Se vad solceller skulle kosta för dig!

Med Hemsols tjänst kan du se hur mycket solceller skulle kosta för dig genom offerter från flera solcellsföretag. Tjänsten är såklart gratis.

Rekordhögt intresse för solceller i Sverige

Intresset för solceller är rekordhögt i Sverige efter ett år med höga elpriser. Under första kvartalet år 2023 anslöts 23 200 nya solcellsanläggningar, en ökning med ungefär 160 procent jämfört med samma period år föregående år.

Vi i Sverige ligger i framkant med solenergi och allt fler, både privatpersoner och företag väljer att installera solceller. I dagsläget finns det ca 150 000 elnätsanslutna solcellsanläggningar i Sverige!

Många går och funderar på vad solceller skulle kosta att installera och givetvis hur kalkylen ser ut för framtiden – Hur mycket el kan man tillverka på sin bostad? och givetvis – När tjänar man tillbaka investeringen?

Hemsol har en tjänst där du som privatperson eller företag kan få offerter på vad en solcellsinstallation skulle kosta och hur mycket du skulle tjäna på investeringen. Tjänsten tar någon minut och är helt gratis.

Vanliga frågor kring solceller

Vad kostar solceller?

En genomsnittlig solcellsinstallation på ett villatak kostar mellan 80 000 – 200 000 kronor exklusive grönt rotavdrag, beroende på taklutning, storlek på taket, typ av solpanel och leverantör. Priset på solceller har historiskt sett gått ner med 10% per år i genomsnitt sedan 2010, med en mindre priskorrigering uppåt under 2020 på grund av covid-19 pandemin och högre fraktkostnader. Läs mer om priset på solceller här.

Finns det avdrag för solceller?

Skatteavdraget för solceller går under benämningen grönt rotavdrag och är ett avdrag på 15% från och med 2021, vilket ändrades från tidigare avdrag på 20%. Det gröna rotavdraget är till för gröna investeringar som solceller och täcker både material och arbetskostnader. Skatteavdraget på 15% innebär exempelvis ett avdrag på 22 500 kronor om du installerar solceller för 150 000 kronor. Du kan använda det gröna och det vanliga rotavdraget samma år.

Är solceller en lönsam investering?

Solceller är en bra och lönsam investering för både din ekonomi och klimatet och du kan förvänta dig stabil avkastning och snabb återbetalningstid från din solcellsanläggning genom en stor minskning av elkostnader. Läs mer om lönsamhet för solceller här.

I samarbete med Hemsol AB - se pris på solceller.