Byta el

Måste man säga upp elavtal när man byter? – Byte av elbolag

När det är dags att byta elbolag är många osäkra på vad de ska göra. Måste jag säga upp mitt nuvarande elavtal innan jag byter? Kan jag ändra villkoren i mitt avtal? Hur mycket kostar det att säga upp ett elavtal? I det här blogginlägget svarar vi på alla dessa frågor och mer därtill! Vi kommer att guida dig genom processen för att byta elleverantör och förklara hur processen går till. Så om du letar efter ett nytt elbolag och vill byta, läs vidare!

Såhär fungerar ett elavtal

Ett elavtal är ett juridiskt avtal mellan dig och ditt elbolag. Det innehåller villkoren för ditt avtal, bland annat hur mycket du ska betala för din el, när du ska betala den och uppsägningstider. Det är viktigt att ha ett giltigt elavtal, eftersom det är det som garanterar att du får el från rätt leverantör. Utan ett avtal kanske du inte kan byta leverantör eller kan få betala mer för din el. Om du letar efter ett nytt elbolag är det viktigt att kontrollera att ditt nuvarande avtal inte har en lång bindnings- och uppsägningstid.

Måste man säga upp elavtal när man byter?

Man måste vanligtvis inte säga upp sitt nuvarande elavtal själv när man byter utan detta görs oftast av det nya elbolaget. Man kan byta elavtal under tiden man har ett aktivt, men var noga med att kolla uppsägnings- och bindningstider då det kan tillkomma avgifter vid uppsägning och elbyte.

De allra flesta elbolag sköter byten åt dig som tecknar ett nytt elavtal. Det nya elbolaget kontaktar ditt nuvarande elbolag och gör bytet åt dig samt sätter upp ditt nya elavtal. I vissa fall kan man behöva säga upp elavtalet själv innan man byter och då får man kontakta sitt elbolag via telefon eller mail och begära uppsägning för att inte behöva betala brytavgifter.

Hur mycket kostar det att säga upp elavtal?

Kostnaden för att säga upp ditt avtal beror på villkoren i ditt avtal. Vissa avtal har avbrottsavgifter, vilket innebär att du måste betala en avgift för att säga upp ditt avtal i förtid. Det är viktigt att kontrollera villkoren i ditt avtal innan du byter, eftersom avgiften kan vara högre än de besparingar du gör genom att byta. Läs mer om hur mycket det kostar att säga upp elavtal här.

Att byta elbolag är enkelt

Det är enkelt och okomplicerat att byta elbolag. Du kan göra allt online på några minuter! Allt du behöver göra är:

  1. Välj det nya företag du vill byta till
  2. Ange dina uppgifter i deras formulär
  3. De tar hand om resten!

När ditt nya företag har fått din om du begär en växling kontaktar de ditt gamla företag för att informera dem om detta. Ditt gamla företag skickar sedan en slutfaktura till dig för all el som du har använt fram till dagen för bytet. Du fortsätter att betala ditt gamla företag tills bytet är slutfört. Det tar vanligtvis cirka 1-3 veckor att slutföra hela processen och du behöver inte oroa dig för att betala dubbelt.

Kan jag ändra mitt elavtal utan att byta elbolag?

Du kan ändra villkoren i ditt nuvarande avtal om du inte hittar ett bättre erbjudande hos något annat elbolag. Till exempel är det vanligt att byta från rörligt elavtal till fast pris eller vice versa.

Du måste dock först kontrollera villkoren i ditt avtal. Vissa avtal har brytavgifter, vilket innebär att du måste betala en avgift för att säga upp ditt avtal i förtid. Det är viktigt att jämföra alla kostnader innan du byter eftersom avgiften kan vara högre än de besparingar du får genom att byta.

Nyfiken på vad el kostar för dig?