora fördelar åt småspararen, vilket gör denna boken mycket relevant och läsvärd.

Jag ger boken 4,5 av 5 i betyg. Det som fråntar den en fullpott är för mig mängden aktier som nämns, som stundvis blir för många. Jag tycker om de mer övergripande introduktionerna till olika trender och hade önskat mer av detta och mindre av specifika aktier. Med det sagt bidrar de olika aktie-utläggen till förståelsen av trender samt ger inspiration. Slutet av boken är intressant som både tar upp börspsykologi och den nedåtgående trender – kontanter.

Besök Marcus Hernhags hemsida för mer intressant läsning – Hernhag.se.